Veïns i comerciants es miren la reforma de la Carretera amb cert recel un any després que s’acabés la primera part del projecte. Part del veïnat lamenta que es continua prioritzant els cotxes, que hi ha nivells de contaminació acústica alts i massa trànsit. Els comerciants, en canvi, critiquen la falta zones de càrrega i descàrrega, així com d’estacionament.

Per poder fer més reportatges com aquest, ens cal el teu suport. El bon periodisme necessita temps i diners. Contribueix a tenir un periodisme Km.0 de qualitat. Fes-te soci de Viu Molins de Rei.
Fa un any que va acabar la reforma de la primera part de la Carretera, nom amb el qual es coneixen popularment les avingudes Barcelona i València de Molins de Rei, però algunes reivindicacions i queixes segueixen pràcticament intactes. Un dels sectors més crítics amb la reforma és una part del veïnat que, segons diu, continua patint contaminació acústica i vivint en una zona que, malgrat la reforma, no ha perdut la filosofia de “carretera”.
“Han embellit la Carretera, però no l’han convertit en el carrer que volíem”, valora Agustí Lloberas, que viu a la zona i és membre de la Plataforma de Veïns de la Carretera. Per a ell i per a l’associació veïnal, un dels objectius primordials de la reforma era convertir la via en un carrer que prioritzés els vianants. En canvi, diuen, s’han trobat amb un projecte de remodelació que “continua prioritzant els cotxes i el trànsit rodat”.
Lloberas ho explica a Viu Molins de Rei des de la plaça de la Bàscula que, segons comenta, no s’ha reformat tenint en compte el projecte inicial, ja que la zona havia de tenir un paviment diferenciat i ser una “plaça unitària” enmig de l’avinguda.

“Això tampoc ho van respectar i l’estètica continua sent de carretera de pas”, diu el molinenc mentre enumera la tirallonga de cotxes que passen per la zona un dia feiner. De fet, tot i que la reforma de la Carretera va acabar gairebé un mes abans que comencés el confinament, Lloberas explica que amb prou feines han notat una disminució de la contaminació acústica i del trànsit.
D’una banda, perquè amb el projecte de reforma no es va limitar la velocitat a 20km/h a tota la via -tal com el veïnat demanava-, sinó només a la zona de la plaça de la Bàscula; i de l’altra, perquè camions pesants continuen fent servir la via com feien abans.
Canviar la consideració de la via
Per això, des de la plataforma ja han demanat a l’Ajuntament que limiti la velocitat a 20km/h a tot l’entorn de la Carretera i que també parli amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) perquè deixin de considerar la via com una carretera comarcal.
Segons els veïns, això ajudaria al fet que els GPS desviessin els transportistes per altres punts i s’acabaria amb part de la contaminació acústica. També creuen que s’hauria de millorar la senyalització i posar més ressalts, sobretot a les zones on hi ha passos de vianants, ja que això ajudaria a “visibilitzar més els espais prioritaris per a les persones”.
De fet, Lloberas explica que ja van presentar aquesta proposta en una reunió amb l’equip de govern abans de Nadal, però que no els va semblar que tinguessin gaire interès i que tampoc es van mostrar disposats a parlar amb el ministeri per canviar la consideració de la via: “La sensació és que l’Ajuntament, un cop feta la reforma, ja té altres interessos i que de nosaltres se n’ha oblidat”.
Per exemple, el molinenc diu que la reforma de la segona part de la Carretera –que va des de la plaça de la Bàscula fins al parc de la Mariona– ha d’arrencar durant aquest mandat, però que a hores d’ara no els consta que existeixi cap projecte urbanístic en marxa per a fer-ho realitat ni una data concreta d’inici d’obres.
“S’hauria d’haver fet una variant”
La sensació de l’Agustí és compartida per altres veïns com l’Antoni Bonilla, que tot i que valora positivament la reforma perquè creu que “hi ha més espai de passeig”, considera que encara hi ha massa trànsit a la zona. Per a ell, la solució hauria d’haver estat fer una variant que descongestionés la via: “S’hauria d’haver fet el que hi ha Sant Feliu, on hi ha una carretera central més pacificada i una variant on hi ha el gruix més gran del trànsit”.

Fins i tot, des del sector del taxi també veurien amb bons ulls tenir una Carretera amb menys trànsit, ja que això els facilitaria arribar abans a atendre els clients. Ho explica David Moreno, que fa 11 anys que condueix un taxi i que té el seu centre d’operacions a la zona de taxis que hi ha a la Carretera.
De fet, la reforma va fer que taxistes com ell es quedessin amb menys places d’estacionament per a taxis. Per això, explica que té companys que han deixat d’operar a la zona en tenir menys espai. “Jo aguanto perquè sóc d’aquí al costat, de Pallejà, però a alguns ja no els surt a compte venir”, diu Moreno.

Menys zones de càrrega i descàrrega, el maldecap dels comerciants
El taxista també explica que a vegades es troba la plaça ocupada per transportistes que hi aparquen per dur material i productes als comerços de la zona. Alguns comerciants de la Carretera reconeixen que és una pràctica habitual de molts proveïdors, que es troben amb poques zones de càrrega i descàrrega, i que han d’ocupar la zona de taxis com a alternativa.
“Arran de la reforma hi ha menys zones de càrrega i descàrrega i això dificulta la feina dels nostres proveïdors”, justifica la propietària de l’Estanc Molins, Anna Martín. La molinenca també critica que moltes d’aquestes zones estan ocupades per contenidors de brossa.

De fet, una de les propostes que el veïnat també va fer a l’Ajuntament va ser la de col·locar punts de recollida mòbils –anomenades illes emergents– a les zones de càrrega i descàrrega perquè així poguessin quedar lliures en alguns moments del dia. Des del consistori, però, els van dir que això no era possible perquè implicava canviar les condicions contractuals amb l’empresa de neteja.
Queixes per la falta d’aparcament
Aquesta no és l’única queixa d’alguns comerciants de la zona. Per a Martín, l’altre principal inconvenient de la reforma és que “hi ha menys places d’aparcament”. Això ha fet, segons diu la molinenca, que hagin perdut clientela que venia d’altres pobles. En xifres, en el seu cas calculen que la pèrdua de clients ronda el 20%.
També ho han percebut en establiments com la serralleria MolClau, que tot i que han mantingut la clientela, diu que sí que han rebut queixes de clients per la falta d’estacionament. Per a ells, el projecte de reforma va fer “una vorera massa ampla” que ha reduït els espais d’aparcament.

Però, de fet, convertir la Carretera en un passeig amb voreres amples va ser justament l’opció guanyadora al procés participatiu que es va fer el març del 2017, i en què aquesta proposta va ser la més votada amb un 35,74% dels vots. Fins a 659 persones van votar llavors eliminar un dels dos carrils destinats a aparcament i fer servir aquest espai per eixamplar les voreres més d’un metre. Una proposta que llavors ja va comptar amb el rebuig de molts comerciants.
“El passeig és més agradable per als clients”
Per altres comerciants, en canvi, l’estacionament sempre ha estat el mateix i el projecte de reforma amb prou feines ha tret places d’aparcament. És l’opinió de Manel Chavez, encarregat de l’Òptica Sant Jordi, que creu que “la reforma té aspectes positius i negatius, com tot a la vida”.

Tot i que també explica que molts dels repartidors que li serveixen productes han d’aparcar en doble fila, considera que “el més important és que el passeig és més agradable per als clients”. Tampoc es queixa de la contaminació acústica, ja que no esperava que el projecte de reforma la revertís. “Està clar que no plou a gust de tothom”, diu Chavez que espera que aviat es reformi l’altre tram pendent.
Més comentat 5