La posada en marxa d’una fira gastronòmica el Dijous Gras satisfà tant visitants com paradistes en una primera edició protagonitzada per les coques de llardons i la botifarra d’ou.


Bona boca entre botiguers i compradors, que veuen amb bons ulls la posada en marxa d’una fira gastronòmica el Dijous Gras. La fira, batejada com a Engreixa’t, ha satisfet tothom en una primera edició en què han participat cinc xarcuteries i quatre pastisseries de Molins de Rei.
Des de les quatre de la tarda fins a les vuit del vespre, els establiments participants han instal·lat aquest dijous parades a la plaça de l’Ajuntament per oferir els productes característics del dia com coques de llardons i botifarra d’ou. Tot i així, també s’hi han pogut veure diferents innovacions com botifarra de calçots, de bolets i de sobrassada, entre d’altres.
“És una iniciativa molt encertada i benvinguda que posa en valor el comerç local i de proximitat”, destacava Maria Arenas, propietària de la pastisseria Arenas, que ha estat un dels establiments de rebosteria que ha decidit participar en la primera edició de l’Engreixa’t. També ho ha fet la Cansaladeria Elisa. La seva propietària, Elisa Tresserra, també creu que “la fira és molt positiva perquè vetlla per les tradicions”.
De fet, la proposta beu dels berenars tradicionals que antigament es feien a masies i en diferents gremis de les ciutats durant el Dijous Gras, i que apareixen recollits al Costumari Català del folklorista Joan Amades. “És una tradició que conserven poblacions com Sabadell, Begues i Torà, i que hem volgut recuperar”, ha explicat Jesús Cardona, president del BotMol.

El BotMol ha fet front comú amb el Comitè de l’Antifaç per incloure aquesta tradició com a novetat dins la programació del Carnaval d’enguany. En paraules de Cardona, des de l’entitat estan satisfets amb la rebuda de la fira i esperen comptar amb més comerços l’any que ve: “Volem que la fira vagi més enllà dels comerços del BotMol”, ha dit. Un altre dels reptes de cara a futures edicions és ampliar l’horari d’obertura, així com fer més difusió: “Encara falta que la gent conegui la iniciativa”, admet.
De fet, alguns visitants com en Daniel Laguna han explicat a Viu Molins de Rei que no s’havien assabentat de la proposta i que han topat amb la fira per sorpresa. També li ha passat a l’Emma González, una altra molinenca que aquest dijous s’ha acostat fins a la plaça de l’Ajuntament amb els seus fills per casualitat. Per a González, l’Engreixa’t és “una bona iniciativa que demostra la qualitat gastronòmica de Molins de Rei”.
Mal anem pel comerç de Molins de Rei sino te les arrels bàsiques que té de tindre tot comerç que es consideri honrat , de posar els preus als seus productes PVP /kilo. A la fira sols hi havia preus marcats a : Cardona, Arenas i preus per unitat a David. Mal anem si això consisteix en desenvolupar les tradicions i la vocació dels artesans de fer les coses bé, Finalment a la ciutadania veient la burla, i ” picaresca española” dels comerços de Molins de Rei, de no posar preus i la inoperància de la mateixa regiduria de Consum de l’Ajuntament , no ens quedarà cap més remei que i comprar la butifarra a través de una plataforma digital de una empresa multinacional o gran superfície que amb professionalitat, segur tenen clarament identificats els PVP /kg i que la fira vagi més enllà dels comerços del BotMol”