El Carnaval molinenc continua ampliant les activitats amb una taula rodona i la recuperació d’una antiga tradició de finals del segle XIX. Tant el Ball del Camell com el Carnestoltes commemoren 40 anys des que es van reprendre després del franquisme.

El Carnaval de Molins de Rei torna als carrers després de la pandèmia amb més força i tan irreverent com sempre. Coincidint amb el 40è aniversari de la recuperació de la tradició després del franquisme, el Comitè de l’Antifaç consolida el projecte que va iniciar el 2019 quan va agafar les regentes del festival amb més personatges i nous actes. Amb l’eliminació de totes les restriccions, les festes podran tornar amb tots els luxes després que l’any passat s’haguessin de gaudir a través de les pantalles.
Enguany, el carnaval ha reformulat la composició de l’Aristocràcia després d’introduir els personatges del Sèquit Reial el 2019 i el Poble el 2020. Amb això, la noblesa pasarà a tenir un paper important durant tota la festa. Gens contents amb què la reialesa passés a veure el poble abans que ells, els nombres “demostraran qui mana a la vila i la reialesa ràpidament s’hi posarà de cara”, avança el Comitè en un comunicat. Tota aquesta tensió culminarà al Ball del Camell, programat pel 27 de febrer.
Nou vestuari i noves cares
Els aristòcrates, interpretats per l’Esbart Dansaire, renovarà el vestuari, obra del dissenyador Marc Udina. L’edició d’enguany comptarà, a més, amb nou personatges: els Malparlats, els cosins repudiats dels nobles, s’uniran a la festa. Inspirats en els balls tradicionals de Dames i Vells o de Malcasats del Camp de Tarragona i el Penedès, són les parelles de la família amb llenguatge explícit i barroer, poc acceptats per la família i exclosos del Ball de Màscares de l’Aristocràcia que obre el Ball del Camell.
També s’uniran al carnestoltes Els Burgesots, personatges de “grans dimensions i mirada inquieta” que acompanyen a l’Aristocràcia i servirà d’atrezzo per a les actuacions als Malparats. Tanquen tota la nova comitiva els Malsonats, un grup de música expressament per acompanyar el seguici.
Tots aquests personatges faran possible la trentena d’activitats que tindran lloc entre l’11 de febrer i el 2 de març. Les activitats s’han iniciat amb la inauguració d’una exposició que commemora els 40 anys del Ball del Camell i amb les Xerrameques, una de les novetats d’enguany. Es tracta d’una taula rodona que servirà com a “espai de reflexió, debat i introspecció” per debatre temes sobre el carnestoltes, i que en la seva primera edició tractarà els 40 anys de la Gran Rua molinenca.
Com sempre, els actes centrals del carnaval tindran el seu tret de sortida el dia 24 de febrer amb el dijous gras, la gran arribada de Sa Majestat Carnestoltes XLI i el pregó. Abans, però, caldrà tenir la panxa plena: el Comitè de l’Antifaç organitzarà per segona vegada la fira Engreixa’t a la plaça de l’Ajuntament amb productes típics de la festa.

Divendres 25 arribarà la Nit de Bota, amb la tropa reial com a amfitrions i disposats a convidar al poble i als esparriots a cremar la nit. La petita rua sortirà del Molí cap al parc de les palmeres, on es repartiran les botes.
El 27 i 28 de febrer, festa grossa
La Festa es culminarà al llarg del dia 27, amb el Matí de la Copa i la Gran Rua al vespre. La passejada diurna de Sa Majesat començarà al Molí i continuarà amb el Carnaval Menut, una festa infantil. Mentrestant, els Malparits s’aturaran a la plaça de la Creu per esperar al Rei per demanar que els deixi participar en el Ball del Camell. La gran festa començarà des d’El Foment a les 7 de la tarda. Després de fer una volta al municipi, el Sèquit Reial tornarà a la façana del foment per anunciar les comparses guanyadores.
El Carnaval culminarà diumenge amb el Ball del Camell programat per les 19:30h a la plaça de l’Ajuntament, l’Empaitaculs de la bèstia i la posterior cremada del Rei Carnestoltes a la plaça de l’Església.
Després de la mort del Rei, el dilluns 28 tindrà lloc el seu Velatori. Mentre que l’1 de març farà el seu últim adéu amb la Bacallanera, una novetat d’aquest any. L’entitat ha recuperat una antiga tradició per acomiadar al Rei on es cantarà La Bacallanera, una cançó reinterpretada a partir d’un escrit del 1987. Les festivitats tindran punt i final el dia 2 de març amb el testament i l’escampada de cendres.
Un cartell a l’estil On està Wally?
Per últim, aquest cap de setmana, el Comitè de l’Antifaç ha presentat el cartell d’enguany. Amb una estètica similar a la de les últimes edicions, el cartell el configura un collage amb retrats de persones nues on hi apareixen tots els elements de la festa: el Sèquit, el Poble i l’Aristocràcia. Segons diuen al comunicat, està inspirat en els característics dibuixos de On està Wally?. Les imatges són obra del fotògraf molinenc Guillem Urbà i el quadre ha estat confeccionat per Marc Viamonte.

El Comitè alerta que totes les activitats poden patir modificacions segons canviï la situació epidemiològica i assegura que anirà publicant qualsevol novetat a les seves xarxes socials.
Més comentat 2