El municipi no té cap entitat local que faci front a la LGTBI-fòbia ni que aplegui el col·lectiu LGTBI. Fa quatre anys va sorgir el col·lectiu Violeta, però al febrer de l’any passat el moviment va plegar a àmbit local per falta de mans. Les agressions LGTBI-fòbiques a Catalunya van augmentar un 30% l’any passat.

Clam contra la LGTBI-fòbia a Molins de Rei. Com cada any, coincidint amb el 17 de maig, el dia en què el 1990 l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va desclassificar l’homosexualitat com a malaltia mental, el municipi ha celebrat un acte institucional de condemna contra la LGTBI-fòbia.
Enguany, l’acte s’ha fet al pati de Ca n’Ametller, on la regidora de Feminismes i LGTBI, Jessica Revestido, ha recordat que “dies com aquests són més necessaris que mai”, sobretot després que les incidències LGTBI-fòbiques a Catalunya augmentessin un 30% durant el 2020. A parer de la regidora, és “una dada alarmant” que ha d’esperonar tothom a seguir eradicant les discriminacions per raó d’orientació sexual.
El text que s’ha llegit ha estat una declaració institucional contra l’homofòbia que s’ha redactat al conjunt de Catalunya i en què les institucions catalanes es comprometen a desplegar les lleis aprovades en matèria d’igualtat en els darrers anys com, per exemple, la llei 19/20 d’Igualtat de tracte i no discriminació, aprovada per unanimitat el desembre passat al Parlament.
A Molins de Rei, la declaració l’han llegit Puri Gutiérrez, en nom del col·lectiu Violeta del Baix Llobregat, i Manel Hernández, un dels impulsors del Pride a Molins de Rei. La lectura s’ha acompanyat d’un parell de poemes que Cesc Vives ha recitat del llibre Amors sense casa, una antologia de poesia LGTBQ elaborada per l’escriptor Sebastià Portell.

Després de la lectura del manifest i del recital d’alguns poemes, l’acte ha acabat amb un parlament de l’alcalde, Xavi Paz, que ha reivindicat també la necessitat de commemorar jornades com les del 17 de maig, “sobretot quan alguns sectors de la societat se senten emparats per discursos discriminatoris d’alguns partits polítics”, ha dit.
De fet, al món encara hi ha 70 països que tipifiquen l’homosexualitat amb la pena de mort i només n’hi ha 26 que accepten el matrimoni homoseuxal.
Molins de Rei, orfe d’una entitat LGTBI
Però, tot i que el municipi ha commemorat el Dia Internacional contra la LGTBI-fòbia, actualment a la localitat no hi ha cap entitat que es dediqui a aplegar el col·lectiu ni que tampoc faci pedagogia per acabar amb les discriminacions.
Per exemple, a Molins de Rei fa quatre anys va néixer el col·lectiu Violeta, que havia començat el 2015 a Sant Feliu de Llobregat i que de mica en mica es va anar estenent per la comarca. A Molins de Rei, però, el col·lectiu va deixar d’existir justament el febrer de l’any passat per falta de mans.
“Costava trobar gent que s’impliqués i els que hi érem ho hem hagut d’aturar de moment per qüestions personals”, explica Gutiérrez, que era una de les persones que va promoure la secció local del col·lectiu.

Per a Gutiérrez cal més associacionisme i sobretot consciència que cal fer xarxa i pedagogia. També ho atribueix a una qüestió generacional: “Hi ha gent jove que es comunica més per les xarxes socials i que no veu la necessitat d’associar-se perquè també han crescut amb una altra mentalitat més lliure”.
Però, la molinenca no llença la tovallola i espera que aviat es pugui tornar a recuperar l’associació, que a àmbit comarcal segueix en marxa i que disposa d’un telèfon de suport.
També espera que pugui sorgir alguna entitat local que aplegui el col·lectiu: “Diferents partits polítics tenen gups LGTBI associats, però no hi ha cap entitat així al municipi i estaria bé que hi fos”, diu Gutiérrez que creu que les administracions també han de vetllar perquè aquestes xarxes associatives es construeixin.
Crear un Pride anual a Molins de Rei
De fet, en els últimes dies a les xarxes socials s’ha fet una crida a crear un Pride anual al municipi que emuli el que se celebra en ciutats com Barcelona i Madrid. Aquest dimarts a les 18.30h han convocat justament una reunió oberta a la ciutadania al Pati de Ca n’Ametller per poder començar a gestar la celebració.
El 2019 el municipi va celebrar la seva primera festa de l’orgull LGTBI, però des de llavors no s’ha tornat a fer cap celebració ni cap acte semblant.

Més comentat 1