La “Plataforma d’entitats per un parc Pont de la Cadena, verd, sostenible i que resolgui els problemes de mobilitat i aparcament” han presentat al·legacions al projecte de remodelació. Demanen estudiar la creació d’un aparcament i contemplar l’arribada del tramvia, entre altres aspectes.
Les entitats veïnals i comercials agrupades a la “Plataforma d’entitats per un parc Pont de la Cadena, verd, sostenible i que resolgui els problemes de mobilitat i aparcament” han presentat aquest 1 de desembre a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) al·legacions al projecte de remodelació del parc, que incorporarà vegetació mediterrània a aquesta plaça del barri del Canal però prescindeix d’altres qüestions.
Des de la plataforma consideren que el projecte elaborat per l’AMB i l’Ajuntament, malgrat ser necessari, no té en compte aspectes com ara la problemàtica de l’aparcament a la zona, la creació de carrils bici o l’arribada del tramvia al municipi. “El considerem necessari perquè compartim els objectius que manifesta el projecte i estem d’acord amb les línies generals però el projecte s’ha realitzat sense tenir en compte altres aspectes ambientals, en especial els referents a la mobilitat sostenible“, expliquen en un comunicat. Per això, reivindiquen que es considerin algunes opcions, com ara la creació d’un aparcament o l’arribada del tramvia, ja que segons diuen, “el projecte no contempla l’arribada del Tram”.
Aquesta plataforma està integrada per les associacions de veïns dels barris del Canal, Centre Vila, Bonavista, Sant Bartomeu, Vallpineda, La Rierada; l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP); i Molins Comerç, l’entitat que agrupa el teixit comercial de Molins de Rei. Ja a principis d’any van mostrar les seves discrepàncies amb la reforma del parc. Una zona que ja fa molts anys que espera una remodelació.
Problemes d’aparcament a la zona
La manca d’estacionaments a zona és una problemàtica que ve de lluny. Amb les reformes de l’avinguda Barcelona i l’avinguda València, hi ha hagut una disminució de places d’aparcament que anirà a més amb les obres previstes a la mateixa plaça per la futura arribada del tramvia, diuen les entitats que han presentat les al·legacions. La pèrdua d’estacionaments a la zona, des del 2014 fins ara, és d’unes 116 places i la previsió és que amb les actuacions futures, la pèrdua total d’estacionament sigui de més de 191 places, quedant gairebé totes les places disponibles destinades a la zona blava o càrrega i descàrrega, segons han argumentat.
És per aquest motiu que la plataforma ha demanat a l’AMB que es consideri una modificació del projecte on s’inclogui un estudi de viabilitat per poder construir un estacionament soterrat al parc Pont de la Cadena, reivindicació que els veïns porten temps demanant. L’Ajuntament no està d’acord amb aquesta idea, tal com va explicar el regidor de Mobilitat en aquest article d’opinió. A més, també reclamen retirar les places d’estacionament en bateria que, segons el projecte actual, quedarien al voltant del parc, creant una barrera paisatgística a l’entorn i que a més afectaria l’accessibilitat.
L’arribada del tramvia
Segons les al·legacions presentades, el projecte actual de la remodelació del parc, no contempla la reserva d’espai per a les futures vies i parada del tramvia entre la façana del parc i el carrer Canal de la Infanta, ja que la reserva que es contempla és de cinc metres i per a poder implantar les vies i la parada s’hauria de reservar un espai de 13,2 metres d’amplada. Això podria suposar dificultats per a l’arribada d’aquest transport al municipi, que actualment està previst per al 2028. La plataforma explica que això “pot suposar un greu perjudici per a la mobilitat sostenible i per als residents de Molins de Rei”.
És per això que les entitats han presentat una al·legació per al que respecta l’arribada del tramvia a la localitat i demanen incorporar al projecte la reserva d’espai suficient per encabir l’arribada del tramvia i la parada en un lateral del parc.
Més carrils bici
Les entitats veïnals creuen “inadmissible” que no es desenvolupi la creació d’un carril bici segregat que permeti la circulació de bicicletes i Vehicles de Mobilitat Personal (VMP), com per exemple els patinets. També lamenten que l’Ajuntament hagi deixat “caduc” el Pla Director de la Bicicleta de 2015 i demanen a la AMB que reconsideri incloure al projecte la creació d’un carril de bicicletes i VMP al carrer Felip Canalies, en el tram paral·lel al parc.