La historiadora molinenca ha resumit la seva tesi doctoral presentada el 1989 en un llibre que explica el pas de l’agricultura tradicional a una de base capitalista a la comarca. L’obra exposa com es van superar les crisis del mercat del cereal i de la fil·loxera.
El segle XIX va ser una època de canvi econòmic, polític i social arreu del món, també al Baix Llobregat i a Molins de Rei. Abans de la industrialització l’agricultura era el principal pilar de l’economia comarcal, sempre amb els seus alts i baixos. Per fer valdre aquest passat, la historiadora molinenca Gemma Tribó recorda en el seu últim llibre les transformacions per les quals van passar els conreus del Baix Llobregat a finals del segle XIX arran de diverses crisis del sector.
Amb el títol La superació de la crisi agrària de finals del segle XIX al Baix Llobregat (1860-1939), Tribó ha resumit la seva tesi doctoral, escrita durant 10 anys, formada per quatre volums i presentada el 1989 a la Universitat de Barcelona. L’estudi exposa el pas d’una agricultura tradicional a una agricultura especialitzada de base capitalista.
Durant la presentació del llibre, la historiadora ha recordat com, en part, aquesta transformació va ser possible gràcies a l’especialització del conreu com a solució a les crisis per la davallada del mercat del cereal i per la plaga de la fil·loxera, ambdues a finals del segle XIX. El conreu comarcal va gaudir d’una etapa d’expansió fins al punt que es va convertir en una mercaderia a exportar arreu d’Europa.
Una aventura compartida
Tribó, a més, ha recordat les llargues converses amb pagesos de la zona durant la seva època de recerca, entre els quals es troba agricultors molinencs. “La recerca és una feina solitària, però et fa fer amics, ha sigut una aventura compartida amb molta gent. Recordo converses amb el senyor Josep Canals, l’Ismael Santonja i Jaume Garriga”, ha explicat.
El llibre està editat per Edicions Llobregat, el segell editorial del Consell d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat (CECBLL), centre de qui Tribó és membre. Per això, l’ha acompanyada a la presentació Jordi Sicart, vicepresident del CECBLL, qui ha descrit el llibre com “un referent” sobre la història agrària de la comarca i ideal per tenir-lo “de fons d’armari”.
També ha participat en la presentació Mercè Renom, doctora en Història per la Universitat Pompeu Fabra, qui també ha valorat l’obra com una “aportació fonamental pel coneixement del territori”. Per altra banda, ha fet valdre la dificultat de desenvolupar un treball com aquest durant els 80: “Els arxius municipals començaven a organitzar-se i el comarcal encara no existia. És un context que dona mèrit i rigor”.