El consistori ha decidit assumir directament les obres després que un informe de l’ONE qüestionés la viabilitat del model inicial de concessió, que contemplava que la construcció i gestió fos a càrrec d’una mateixa empresa. El cost de l’obra serà de 13 milions d’euros, dels quals 2,3 provenen de fons Next Generation. A més, l’obra pot estar exempta d’IVA, fet que estalviaria 1,4 milions d’euros al consistori.

L’Ajuntament de Molins de Rei ha acordat construir la futura residència de gent gran amb recursos propis. Aquesta decisió s’ha pres després d’una reunió entre el govern municipal, format pel PSC i Molins en Comú, i els partits de l’oposició, Ara Molins, Esquerra Republicana i Enlaira. Totes les formacions representades al ple municipal han arribat a un consens per reformular el projecte, que inicialment preveia adjudicar la construcció i la gestió del servei a una mateixa empresa mitjançant una concessió per a un període de quaranta anys.
Un dels elements que ha propiciat aquest canvi de plantejament ha estat l’informe que va emetre a finals de 2024 l’Oficina Nacional d’Avaluació (ONE). Aquest organisme va concloure que el model del concurs plantejat pel govern municipal no era viable económicament. Finalment, serà el mateix consistori qui es farà càrrec de l’execució de les obres, mentre que la gestió del centre es licitarà més endavant a una empresa privada a través d’un concurs públic.
La construcció de la residència tindrà un cost estimat de 13 milions d’euros, dels quals 2,3 milions provenen de fons europeus Next Generation. Per tal de reduir la despesa, l’Ajuntament va sol·licitar a una empresa externa una anàlisi sobre el finançament, amb l’objectiu de determinar si l’obra podia estar exempta del pagament de l’IVA. L’informe resultant ha estat positiu i permetrà al consistori estalviar fins a 1,4 milions d’euros en impostos. Aquesta rebaixa significativa suposa un alleujament important per a les arques municipals i contribueix a fer el projecte més sostenible des del punt de vista econòmic. De fet, amb tot, el cost de la construcció per a l’Ajuntament quedaria al voltant dels 9,3 milions d’euros.
A hores d’ara, el projecte executiu de la nova residència ja està aprovat i preveu un total de 102 places residencials i 20 per al centre de dia, organitzades en sis unitats de convivència. Actualment, la llar d’avis Josep Mestre disposa de 30 places públiques i l’any 2022, la Generalitat es va comprometre a través d’una addenda que la nova residència incorporaria 50 places públiques més, que s’anirien activant progressivament a mesura que l’equipament entri en funcionament. Això permetrà arribar a un total de 80 places públiques, a les quals s’hi afegiran places privades. Aquest increment de places, però, dependrà de la disponibilitat pressupostària del govern català.
Informe de l’ONE frena el model inicial
Un dels factors clau que ha fet replantejar el model inicial de la residència ha estat l’informe que l’ONE va emetre a finals de 2024. Aquest organisme estatal, que analitza la viabilitat econòmica dels contractes de concessió d’obres i serveis, va concloure que el projecte no era econòmicament viable. L’anàlisi indicava que el model previst, que volia agrupar construcció i gestió en una sola empresa durant quaranta anys, no permetria recuperar la inversió ni obtenir una rendibilitat raonable dins del termini legal, incloent-hi el període de construcció. Aquest dictamen ha obligat el govern municipal a repensar l’estratègia i buscar una alternativa més sòlida i sostenible.
Malgrat que l’informe no té caràcter vinculant, sí que obliga a incorporar en els plecs de licitació tots aquells elements que hi hagin estat assenyalats com a desfavorables. Aquesta condició va portar l’Ajuntament a replantejar l’enfocament inicial del projecte. Davant la impossibilitat de garantir un model sòlid i econòmicament sostenible, el govern municipal ha optat per separar la construcció i la gestió, assumint directament les obres i obrint un concurs per a l’explotació del servei un cop finalitzat l’equipament.
La licitació podia estar enllestida a l’estiu
L’alcalde, Xavi Paz, ha afirmat a Viu Molins de Rei que aquest nou pas per la construcció de la residència desencalla així la licitació, cosa que permet que el projecte continuï endavant. Segons apunta el batlle, la licitació pot estar enllestida “al voltant de l’estiu” encara que no es pot assegurar de moment una data concreta.
De moment, pel que fa al finançament de la resta del projecte -comptant amb l’exempció de l’IVA i els fons europeus- encara està en fase d’estudi i no es pot definir quina serà l’estratègia del govern per poder fer una operació de finançament per aquest equipament. De fet, Paz demana prudència encara i assegura que “ara hem de treballar en aquesta operació financera” però assegura que en els pròxims mesos quedarà resolta per donar llum verda a l’inici de les obres de construcció.
En aquest sentit, l’alcalde explica que la voluntat d’aquest govern municipal “és que aquesta residència sigui una realitat” i celebra que “hàgim aconseguit un consens per part de tots els grups municipals amb una opció que creiem que és factible per aquest Ajuntament”.