El 16 de febrer el Carnaval dona el tret de sortida amb l’Arribo de Sa Majestat Carnestoltes. A partir d’aquest moment hi haurà un munt d’activitats programades que faran gaudir de la festa a molinencs i molinenques de totes les edats amb la Gran Rua i la sortida del Camell durant el cap de setmana. Tot plegat finalitzarà dimecres 22 de febrer amb la lectura del testament i una sardinada.
La setmana de Carnaval ja està aquí. Aquest 2023 el Carnaval de Molins de Rei donarà el tret de sortida el dijous 16 de febrer, Dijous Gras, amb l’Arribo de Sa Majestat Carnestoltes i el posterior pregó i finalitzarà dimecres 22 de febrer amb la lectura del Testament i una sardinada. Durant aquests dies es podrà gaudir d’una gran varietat d’activitats programades per a tothom. Sota el lema ‘La piruleta del Carnaval, passa bé i no fa mal’, el Comitè de l’Antifaç consolida el nou model del Carnaval.
16 de febrer: Dijous gras
A partir de les quatre de la tarda i fins a les vuit del vespre, a la plaça Catalunya es podrà xalar de la fira ‘Engreixa’t’, una mostra de degustació de productes de Carnaval. A les 18 hores, a la mateixa plaça, Molins de Rei torna a celebrar l’Arribo amb un recorregut que començarà i finalitzarà a la plaça de l’Ajuntament.
17 de febrer: La nit de la Bota
Divendres és el torn dels més petits i de la Nit de la Bota. A partir de les 17:30 hores els infants -i no tant infants- podran gaudir del Carnaval menut, acompanyats per un gran camió vermell que portarà la música i l’animació a la plaça del Palau.
A partir de les 20:30 hores, els més petits deixaran pas als que són més adults. Serà llavors quan començarà la Nit de la Bota amb el repartiment de botes a la plaça del Mercat, per posteriorment començar un recorregut pel poble. A partir de les nou de la nit arrencarà el Carnaval del Poble, fent que molinencs i molinenques frueixin tota la nit de vi i entrepans de botifarra. El preu del tiquet de la bota serà de 10 euros, que inclourà un litre de vi blanc o negre i la bota corresponent. Les botifarres tindran un cost de 5 euros i només es podran adquirir amb compra anticipada.
18 de febrer: La Gran Rua
Dissabte és el dia més conegut del Carnaval, on la Gran Rua és la protagonista. Al matí, però, es podrà gaudir de la passejada del sèquit reial, que donarà el tret de sortida a les 11 hores a la plaça de Catalunya. Tot seguit, a les 11:30, l’Aristocràcia farà la seva tradicional desfilada que sortirà de les escaletes del Mercat.
A la tarda serà el torn de la Gran Rua, amb la concentració de les comparses a les 17:30 a la plaça del Mercat. A partir de les 19 hores, ara sí, la Gran Rua sortirà des del Foment, tot realitzant un recorregut pel municipi que finalitzarà al passeig del Terraplè.
En acabar la rua, es farà l’entrega de premis i a partir de les 21:30 a la plaça de Catalunya tindrà lloc el Sopar de (Ci)Gala, que acabarà amb el Ball de l’Antifaç. Els encarregats de posar la música al ball d’enguany serà Rocktàmbuls i, un cop finalitzi l’actuació, la festa continuarà amb un DJ.
19 de febrer: El diumenge de Carnaval
El diumenge de Carnaval és el dia més particular de la festa, amb caràcter 100% molinenc. El dia comença amb el ball del petit Camell a les 12 hores a la plaça de l’Ajuntament. Tot seguit, el petit Camell emprendrà l’empaita culs, que farà córrer pels carrers a tothom que se li posi pel davant.
A partir de les set de la tarda tindrà lloc la concentració de barrets i mocadors a la plaça de l’Ajuntament. El Poble i els Esparriots ocuparan l’espai per atrinxerar-se a la casa consistorial, tot creant una rebel·lió de les classes populars. Mitja hora més tard, el Rei Carnestoltes i el Sèquit Reial pujaran al balcó de l’Ajuntament per iniciar el Ball del Camell (protagonista de la portada de l’Anuari Viu Molins de Rei 2022). L’actuació acabarà amb la sortida de la bèstia de foc pels carrers del Centre Vila.
20 de febrer: El velatori
Dilluns després del diumenge de carnaval, se celebrarà el velatori en homenatge a Sa Majestat Carnestoltes a la sala d’exposicions i vetlles fúnebres de Ca n’Ametller. Tothom que vulgui visitar l’urna reial amb les cendres ho podrà fer des de les cinc de la tarda fins a les vuit del vespre.
21 de febrer: La Bacallanera
Igual que dilluns, tothom que vulgui acomiadar-se del Rei Carnestoltes ho podrà fer entre les cinc de la tarda i les vuit del vespre de dimarts. Amb la finalització del velatori, es realitzarà a la sala de vetlles el sorteig de la ‘Molt gran i gloriosa Panera del Carnaval’. Les participacions, que tenen un cost de 5 euros, es poden adquirir als diferents punts de venda.
Posteriorment, amb la Bacallanera, es farà un recorregut per donar l’últim adeu al Rei Carnestoltes que sortirà de Ca n’Ametller i finalitzarà a la plaça de l’Església.
22 de febrer: Dimecres de cendra
Dimecres de Cendra és l’últim dia de la setmana de Carnaval. A partir de les sis de la tarda, a la plaça del Mercat, començarà l’ambient de Quaresma tot posant les primeres sardines al foc acompanyades amb música. El Carnaval finalitzarà amb la lectura del testament de Carnestoltes i l’escampada de cendres que donaran pas a una sardinada popular. Els tiquets per a la sardinada es podran adquirir a la mateixa plaça del Mercat a l’estand de la Patatona per un preu d’1 euro per sardina.
Pobres ignorantes… , no sabemos el precio a que nos cobran el kWh en el recibo de la luz y lo seguimos pagando religiosamente cada mes y nadie ha presentado denuncia alguna a Endesa, Después de la Fira de la Candelera , y sus abusos en precios, ya no sabemos el valor de las cosas y seguimos pagando en la Fira Engreixa’t la butifarra d’ou a 19 €/kg. Una vergüenza más de nuestra ignorancia…. También mucha gente de Molins de Rei , mayormente “catalanes nuevos” que lleva viviendo aquí más de 40 años y que aún no suelta una frase en catalán , no sabe el origen ni qué significa el “Dijous Gras” (el Jueves Lardero) ni tampoco eso de el “Entierro de la Sardina”
Entierro de la sardina :
El Entierro de la Sardina es una antigua tradición que se celebra en España y algunos países latinoaméricanos que se utiliza para despedir el Carnaval . Esta curiosa celebración tiene lugar cada año el miércoles posterior al Carnaval coincidiendo con el miércoles de ceniza. los participantes suelen pasear el ‘cadaver’ de una sardina en un ataúd por las calles de la población en forma de parodia absoluta.
La imbecilidad española en cuanto al entierro de la sardina no se popularizó hasta el siglo XVIII, y en Madrid, existen estudiosos que relacionan esta singular celebración con Jerónimo Grimaldi, ministro de Carlos III que fue apodado en la corte como ‘La sardina’ por su conplexión delgada. En esta vertiente, la fecha en la que Grimnaldi abandonó el Palacio Real coincidirían con el comienzo de la Cuaresma. Una despedida que el pueblo llano se tomó con humor burlándose del ministro con una mascarada. Imitemos, imitemos a los madrileños….
Un detall del programa, 1) s’informa de quan començaran els actes però no de quan s’acabarán 2) Que és un “samaniat” ? , ho sap ja tota la ciutadania de Molins de Rei ? , Un aquelarre de bruixes ?
Penoso que en el programa de el Carnaval no se indicase nada el “ranxo” del Camell que se repartió el mediodía del domingo a 250 personas y que cocinó en Jordi Beumála Raventós, de Expogestió, Engreixa’t (axeica camisa) i la Peni, el ranxo del Carnaval para los amics del Camell compuesto de : escudella barrejada , arros, butifarra negra, fideus, etc. y la cena de butifarrada del viernes “ci-gala “de 2000 bocadillos en la plaça Ajuntament i caldo y a implicación del Carambola en los bocadillos de butifarra en la fiesta de la bota el sábado dia 18 en plça Mercat.