L’acord signat pi preveu una col·laboració amb el Parc Natural de la Serra de Collserola i la Societat Catalana d’Herpetologia. El document, segons han explicat en roda de premsa, té com a objectiu la conservació i renaturalització de la finca, especialment pel que fa a la recuperació dels espais humits i la conservació dels amfibis.
L’Ajuntament de Molins de Rei ha signat aquest 3 d’abril un conveni amb el Parc Natural de la Serra de Collserola i la Societat Catalana d’Herpetologia per a la col·laboració conjunta en la custòdia de la finca. L’acord entre les tres administracions té com a objectiu la conservació dels valors naturals, culturals i paisatgístics de la zona. A més, l’espai és d’especial importància per a la riera de Vallvidrera ja que fa de connector entre la serra de Collserola i el riu Llobregat.
La finca de les Llicorelles és una zona natural pública de nova configuració després de la creació del nou polígon industrial a les portes de Collserola que compta amb una extensió total d’11 hectàrees. La delimitació de la finca va quedar dibuixada amb la creació del polígon industrial i, la zona natural, va a passar a mans de l’Ajuntament. Amb el conveni de col·laboració la custòdia, fins ara de l’Ajuntament, passa a ser conjunta amb la Societat Catalana d’Herpetologia.
El conveni de col·laboració, que té una durada de quatre anys, suposa el compromís per part dels tres organismes en la conservació i el manteniment de la zona natural. L’acord té com a objectiu rehabilitar la zona per a la conservació dels elements naturals, especialment aplicant accions relatives a la recuperació dels humits i potenciar la zona natural de la connexió entre el parc natural i el riu Llobregat.
Per aquest manteniment, l’acord signat preveu que l’Ajuntament aboni de manera anual una quantitat de 19.400 euros a la Societat Catalana d’Herpetologia pel manteniment i la gestió dels prats, camins i terrasses, l’arranjament de vials i camins i la monitorització i recuperació de poblacions d’amfibis, especialment la del gripau d’esperons.
Viu Molins de Rei ha demanat a l’Ajuntament el document concret d’aquest conveni, però no ha estat facilitat per l’administració municipal. Algunes entitats ecologistes han criticat aquest acord, tal com es pot llegir en aquest article d’opinió. Tot i que tots els partits polítics van votar a favor d’aquest conveni a excepció dels comuns, que es van abstenir, algunes forces de l’oposició van lamentar que els 19.000, segons la seva opinió, són insuficients.
Recuperar la biodiversitat i les zones humides de la finca
L’acord, que segons han explicat en roda de premsa té com a objectiu principal recuperar la biodiversitat -especialment la fauna- de la zona, pretén renaturalitzar l’espai a través de diferents tasques de manteniment per així recuperar les zones humides i les colònies d’amfibis que hi habiten. En aquesta línia, el president de la Societat Catalana d’Herpetologia, Eduald Pujol, ha volgut explicar què “estem incidint en el punt més crític de conservació dels amfibis” i ha remarcat que el major problema és la “desaparició d’aquestes zones humides”. Pujol per tant ha explicat que amb aquest acord de custòdia a tres bandes, “millorarem els espais humits per tal de conservar la fauna i, especialment, els amfibis”.
Per la seva banda, Raimon Roda, gerent del Parc Natural de la Serra de Collserola, ha volgut posar en valor la importància de la finca per ser “la connexió directa entre el parc i el Llobregat”. Roda, en el seu discurs, ha volgut agrair a l’Ajuntament la voluntat per a la signatura d’aquest conveni i ha posat en valor la “importància que té la preservació i el manteniment de les zones naturals que ens envolten”.
Durant la signatura del conveni l’alcalde, Xavi Paz, ha volgut remarcar la importància de l’acord tot explicant que “recuperar el patrimoni natural de Molins de Rei ha de ser sempre una prioritat”. En la mateixa línia que l’alcalde, el primer tinent d’alcalde, Ramon Sànchez, ha volgut afegir que “el conveni reafirma el compromís d’aquest govern davant aquest espai natural”.