La Càtedra UB d’Estudis del Renaixement de Molins de Rei té com a objectiu aprofundir en l’estudi i la divulgació d’aquest període històric. Els seus responsables s’implicaran en el contingut científic del futur museu del palau dels Requesens i impulsaran la recerca de la història del municipi.

El futur museu del Renaixement encara es troba en obres, però l’impuls al coneixement dels seus continguts ja avança. La promesa creació d’una càtedra d’estudis del Renaixement de la Universitat de Barcelona (UB) ja ha estat segellada amb la signatura d’un conveni entre el màxim representant de la institució universitària i el govern municipal. El rector de la UB, Joan Guàrdia, ha assenyalat la càtedra com a una mostra de la “vinculació de la UB amb l’àrea metropolitana de Barcelona com a ecosistema de coneixement, innovació i transferència”.
La càtedra vol aprofundir en l’estudi i la divulgació d’aquest període històric i ser un lloc de trobada entre diferents disciplines on s’organitzaran seminaris i trobades científiques a més d’atorgar beques i premis a treballs de recerca i divulgació. La càtedra, a més, servirà per dotar de contingut científic al futur museu que se situarà al Palau dels Requesens, on es preveu que se celebrin gran part dels actes organitzats per la mateixa càtedra per posar en valor el restaurat edifici alçat al segle XV catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

En l’acte de signatura del conveni, l’alcalde, Xavi Paz, ha volgut agrair a les institucions el suport al projecte renaixentista del municipi. “El coneixement i la difusió de la nostra història és cabdal, i tenim la sort de comptar amb institucions de prestigi com són la UB i el MNAC”, ha posat en relleu Paz, que posteriorment ha acompanyat a Guàrdia a fer una visita de les obres que s’estan duent a terme al palau dels Requesens.
El projecte està dotat amb un total de 60.000 euros en tres anys, és a dir, amb 20.000 euros anuals, i comptarà amb una comissió de seguiment formada per sis persones, tant de la UB com de l’Ajuntament. Quan la seva creació va passar pel ple municipal, al novembre, ERC va considerar una partida totalment insuficient per un projecte d’aquests característiques.
L’impuls d’un període històric fins ara considerat “sense interès”
El director de la càtedra i professor de la Facultat de Geografia i Història, Àngel Casals, ha puntualitzat que fins a finals del segle XX el Renaixement català ha estat “un període decadent i sense interès”, però que ara amb la creació de la nova càtedra “es posarà en conjunt tota aquesta activitat per difondre el coneixement d’uns segles poc coneguts entre la nostra societat”. Es vol potenciar així la presència dels estudis científics en l’àmbit internacional envers aquesta etapa històrica, que ja és investigada per part del professorat de la UB des de diversos àmbits com la filologia, la història o el dret. Es dotarà també d’un punt de vista més professional i científic a activitats d’àmbit local com les que se celebren anualment a Molins de Rei per commemorar l’estada de Carles V en el municipi el 1519, on va rebre el seu nomenament com a emperador, segons alguns estudis.“Els reptes més importants de la càtedra seran els de posar en conjunt tota l’activitat, de vegades massa dispersa”, reconeix Casals.
El Renaixement, el període històric que va de finals del segle XIV a començaments del XVII, va suposar un procés de canvi que abraçava les formes de pensament religiós i laic, l’ordenació de la societat i noves formes estètiques, culturals i polítiques. En el cas de Catalunya, fins finals del segle XX, la construcció del relat històric s’havia fet ignorant aquest període. Les obres de l’antiga catedràtica de la UB Eulàlia Duran sobre la cultura literària o la construcció de les drassanes i el barri Gòtic de Barcelona van revelar que hi va haver una vigorosa activitat creativa vinculada a la cultura del Renaixement. Ara, amb aquesta nova càtedra, es reivindicarà el període renaixentista català, vinculat a la cultura i societat de Molins de Rei.