
L’Àrea Metropolitana de Barcelona, ha aprovat en aquests últims dies el projecte de remodelació del Parc Pont de la Cadena. Una proposta verda i paisatgística sens dubte molt necessària. El projecte està ara en exposició pública i està obert el període d’al·legacions fins principis de desembre.
El projecte per se, és un bon projecte que proposa la creació d’un bosc urbà i ha estat elaborat per bons tècnics, però malauradament pateix des dels seus inicis d’un enfocament incorrecte: no tenir en compte els problemes de mobilitat de la Vila, resulta sorprenent en la seva lectura, el que no es parli en cap moment de la mobilitat i la futura arribada del tramvia a aquest parc.
És del tot evident que el projecte encarregat pel Govern Municipal a l’AMB, s’ha fet sense que l’ajuntament hagi indicat clarament als tècnics la necessària realització del projecte del parc, tenint en compte les possibilitats de fer un aparcament soterrat i la reserva d’espai per la futura parada del tramvia.
Desafortunadament pel que fa a la mobilitat, la manca de preocupació de l’actual equip de govern municipal és més que evident i aquest projecte n’és un exemple clar. Tenim un Pla de Mobilitat Urbana elaborat amb dades del 2008 que està caducat des de l’any 2020 i fins ara no hi ha notícies de la seva renovació, malgrat els acords de Ple aprovats per unanimitat que ho exigien. El Pla Director de la Bicicleta, fet el 2011 amb l’anterior pla de mobilitat, va romandre en un calaix i és ara caducat i inservible davant de les noves realitats.
El Pla d’aparcaments fet el 2015 amb dades del 2010, fet amb un model de mobilitat ja molt diferent, ha estat també ocult, i a hores d’ara és un instrument inservible i caduc que requereix fer-lo de nou, tenint en compte els canvis importants produïts a la Vila i els que es produiran en els anys vinents. Està clar que el necessari replanteig de l’espai urbà, prioritzant als vianants, ha suposat i suposarà una molt important pèrdua de places d’estacionament en superfície. Les últimes actuacions a les Av. Barcelona i Av. València ha suposat l’eliminació i el trasllat de l’estacionament de tipus comercial i dels residents cap al barri del Canal.
També pel que fa a les previsions d’actuacions futures cal indicar la necessària i prevista remodelació de la segona fase del carrer Pi i Margall, que suposarà també la pèrdua de més places d’estacionament, agreujant més encara la ja complicada situació en aquesta part de la Vila. Dintre de les actuacions de futur, cal preveure dues actuacions que també afectaran les possibilitats d’aparcament al barri del Canal com són la remodelació del carrer Sant Isidre -i la futura desaparició d’estacionaments al carrer Canal de la Infanta-, i al mateix parc Pont de la Cadena per la futura arribada i pas del tramvia.
El projecte del tramvia està previst en el Pla d’Infraestructures de Transport (PDI 2020-2030) i es contempla la seva arribada al centre de Molins de Rei a partir de l’any 2027-2028 deixant per més enllà del 2030 la seva connexió amb l’estació dels ferrocarrils de la Generalitat a Quatre Camins. També cal saber que l’extensió del tramvia ja acordada pel seu pas per Sant Feliu per sobre del soterrament, i que es realitzarà de manera immediata quan finalitzi aquest, tindrà la seva provisional última parada al polígon el Pla al costat del Lidl. (https://viumolinsderei.com/2022/05/15/una-marxa-a-peu-des-de-sant-feliu-demana-que-el-tramvia-arribi-a-molins-de-rei ).
És fàcil veure que l’extensió del tramvia fins a Molins de Rei, uns 2.850 m aproximadament, dels quals 2.150 m transcorrerien bàsicament per l’antiga carretera i tan sols 700 m en tram urbà, tindrà un cost molt més reduït que altres obres que passen íntegrament per zones urbanes, el que fa que pel seu baix cost sigui relativament fàcil que tingui pressupost i que es realitzi tal com està prevista al PDI, en els anys 2027-2028.
Cal dir, però, que fins ara el traçat previst, fa passar el tramvia per les avingudes València i Barcelona i per això aquest traçat està pendent de revisió amb l’objectiu de poder incorporar la solució que faria passar el tramvia pel carrer del Canal de la Infanta i ubicar la parada central de la Vila al parc Pont de la Cadena. Incomprensiblement, encara no s’ha fet aquesta revisió del traçat per part de l’ATM, revisió que l’ajuntament hauria d’haver forçat abans d’encarregar el projecte del parc Pont de la Cadena a l’AMB.
No tinc cap dubte de què si en comptes de fugir d’estudi com han fet alguns regidors en aquests últims temps, es dediquessin a empaitar a l’ATM, perquè ho fes ràpidament, per a evitar futures afectacions urbanístiques, el replanteig ja estaria fet i podria haver-se incorporat en el disseny del futur parc.
És evident que l’arribada del tramvia està a la volta de la cantonada, si no li posem pedres en el camí. (https://www.facebook.com/elllac/posts/pfbid02ifKCQa2sMJoZDM24LRvnfYaHAjPC4qkn7qfQAH7bR8honshdUmn8qhiLLqoe5vT3l)
Pel que fa a la manca d’estacionament, és tan evident i clar, que el mateix ajuntament en el seu encàrrec de projecte, en comptes de fer una proposta d’integració plena paisatgística i verda del parc amb el seu entorn, ha plantejat mantenir més de 85 places d’estacionament al seu voltant, creant-ne de nou una important barrera visual, formada per cotxes estacionats en bateria que l’encerclen.

La constant pèrdua de places d’estacionament present i futures, per a guanyar espai pels vianants, hauria de forçar a l’ajuntament a què en tots els projectes es contemplin prèviament els estudis de mobilitat necessaris. En aquest cas especialment el Pla d’Aparcaments ara encara inexistent, tal com li van demanar a la primera moció ciutadana de la història de Molins de Rei, presentada per més de set entitats de la Vila (Bot Mol, AAVV i la PTP) i que el Ple va aprovar per unanimitat:
1 – Dur a terme, dins d’aquesta legislatura, un estudi complet de les necessitats d’aparcament de Molins de Rei que tingui en compte els canvis de mobilitat dels últims anys i les afectacions i necessitats que generaran les futures remodelacions i projectes d’urbanització previstos.
4- Redactar, dins de l’actual legislatura, el Pla de Mobilitat Urbana ja previst, el Pla d’Aparcaments, el Pla d’Accessibilitat i el Pla Director de la Bicicleta.
5- El Govern municipal ha d’establir un sistema participatiu real en la presa de decisions pel que fa a la planificació de la mobilitat de la vila, durant el qual les entitats puguin aportar les seves reflexions i propostes.
Evidentment, les entitats presentarem al·legacions al projecte, però no perquè estiguem en contra que el Parc Pont de la Cadena es converteixi en un bosc urbà, si no per tot el contrari, doncs volem un Parc verd, no envoltat de cotxes i que el seu subsol serveixi per resoldre els problemes de mobilitat i estacionament que ja pateixen els veïns, l’activitat comercial i serveis i també perquè en el pròxim futur ofereixi alternatives d’intercanvi modal cotxe/bus/tramvia/tren, donat el nou nus de transport que comportarà l’arribada del tramvia a aquest parc.
Ara seria totalment necessari aturar i modificar el projecte del Parc Pont de la Cadena.
Entenem que seria molt important fer una aturada tècnica del projecte i replantejar a fons la seva execució, incorporant la solució necessària per a resoldre les mancances d’estacionament aprofitant el seu espai soterrani. Totes les entitats els volem demanar al Govern Municipal i a totes les forces polítiques molinenques, que compleixin els seus programes electorals i facin una reflexió sobre el futur de la mobilitat a la Vila i que facilitin que el projecte es modifiqui incorporant un aparcament soterrat, que el seu disseny verd i paisatgístic es realitzi sense cotxes al seu voltant i evidentment garantint l’espai suficient per incorporar correctament la parada del tramvia al centre de la Vila.
Encara som a temps d’evitar que s’hipotequi de manera irreversible un espai cèntric de la Vila, que podria resoldre les mancances d’estacionament presents i futures que pateix aquesta part de la Vila i l’intercanvi modal que necessitarà el nou nus de transport públic, que crearà l’arribada del tramvia al parc Pont de la Cadena.