El nou portal web de participació de l’Ajuntament de Molins de Rei ja s’ha posat en marxa. Servirà perquè els ciutadans puguin dir la seva sobre els objectius i accions que hauria de portar a terme el govern municipal durant els pròxims quatre anys i que seran recollits en el PAM.
El govern municipal de Molins de Rei ha donat el tret de sortida del procés participatiu per elaborar el Pla d’Actuació Municipal 2015-2019. Fins el 15 de febrer tothom qui vulgui pot accedir al nou portal www.molinsderei.cat/participacio i omplir el formulari per enviar la seva opinió o demanda sobre les actuacions prioritàries que l’Ajuntament hauria d’abordar durant els propers quatre anys. En aquesta web hi ha penjat el document inicial del PAM, on es recullen les línies estratègiques del mandat, que són:

- Combatre la crisi econòmica de la vila, impulsar l’activitat econòmica i l’emprenedoria
- El bon govern com a principi rector del funcionament institucional
- Desenvolupar un model de vila on l’urbanisme i l’espai públic estiguin al servei de la gent
- Fer que el servei a les persones sigui el principal objectiu de treball
Dins de cada línia estratègica s’hi inclouen diferents temes (per exemple: ocupació, associacionisme, mobilitat, medi ambient, etc), on la ciutadania pot fer-hi les aportacions que vulgui. Un cop recollides totes, i després de mantenir reunions amb entitats i els diversos consells consultius del municipi, s’iniciarà un procés de negociació entre els partits polítics, que ha de culminar amb l’aprovació del PAM al ple municipal del mes de març del 2016.
Una nova manera de rendir comptes
L’alcalde del municipi, Joan Ramon Casals (CDC), ha explicat que el govern “té la voluntat de ser més obert, transparent, participatiu i pròxim”, motiu pel qual s’engega aquest procés “que no té massa altres precedents a la comarca”, segons el convergent. Com a novetat, un cop aprovat el PAM es crearà una comissió interna que anirà avaluant el grau de compliment del mateix. A més, s’han planificat dos plens municipals durant el mandat on el tema principal serà fer un seguiment exhaustiu del compliment de les accions recollides en aquest pla.
En aquest sentit, el primer tinent d’alcalde, Xavi Paz (PSC), ha animat als veïns i veïnes a “fer-se seu el document incial del PAM i a que l’enriqueixin amb moltes aportacions”. Aquest document esdevindrà una “eina més per rendir comptes de la nostra gestió”, ha opinat el socialista.
“Nivell d’autoexigència altíssim”
Sent conscients que una alta participació ciutadana en l’elaboració del PAM pot suposar molts conflictes en la negociació política ja que les actuacions suggerides poden ser molt diverses i fins i tot contradictòries, el govern ha manifestat que es marca un “nivell d’autoexigència altíssim” per intentar donar compliment a totes les actuacions que s’incloguin al PAM i “fer la màxima pedagogia” per explicar el per què del no compliment d’algunes accions. Tot i així, tan Casals com Paz han demanat “col·laboració” a totes les formacions polítiques perquè el futur PAM obtingui el “màxim consens possible”. Malgrat això el document inicial del PAM manté l’estructura i objectius del pacte de govern entre CDC i PSC.
Requisits per participar
Els ciutadans de Molins de Rei majors de 12 anys poden participar tantes vegades com vulguin fent aportacions en tants temes com desitgin. Per a fer-ho tenen dues vies: telemàticament, a través del portal de participació o per correu electrònic a través de l’adreça participacio@molinsderei.cat on es poden enviar suggeriments i idees de projectes, o presencialment, i és que a l’Oficina d’Atenció Ciutadana hi haurà unes butlletes on qui no disposi d’internet podrà escriure les seves propostes.
El 15 de febrer es tancarà el procés participatiu i començarà l’etapa de negociació política. Un cop el document estigui consensuat, es farà un acte de presentació pública del document resultant.
Después de 4 años de inmovilismo, sin participación de ningún tipo, ni consulta, ni sobre la nueva Biblioteca o sobre el patio de cesped del Palau, ahora nos salen deprisa y corriendo con una nueva regiduria y con eso de la participación ciudadana, que después de 8 meses en el gobierno, aún la Srta. Eva Folquer Alonso (CIU) , no sabe ni lo que significa la palabra “participació” , y no hay reglamento alguno, Basta leer los impresos de Aportacions Ciutadanes al Pla d’Actuació Municipal 2015-2019, para darse cuenta lo poco didácticos que son y la complicada (funcionarial) fraseología empleada, Solo para impresionar. Sería interesante hacer un estudio sociológico (con preguntas) a los oyentes de los viernes, de 5 a 7 de la tarde de la Radio Municipal en saber, asu entender, que puede significar para ellos, las frases, y de si son afirmaciones o respuestas , a las qué deben contesstar. : “Pla d’Actuació” “Efectes i consequiencies de la crisi econòmica envers a la cohesió social” , “Politiques socials” “LINEA ESTRATEGICA : “ El bon govern” ( ruta de els Homes Bons….) , “principi rector” , “fucionament institucional” , “acció politica” , “vila amable”, “vila sostenible” (ora pro nobis…..), “urbanisme al servei de la gent” , (¿de quien va a ser sino, al servicio de los gatos y de las palomas…?) , “via publica”, “urbanisme” Servei a les persones en : “educació “, “salut” (si el Ayto no tiene competencias en esto), “nova ciutadania”, “consum” ( de qué?)
Bueno seria que al final, si hay gente que las rellene, por transparencia , y para evitar “pucherazos” como el que se hizo en el 2013 , via internet, en las 27.000 votaciones ( superior a los 24.000 habitantes que somos) de los Premis de la Radio, se haga una publicación de las sugerencias y se publiciten , No vaya a pasar como en la anterior consulta que luego se lo pasaron todo por el forro, con los miedos y ocultismos de siempre en publicitarlo.