El ple municipal ha aprovat modificar l’ordenança fiscal que regula la taxa de l’escola municipal de música Julià Canals per fer accessible l’ensenyament a més famílies. El canvi de tarifes també va acompanyat d’un canvi de model pedagògic, que oferirà una línia educativa més centrada en els ensenyaments reglats i una altra en el gaudi de la música.

L’escola municipal de música Julià Canals serà més barata a partir del curs vinent. Així ho ha decidit l’Ajuntament en el ple municipal de març, que ha aprovat una reducció de la majoria de tarifes d’entre un 2% i un 19% a partir del curs vinent. També es flexibilitzaran les baixes i es permetrà a les famílies fraccionar la quota de l’escola en deu terminis.
El canvi de model econòmic es vertebrarà a partir de cinc nous programes (Adagio, Allegro, Vivace, Presto i Andante) que tindran diferents imports en funció del nivell musical que es cursi i també de la renda mensual disponible per càpita de cada unitat familiar, seguint el model de tarifació social que ja s’aplicava fins ara.
Per exemple, els alumnes dels dos primers nivells (Adagio) hauran de pagar una quota general de 250 euros, però aquest import s’anirà reduint d’un 10% a un 75% en funció de la renda familiar.
El regidor de Finances, Jordi Enseñat, ha explicat que la tarifació social serà la mateixa que hi havia fins ara, però que la quota general ja haurà disminuït d’entrada entre un 2% i un 19%. “El canvi de model s’ha fet escoltant les famílies i amb l’objectiu d’afavorir que l’escola sigui més accessible”, ha dit Enseñat al ple.
L’edil de Junts per Molins també ha detallat que les bonificacions per a famílies nombroses i monoparentals continuaran sent les mateixes i que també es mantindrà la bonificació temporal que s’ha aplicat quan l’escola ha estat tancada durant el confinament.
Des de partits com ERC, la regidora Núria Garriga ha celebrat la reducció de les taxes, així com que l’escola tingui en compte les famílies monoparentals: “Quan jo era mare de l’escola això no passava encara”.
Des de la CUP també han vist amb bons ulls el canvi, així com el nou model pedagògic que l’escola pretén implantar, i que vol oferir una línia centrada sobretot en els estudis reglats i una altra en el simple gaudi de la música. “És un model pedagògic ambiciós i amb un equip docent molt capacitat”, ha reivindicat la regidora cupaire, Estefanía Castillo.

Demanen una tarifació social més esglaonada
Altres partits com Molins En Comú i Molins Camina Podem, però, veuen el canvi de taxa amb cert recel. Les dues formacions creuen que la tarifació social hauria de ser més esglaonada i més adaptada a les necessitats de cada família. “És excessiu que una família que tingui de renda 219 euros mensuals, n’hagi de destinar 62 a pagar l’Escola de Música”, ha argumentat el regidor de Molins en Comú, Gerard Corredera.
Des de Molins Camina Podem, la regidora Ana Aroca, ha opinat que “l’escola de música continua sent cara i inaccessible per a moltes famílies” i també ha demanat una tarifació social més esglaonada.
Enseñat els ha respost que la tarifació social és la mateixa que s’aplica a la majoria de taxes municipals i que les famílies amb menys recursos econòmics poden tenir l’escola de música gratuïta a través de Serveis Socials.
La modificació de la taxa de l’escola de música ha tirat endavant amb els vots a favor de tots els grups del plenari menys els de Molins En Comú i Molins Camina Podem, que s’hi han abstingut.
Més comentat 1