El jurat del concurs d’idees ha presentat l’avaluació provisional de la segona fase, encapçalada per un estudi d’arquitectura especialitzat en residències. El cost aproximat de la redacció dels cinc projectes finalistes gira al voltant dels 400.000 euros.

El concurs d’idees que dictaminarà qui dissenyarà la nova residència de Molins de Rei està cada cop més a prop de finalitzar. Només queda una avaluació: analitzar els preus i el termini d’execució proposats pels cinc estudis d’arquitectura finalistes de la primera fase.
El jurat del concurs ha presentat les puntuacions de la part tècnica i de qualitat inclosa dins de la segona fase del procediment. Després de l’avaluació de la primera part, els candidats van presentar les seves propostes abans de la pandèmia.
Tenint en compte l’avaluació tècnica, l’estudi Batllori i Trepat Arquitectes (BTA Arquitectes), en el projecte conjunt amb Patricio Martínez Maximilà Torruella Arquitectura (PMMT Arquitectura), encapçalen la classificació amb 62,75 punts. 55,05 formen part de la proposta arquitectònica mentre que els 7,70 restants corresponen a la part organitzativa. L’estudi considera que el seu projecte costarà 390.775 euros.
Canvien els favorits a la segona fase
Aquest projecte se situa com el millor posicionat en aquest moment tot i quedar en cinquè lloc durant la primera fase. BTA Arquitectes està especialitzat en la construcció de llars d’avis, mentre que PMMT Arquitectura va guanyar una menció honorífica del Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Espanya per la construcció d’un hospital a Angola.
En segon lloc es troba la proposta de Pascual Asio Arquitectes i Esteve Puigdengolas Legler valorats amb 56,50 punts; 50,35 per la seva proposta arquitectònica i 6,15 per l’organitzativa. Calculen un preu de 389.097 euros, molt similar al primer classificat. El seu projecte també va quedar en segon lloc en la primera volta. Aquest estudi d’arquitectura destaca per liderar projectes en matèria energètica i sostenible.
Tanca el podi Estudis PSP Arquitectura amb Pic Aguilera Arquitectes i Pib Arqsix. Es troben lleugerament per sota del segon classificat amb 56,45 punts, 48,85 per la part arquitectònica i 7,60 per l’organitzativa. En línies similars a la resta de projectes, costaria 395.000 euros. Estudis PSP també tenien la medalla de bronze en la primera fase.
S’ha valorat en quarta posició l’estudi Pinearq i Brullet-de Luna i Associats, que liderava la primera fase. Han rebut 49,25 punts, 41,85 per la qualitat arquitectònica del projecte i 7,40 per l’organitzativa. És la proposta amb el preu més elevat, 406.585 euros, i amb major renom ja que van ser els responsables de la remodelació de l’hospital del Mar, així com del disseny del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona.
L’últim classificat és l’estudi Codina Prat Valls i Arquitectes Associats valorat amb 47,15 punts, 42 pel seu projecte d’edifici i 5,15 per l’organització. L’estudi ha presentat el projecte més barat, de 360.240 euros. En l’anterior fase van ocupar el quart lloc.

D’aquesta manera, el disseny de la residència costarà al voltant de 400.000 sigui quin sigui l’estudi vencedor. La xifra és un dels criteris marcats pel reglament del concurs. Totes les empreses preveuen, també, una reducció de cinc setmanes en el termini de lliurament.
A aquestes puntuacions se li podrà afegir fins a 15 punts més pel que fa al preu i cinc punts respecte al termini d’execució un cop avaluats. Caldrà comprovar que els preus entren dins dels criteris del concurs i que no siguin temeraris o desorbitats, com acostuma a passar en molts concursos públics que acaben sortint més cars del promès.
Un cop analitzat el cost de dissenyar la residència el jurat proposarà el guanyador al govern municipal. L’estudi guanyador tindrà 10 dies per presentar els documents que li adjudicaran el projecte. L’Ajuntament calcula que la decisió es prendrà al llarg del mes de novembre, abans de finals d’any com a molt tard.
L’últim pas en un concurs amb retards
El concurs d’idees es va iniciar el novembre del 2019 i havia de donar un guanyador el març d’aquest any. El procés es va paralitzar a causa de la pandèmia, però també quan una empresa participant va presentar un recurs en contra el mes de juny, que es va acabar desestimant.
La residència, un projecte reivindicat des de fa anys per la PARM i que ha passat per diversos governs en els últims anys, es construirà al costat de l’ambulatori de la Granja. L’edifici acollirà 102 residents permanents i 20 més en règim de centre de dia. El pressupost total del projecte supera els 10 milions d’euros.
Nova reunió amb la conselleria
Durant la presentació del jurat, l’alcalde Xavi Paz ha explicat que en els pròxims dies el govern municipal es reunirà amb la conselleria de Treball, Afers Socials i Família per reeditar el conveni ja signat. Més tard es portarà a ple l’adjudicació a l’empresa escollida per construir la residència.
“Esperem que el 2021 sigui l’any que sortim dels despatxos i fem realitat la construcció de la llar d’avis”, afegeix l’alcalde, conscient del retard que acumula el projecte després d’anys de reivindicacions.