Aquests dies hem pogut veure una nova nota de premsa de l’Ajuntament anunciant la subvenció de 250€ per a la compra de 60 bicicletes elèctriques per a comerços, indústries i particulars, amb el lloable objectiu de promoure a la vila la transició energètica o ecològica del cotxe a la bicicleta elèctrica.
Si bé la majoria de la zona urbana de la nostra vila té un relleu que fa fàcil l’ús de la bicicleta, els pendents d’una part de la localitat més a dalt de la via del tren, fa dificultós per a les persones que viuen allà l’ús de la bicicleta normal de manera quotidiana i sens dubte aquesta subvenció pot ajudar a fer que algunes persones facin el canvi a un transport molt més sostenible i saludable com és la bicicleta.
Sens dubte promoure l’ús de la bicicleta (elèctrica o normal) tal com indicava el ja caducat i incomplert Pla de Mobilitat Urbana de Molins de Rei 2015-2020 (PMU), és una mesura del tot necessària en la lluita contra el canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica i la mobilitat sostenible.
Val més tard que mai, felicitats per la iniciativa, però a Molins de Rei seguim tenint un gran problema per resoldre per fer viable l’ús de la bicicleta: La manca d’itineraris ciclistes segurs, carrils bici i més aparcaments per a bicicletes.
En un article publicat en El Llaç l’any 2018, vaig plantejar el problema demanant l’execució urgent del Pla Director de la Bici que s’indicava en el PMU.
El PMU concretament estableix 7 mesures per fomentar l’ús de la bicicleta:
- Definir una xarxa ciclable.
- Redactar un Pla Director de la Bicicleta.
- Incrementar l’oferta d’aparcament per a bicicletes a l’interior dels edificis residencials.
- Incrementar els aparcaments exteriors de bicicletes.
- Adequar el pont de l’N-340 per a la circulació segura de vianants i bicicletes.
- Millorar les connexions cap a les zones de lleure des de la xarxa ciclable urbana.
- Realitzar campanyes de promoció de l’ús de la bicicleta i de la bicicleta elèctrica.
La meva sorpresa va estar suprema, quan posteriorment he pogut saber que el Pla Director va ser confeccionat el mateix 2015 mitjançant el suport de La Diputació de Barcelona i l’AMB, i entregat a l’ajuntament a inicis del 2016. Però increïblement no va veure la llum i no va ser portat a aprovació al Ple municipal.
Un cop analitzat el Pla, que es va fer sense participació ciutadana, resulta poc agosasarat, però al menys marcava un itinerari a seguir per l’ajuntament en futures actuacions i donava una oportunitat real d’implementar la bicicleta en la mobilitat quotidiana dels molinencs i molinenques. Doncs bé, el govern municipal ho va ficar en un calaix a dormir el somni dels justos.
El Pla Director de la Bicicleta amagat i oblidat recollia les directrius del PMU 2015-2020 respecte a la Bicicleta que definien una sèrie d’accions i una temporització.
Aquest pla indica clarament que: La compacitat i les mides de la vila de Molins de Rei són ideals pels desplaçaments en bicicleta i fa un seguit de propostes d’actuació que dissenya les seccions tipus dels principals trams de la futura xarxa ciclable i detalla la millora de diferents punts crítics de la xarxa.
El Pla Director de Bicicletes s’articula entorn de tres elements principals:
- Itineraris bidireccionals (carrils bici): es proposen 4 eixos que són considerats pel Pla Director com l’esquelet bàsic i imprescindible de la xarxa per a bicicletes.
- Millora dels accessos i sortides del centre urbà. Proposant actuacions a 5 carrers.
- Millorar la mobilitat de les bicicletes dins del Centre urbà i zones pacificades: amb propostes d’actuació especifiques a 6 cruïlles.
A la vista d’aquests fets em pregunto per què serveix el Pla de Mobilitat urbana?, perquè serveix fer un Pla Director de la Bicicleta si després tot es guarda en un calaix? Crec que en aquest cas encaixa perfectament aquesta frase de Dwight David Eisenhower: “Una bona planificació sense un bon treball no és res.”
Segons la meva humil opinió, planificar és imprescindible, però executar el que es planifica adaptant-se als canvis que es produeixin, és bàsic per assolir un futur tangible. De moment i a la vista de la realitat de les inaccions del nostre govern municipal, el futur de la bicicleta a Molins de Rei no està gens clar.
Benvingudes siguin les bicicletes elèctriques i les subvencions, però primer el primer: fem la infraestructura perquè puguin circular amb seguretat. Per aquest motiu crido un cop més a totes les forces polítiques i en especial al govern municipal a actualitzar i refer el ja caduc Pla de Mobilitat Urbana 2015-2020, i el Pla Director de la bicicleta existent però ignorat, dotant-los de pressupostos suficients, per assolir de veritat una Mobilitat Sostenible i segura a la vila i ser realment conseqüents amb la lluita contra el canvi climàtic. Necessitem menys paraules i més fets concrets.
Lluís Carrasco Martínez és exregidor de l’Ajuntament i membre de Molins en Comú