
Sembla que ara sí, immediatament després de Sant Jordi, es començaran les obres de millora de l’estació i d’eliminació de les barreres arquitectòniques. Després de nombrosos enrederaments, per fi veurem els operaris treballant. Una molt bona notícia, si bé, cal indicar que ens afectarà i força en el funcionament del servei i no tan sols per les obres de la nostra estació.
Renfe i ADIF tenen previst fer considerables obres en el soterrament de Sant Feliu de Llobregat i a la tercera via de mercaderies entre Castellbisbal i Martorell.
A més de les obres de la nostra estació, aquests grans treballs faran que els trens hagin de circular en via única durant un temps força llarg, probablement de més de dos anys, el que produirà segurament talls totals del servei en alguns caps de setmana.
Aquesta realitat necessària i imprescindible per millorar la xarxa ferroviària i millorar la capacitat dels trens de rodalies amb combois més llargs de 200 metres i de les mercaderies, malauradament comportaran restriccions crítiques del servei de rodalies, afectacions que esperem que molt aviat Renfe informi els usuaris i usuàries.
Les obres a la nostra estació i el pas de trens en via única molt probablement comportaran que la línia R-1 no arribi a Molins de Rei i que es quedin els trens a l’Hospitalet. Sens dubte quedarà també molt afectada la línia R-4, que molt probablement veurà reduïda la seva freqüència de pas a 30 minuts, almenys des de Barcelona a Vilafranca del Penedès.

Les obres, malgrat el retard d’anys en executar-se, són necessàries i imprescindibles per a la millora futura de la xarxa i com és sabut totes les obres comporten molèsties i tenen una duració considerable si són d’envergadura, com és el cas.
En aquest context esperem que tant les empreses ferroviàries ADIF i RENFE com l’AMB facin una planificació que garanteixi un servei de transport públic acceptable, especialment pel que fa a la rellevant reducció del servei en la R-4 i més encara en hores punta. La R-4 és una de les línies de Rodalies que més viatgers transporta i una reducció i afectació tan llarga en el temps perjudica molt milers de persones.
Per aquesta raó cal garantir els reforços imprescindibles per prestar un correcte servei de transport públic als usuaris del tren mentre duri l’afectació prevista.
La solució necessàriament passa sense dubte per posar en funcionament serveis alternatius per carretera, que permetin connectar les diferents estacions de les línies afectades i donar un servei de transport públic suficient i amb una freqüència acceptable per als milers de viatgers que es veuran afectats per aquestes obres.
Els ajuntaments i en concret el de Molins de Rei han de vetllar perquè davant de les afectacions previsibles es programin aquestes mesures alternatives perquè s’ha de garantir el dret a la mobilitat dels ciutadans i ciutadanes en transport públic i més encara en el context de contaminació atmosfèrica i lluita contra el canvi climàtic en el qual estem immersos.
Lluís Carrasco Martínez és el delegat territorial del Baix Llobregat de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP)