La futura plaça tindrà uns 100 arbres mediterranis característics de Collserola que generaran una bosquina “d’alta qualitat ambiental”. L’Ajuntament espera començar els treballs al mes de setembre, amb una inversió d’uns 700.000 euros.
“És deficitària a nivell d’arbrat i té dificultats per gestionar i drenar l’aigua. Calia plantejar una millora mediambiental i social”. Amb aquestes paraules, l’arquitecta i paisatgista que ha dissenyat el projecte, Pepa Morán, ha començat l’exposició del pla de renovació de la plaça 1 d’octubre durant una conferència en marc de la mostra ‘Molins de 10’. Es tracta d’un projecte que té com a objectiu principal naturalitzar l’espai, convertir-la en una bosquina i traslladar una part de la vegetació de Collserola al nucli urbà del municipi.
Per poder gaudir d’aquest tros de naturalesa, però, caldrà esperar més d’un any. Actualment, ja s’ha aprovat el projecte executiu, però cal encarregar-lo a una empresa. D’aquesta manera, l’Ajuntament espera poder començar les obres pels vols de setembre, segons ha concretat l’alcalde, Xavi Paz. A partir de llavors, la plaça quedarà inoperativa durant els set mesos necessaris per desenvolupar tots els treballs. Tot això tindrà un import d’uns 700.000 euros, que el govern municipal preveu incloure als pressupostos d’aquest 2022, encara per aprovar.
Pins, roures i alzines
Un cop acabi la remodelació, la plaça estarà formada majoritàriament per petits turons de 10×20 metres on es plantaran 100 arbres mediterranis. “La nostra referència és Collserola. Portarem arbres que no es veuen tant a la zona urbana com pins, roures i alzines”, ha anunciat Morán, mentre ha assegurat que la nova vegetació es complementarà amb els plataners situats al llarg del passeig del Terraplè. Entre aquests monticles, hi haurà zones de passeig amb camins de sauló, que serviran per “enllaçar el centre de la plaça amb el Terraplè i l’edifici del Molí”.
Per altra banda, aquestes jardineres serviran per filtrar l’aigua de pluja, que es complementaran amb paviments drenants per evitar inundacions, una de les preocupacions que van plasmar els molinencs presents al col·loqui. En aquest sentit, el pati del Palau s’ha inundat en diverses ocasions des que es va renovar.
Pèrgola “multifuncional”
Tots aquests espais conviuran amb una zona de plaça on es col·locarà una pèrgola mòbil per fer activitats com concerts, aplecs o fires: “Serà multifuncional”, ha descrit l’arquitecta. Més endavant, es construirà un equipament a aquest espai.
A la futura plaça també caldrà un lloc per encabir l’estàtua per commemorar el referèndum de l’1 d’octubre, demanada per diferents entitats independentistes i aprovada al ple de setembre del 2021.
L’ambient de Collserola, fora de la muntanya
Segons la paisatgista, tant la plaça 1 d’octubre com el futur parc de les Palmeres comptaran amb “serveis socioambientals” i una “alta qualitat ambiental”. Per una banda, tindran més capacitat “d’infiltració i recuperació de l’aigua”, mentre que l’increment de vegetació ajudarà a “esmortir la temperatura” i evitar l’efecte illa de calor. “A 10 anys vista volem portar l’ambient de Collserola i el seu confort al centre del poble”, ha conclòs.
En aquest sentit, per començar a dissenyar els dos projectes, Morán s’ha inspirat en l’antic recorregut que l’aigua feia per Molins de Rei, quan el Canal de la Infanta recorria el passeig del Terraplè. “Vam buscar relacions entre l’aigua i el passatge agrícola i l’aigua com a motor de les antigues fàbriques. Ara la infraestructura de l’aigua pot ser l’estructura verda de Molins”, ha conclòs.
Més comentat 6