La transformació de l’antiga Mostra de Cinema de Drets Humans en un festival internacional de cinema i drets humans omple el teatre del Foment d’una agenda diària de pel·lícules, documentals i curtmetratges que donen forma a la primera edició del nou format.

Al matí, els petits amb activitats divulgatives. A la tarda i nit, els cineastes que presenten les seves creacions a la secció oficial del segon festival de cinema que acull Molins de Rei. Així passen els dies aquesta setmana al teatre del Foment Cultural i Artístic, on se celebra fins al dissabte 1 d’abril la primera edició del festival internacional de cinema i drets humans Persona, que agafa el relleu de l’antiga Mostra de Cinema de Drets Humans, que s’ha celebrat durant quinze anys.
El molinenc Albert Galera, que va jugar un paper molt important en el creixement del Terror Molins, està directament implicat en el projecte. El nom del nou festival ve de la pel·lícula del mateix nom del cineasta suec Ingmar Bergman, a qui es ret homenatge amb la projecció de diferents films seus per atreure els més cinèfils. Amb tot, a banda de recuperar alguns clàssics, el principal atractiu i el que dona sentit al nou format és la secció oficial del festival, formada per una desena de projeccions que van a competició i són valorades per un jurat. Entre elles hi ha llargmetratges de països americans i asiàtics, a més de catalanes.
La deliberació es durà a terme el dissabte 1 d’abril abans de la sessió de cloenda, on es lliuraran els premis a millor pel·lícula, millor curtmetratge, un premi especial del jurat i un premi a la contribució artística. A més, l’acte es tancarà amb la projecció d’Un viaje hacia nosotros, un film que tracta de la investigació de la memòria familiar de l’actor Pepe Viyuela, que busca el rastre del seu avi Gervasio, membre de l’exèrcit republicà durant la Guerra Civil Espanyola.
Un nou festival amb secció oficial i sessions gratuïtes
El festival, organitzat per l’Ajuntament i el Centre Experimental de Cinematografia i les Arts Audiovisuals de Catalunya, pretén explicar, analitzar i difondre els drets humans a través de la programació d’una trentena de projeccions, ja que a banda de les deu que competeixen a la secció oficial hi ha passis per les escoles. De fet, les sessions dirigides a tots els centres educatius de Molins de Rei faran passar uns 3.500 alumnes en horari escolar durant tota la setmana.
La sessió inaugural va tenir lloc dilluns amb la projecció dels curtmertratges Roya -curt a competició- i EntrÀnsit. Roya, que participa a la secció oficial del festival tracta sobre la vivència d’un home afganès i la seva dona quan travessen les fronteres il·legalment per arribar a Europa. EntrÀnsit és un curtmetratge documental sobre l’incendi d’una nau industrial ocupada de Badalona on van perdre la vida cinc persones. De moment, la rebuda no està sent com la que provoca el festival de cinema de terror de Molins de Rei, que amb el pas dels anys s’ha convertit en un referent del sector a Catalunya, però tot és començar.
Les entrades de la secció oficial del festival tenen un preu de 4 euros cada sessió i 25 euros l’abonament per a les 10 sessions. Les entrades es poden adquirir a través de la pàgina web del festival o directament a la taquilla del Foment. A banda, hi ha sessions obertes que són gratuïtes cada tarda, però cal reservar prèviament a través de la web del festival.