Les jornades de portes obertes per mostrar el resultat de les obres dutes a terme al Palau de Requesens han superat les expectatives i han atret molinencs i a visitants de municipis del voltant. Una senzilla exposició repassa els treballs fets durant els últims mesos mentre les plantes superiors esperen el contingut del futur Museu del Renaixement.
El Palau de Requesens s’ha obert a la ciutadania, encara que només sigui durant un cap de setmana, després de gairebé 18 mesos d’obres, en unes exitoses jornades de portes obertes que han mostrat el resultat dels treballs de rehabilitació. Hi havia interès per descobrir el que s’ha fet durant aquest temps en un edifici que fins ara tots els molinencs han vist mil vegades per fora, però poques per dins més enllà dels que havien entrat en algun dels molts actes celebrats a la sala Gòtica durant l’última dècada.
Centenars de persones s’han aplegat en els moments de més afluència, desbordant les previsions, i durant els tres dies de portes obertes han arribat a passar més de 1.300 persones. Les entrades per a les visites guiades requerien inscripció prèvia i es van exhaurir abans del cap de setmana. Tot i això, “hi ha molta gent que s’apropa in situ i pregunta per poder apuntar-se”, explicaven fonts municipals el dissabte al matí mentre anaven desfilant grups de vint persones per conèixer tots els detalls de l’edifici. Els que s’havien quedat sense plaça per manca de previsió o desconeixement podien descobrir-lo al seu aire entre grup i grup. “L’afluència és constant, no parem en cap moment”, destacava una de les treballadores que actuava d’informadora.
Interés per conèixer el patrimoni
Entre els visitants es trobaven famílies i persones de totes les edats, que s’apropaven a la plaça del Palau per veure què havien estat fent durant tot aquest temps d’obres. Nens, joves, adults i grans, en perfecta sintonia, entraven amb la curiositat de conèixer que hi havia a l’interior del Palau. “És un espai preciós i teníem ganes de veure com havia quedat després de la restauració” deia Fina Prats, una de les molinenques que el visitava dissabte. “El patrimoni del poble s’ha de conservar i és una meravella poder visitar-lo”, valorava aquesta dona que ja mostrava el seu desig de tornar-hi quan obrin el futur Museu del Renaixement: “També vindre a visitar-lo, i tant!”.
En general, les sensacions dels visitants han estat bones, tot assegurant que la restauració “és millor del que ens imaginàvem”. Així ho assegurava una mare de dos nens mentre passejava en família per l’interior del Palau. “Nosaltres hem vingut amb els nens per poder conèixer una mica més el Palau, tant la seva història com la restauració que s’ha dut a terme aquests mesos”, assegurava, destacant la importància de “tenir cura de la nostra cultura” i optimista amb l’ús que se li donarà a l’espai, “és l’ideal per poder conèixer una mica més l’època en què es va construir el palau”.
Una exposició explica el procés de recuperació
L’interior de l’edifici combina la modernitat amb les estructures originals de la construcció, tot deixant veure algunes de les columnes i els arcs originals de l’arquitectura de l’època. A la planta baixa, on durant els últims anys es trobava la sala d’actes La Gòtica, mantindrà les mateixes funcions dins del futur Museu del Renaixement. Durant aquests dies es passava un vídeo on s’explicava la història del Palau així com les obres de rehabilitació dutes a terme en els darrers mesos, tot incidint en la dificultat tècnica que ha suposat rehabilitar l’interior de l’edifici, tal i com van apuntar els arquitectes responsables en la xerrada celebrada el passat dimecres.
En el vestíbul principal es trobaven una sèrie de panells informatius que explicaven la història arquitectònica del Palau amb imatges originals de l’interior abans de la restauració. A la planta baixa també s’exposaran de manera permanent els fonaments originals de l’edifici a l’antiga capella.
Les plantes superiors seran les destinades a les exposicions del Museu del Renaixement amb uns espais molt amplis encara buits. Les portes obertes han servit per conèixer la distribució i fer-se una idea de l’espai que acollirà les obres de l’època del Renaixement. Els visitants destacaven la gran quantitat de llum natural que entra a les sales, reforçada per un terra de fusta clar i el color blanc de les parets que aconsegueix fer de les sales un lloc molt agradable visualment.
Visitants amb ganes de més
Després de veure com ha quedat l’interior del Palau de Requesens, són moltes les persones que es pregunten quan obrirà el futur Museu. “Ens hem quedat amb ganes de més”, assegurava en Manel, un dels visitants del palau que va desplaçar-se des de Sant Feliu per conèixer el que és “el primer tast” d’un espai que s’espera omplir de quadres i altres expressions artístiques del Renaixement cedides pel MNAC, El Prado i el Marès, entre altres. “Per aquells com jo, als que ens agrada la història i la cultura, és un plaer poder començar a conèixer que hi haurà aquí dins”, destacava el santfeliuenc.
Fins que arribi aquest dia encara falta un temps i per convertir-se en l’espai cultural de referència de la comarca que vol ser, encara més, però sembla evident que, de moment, la rehabilitació del Palau ha complert les expectatives dels visitants.