Viu Molins de Rei realitza una entrevista d’inici de mandat a l’actual alcalde del municipi, Xavi Paz. El socialista explica que aquests quatre anys estaran marcats per la millora de l’espai públic. De fet, apunta que les primeres actuacions del govern seran la finalització de tots els projectes que es van iniciar a l’anterior mandat i que encara queden pendents d’enllestir. Respecte si és un govern continuista, Paz assegura que “hem decidit continuar amb totes les polítiques que han funcionat aquests darrers anys” i que han estat les que la ciutadania “ha validat a les urnes”.

Ha iniciat un nou mandat amb un canvi a les files de govern. En l’anterior legislatura va pactar amb Junts i ara amb els comuns. Com valora aquest inici de legislatura amb els nous socis de govern?
En general, la meva valoració en vers al nou govern és molt positiva, especialment pel que fa a la continuïtat de la creació de confiança entre les dues forces. Ara mateix estem en un punt on ens estem posant al dia en vers als reptes que hem d’afrontar, l’establiment de noves dinàmiques i en la voluntat d’actuar com a un únic govern amb sensibilitats diferents. L’acord programàtic al qual vam arribar ens obliga a recordar que tenim un compromís constant. Per tant, els inicis estan sent molt millor que fa quatre anys, ja que va començar el mandat amb un govern en minoria al qual posteriorment es va adherir el grup municipal de Junts. En aquest sentit, estem treballant amb una majoria des del primer dia, fet que fa que comencem d’una manera molt més estable aquest mandat.
Fa unes setmanes es va presentar el nou cartipàs municipal. Una de les mesures va ser la d’apujar els sous dels regidors un 2,5% per ajustar-los a la pujada dels treballadors de l’Ajuntament. Una de les crítiques rebudes per l’oposició en aquest sentit va ser que no es va especificar de quin pressupost surt aquest augment de sous. Pot especificar si s’ha integrat dintre dels pressupostos del 2023?
Si agafem com a referència la retribució de l’alcalde, el 2007 era de 63.000 euros. Després d’un període de disminució de la retribució d’alcalde, va arribar als 47.000. Ara que comença un nou mandat es veuen diferents casuístiques, en concret que a Molins de Rei hem incrementat la retribució per igualar-la amb el personal laboral. En aquest sentit, cal dir que, evidentment, està contemplada als pressupostos d’aquest 2023, ja que el pressupost és una eina en moviment amb la qual els ajuntaments podem anar definint partides en funció de com es desenvolupen les diferents despeses. A més, també cal recordar que s’ha incrementat el pagament per assistència al ple i a la junta de portaveus, a més d’ampliar el nombre màxim de retribucions de 12 a 14 anuals. Per tant, no és només una pujada de sous del govern, sinó que també afecta la resta de regidors i regidores.
Una altra de les crítiques que es van rebre va ser la de la designació d’una assessora de l’alcaldia, fet que segons un sector de l’oposició, no cal, ja que es contempla la figura de coordinador de l’àrea. Quina funció té aquesta persona i per què sí que la considereu necessària?
El gran repte de l’Ajuntament és dotar-lo d’una bona estructura a l’àrea organitzativa després que en aquests últims anys s’hagi adquirit musculatura tècnica. Aquesta figura d’assessor se li diu d’alcaldia perquè està assignada a l’àrea d’alcaldia, però en realitat és un assessor de govern que ha estat al servei del mateix durant els darrers quatre anys i que continuarà estant en aquest mandat. Segons la nostra dimensió poblacional, l’Ajuntament podria arribar a tenir fins a 10 regidors a dedicació exclusiva i fins a 7 assessors i tenim 3 regidors a dedicació exclusiva i només 1 assessor per a tot l’equip de govern.
Quins són els tres regidors a dedicació exclusiva?
Encara esta per confirmar com quedaran les dedicacions dels regidors però, de moment, a dedicació exclusiva estarem l’Ainoa García, en Lucas Ferro i jo mateix.
Una de les crítiques que se li van fer per part de l’oposició amb la nova estructura organitzativa del govern és que és continuista. Quina valoració fa vostè sobre aquesta crítica? Considera que l’estructura és continuista? Per què?
Jo destaco, tal com també heu explicat vosaltres recentment, és que després de 21 anys, no hi ha cap membre de Convergència al govern municipal, per tant, en aquest sentit, no és un govern continuista. Ara bé, no es pretén trencar amb el que ha funcionat, perquè és el que han validat els ciutadans i ciutadanes. Aquesta última, de fet, pot ser una segona lectura de les eleccions municipals, on el PSC ha aconseguit el millor resultat de la història gràcies a totes les polítiques que s’han desenvolupat en els darrers quatre anys. En aquest sentit, hem decidit continuar amb tot allò que funcionava i reforçar tots aquells aspectes amb els quals necessitàvem millorar, d’aquí, per exemple, haver creat una regidoria de barris de muntanya.
De fet, tal com acaba de comentar, una de les novetats de la nova estructura organitzativa ha estat la creació d’una regidoria específica de barris de muntanya. Quina funció té aquesta regidoria i quines són les prioritats d’aquesta?
Cal diferenciar una cosa i és que les regidories de barri sempre han existit. En aquest sentit, una cosa és una regidoria de barri que serveix per potenciar la relació del barri amb l’Ajuntament perquè aquest funcioni i el que es vol fer amb la creació pròpia de la regidoria de barris de muntanya és visualitzar en una única regidoria el que passa als barris de muntanya. A Molins de Rei, amb relació a aquesta àrea hi ha dos problemes i és que, per una banda, tenim dos barris que estan pendents d’urbanitzar i, per altra, la seguretat dels mateixos en temps de riscos. Per tant, el que es vol és visualitzar la situació concreta i específica de cadascun dels tres barris i d’aquesta manera, fer les actuacions pertinents a les zones.
Durant la campanya electoral també es va parlar de la problemàtica amb els barris de muntanya. Quines són les prioritats d’aquest govern per impulsar la urbanització de Vallpineda i la Rierada? I per la millora Sant Bartomeu?
Davant la millora de Sant Bartomeu, tenim un repte conjunt que és el manteniment de les franges de seguretat. Cal recordar que les tres franges de seguretat es van consolidar durant el darrer mandat, però cal veure quin serà el seu manteniment. Per altra banda, Vallpineda té una casuística i és que estem en condició de refer el projecte d’urbanització perquè es pugui aprovar en els propers nou mesos. Aquest projecte permetrà abaratir els costos d’urbanització de forma important. A partir d’aquí, un cop estigui aprovat, caldrà avançar amb la licitació de les obres de la urbanització i, per tant, amb aquest panorama, això ens fa ser optimistes amb Vallpineda. Amb la Rierada, en canvi, la cosa està més endarrerida i cal desenvolupar un pla de millora urbana. En aquest sentit, s’ha de valorar si tirem endavant el pla de millora tal com està actualment o refem el pla de millora i urbanització.
Parlant també de temes de barris de muntanya, aquest estiu es va produir un incendi a Collserola, a pocs metres de la urbanització de Vallpineda. En l’últim ple de l’anterior legislatura l’ADF va demanar un pla de mesures de protecció i prevenció d’incendis als barris de muntanya. Es planteja desenvolupar aquestes accions en aquest mandat? Quines són les actuacions prioritàries per la protecció davant els incendis als baris de muntanya?
Quan abordem la prevenció d’incendis no podem treballar sols, cal coordinar-se amb el Parc Natural de la Serra de Collserola i la Generalitat de Catalunya. Hem de ser comprensius davant determinades demandes en les quals l’administració ha de ser més àgil pel que fa a la tramitació de determinades ajudes. Fa dos anys que s’ha hagut d’avançar la campanya d’incendis per l’alt risc a causa de la sequera i les altes temperatures i enguany, malgrat que els mesos de maig i juny han estat més tranquils, també s’ha avançat i les administracions hem de ser més àgils davant la previsió de les temporades i la preparació d’aquestes. Des del Parc, però, reclamem a la Generalitat una major aportació econòmica, ja que actualment la Generalitat només aporta 200.000 euros anuals el que s’allunya molt de la xifra a la qual es van comprometre inicialment. A banda d’això, la Generalitat ha creat un nou pla de prevenció d’incendis, però que encara no ho ha aplicat. Per tant, Molins de Rei no pot fer-ho tot i cal que la Generalitat posi de la seva banda.
Quina ha estat la seva primera actuació com alcalde aquest mandat?
La primera acció més enllà de les noves dinàmiques, és la millora de l’espai públic i l’encàrrec dels primers quatre concursos per desenvolupar, entre altres, el pla de xoc de voreres. Per altra banda, tal com vam explicar durant la campanya, plantarem 316 arbres durant els primers mesos de 2024. A més, una de les prioritats del govern és el repte en la millora de la neteja on s’han de fer els concursos d’adquisició dels contenidors i dels nous camions. Els contenidors s’han de renovar, especialment per millorar les taxes de gestió de residus que actualment es troba al 50% i hem d’arribar al 55%. De fet, per nosaltres, aquest serà el mandat de la millora de l’espai públic de Molins de Rei.
I les actuacions que aquest govern considera prioritàries per desenvolupar durant el primer any de mandat?
Aquestes millores que ja he comentat més la finalització dels projectes que ja estan en marxa. Aquest mandat el comencem amb millores ambicioses com la finalització de la plaça U d’Octubre, el parc Pont de la Cadena o el passeig Pi i Maragall. També hem de treballar en la consolidació i obertura del museu del Renaixement. Això ja justifica un mandat municipal, ja que són moltes millores que es posaran al servei de la ciutadania en els pròxims mesos, concretament al primer semestre de 2024.
De fet, una de les qüestions que preocupa als veïns és l’aturada de les obres de l’estació. Quina és la situació actual d’aquestes obres?
Ens han informat que s’ha demanat un modificat per reduir les molèsties dels veïns i veïnes i des de Renfe ens han d’informar de la manera en què han d’assumir la resta de compromisos que són la reforma de la coberta de l’edifici de l’estació i la construcció del segon accés. Estem en un nivell d’exigència molt alt amb Renfe i els farem complir amb els seus compromisos.
Enguany, la demanda de places públiques a l’escola bressol ha tornat a estar superior a l’oferta, fet que ha provocat que moltes famílies, concretament 27 s’hagin quedat fora del sistema públic. Però finalment el regidor d’Educació ens va confirmar que s’ampliarien places d’I2 per absorbir a tots aquests infants a la pública. Quantes places s’amplien? Per què no s’han implementat les 66 places d’ampliació de l’escola La Traca aquest any?
S’amplien un total de 53 places, de les quals 13 són d’I1 i 40 són d’I2. En un principi s’havia previst l’ampliació de 33, però finalment, per la demanda, son 53. En aquest sentit, expliquem que no s’han ampliat totes de sobte perquè no hi havia una partida pressupostària per tirar-les endavant totes aquest any. No és cert que no hàgim tingut una planificació, ja que si no no podríem fer una ampliació aquest any. Precisament perquè estem planificant, hem fet unes obres d’ampliació a una de les escoles bressol municipals. El que demanem a la Generalitat és la planificació d’una mesura que està sent molt costosa per a la majoria d’Ajuntaments.
Si parlem d’habitatge, el 2019 va dir que es construiria habitatge públic de lloguer a la plaça de la llibertat que encara no s’ha fet. Per aquest mandat ha anunciat 150 pisos públics, dels quals 70, s’han anunciat a la plaça de la Llibertat. Com es faran aquests pisos?
En aquest sentit, cal dir que l’Ajuntament es troba en la recerca de finançament per la construcció dels pisos, que no només incorpora l’habitatge, sinó que també inclou l’aparcament públic i el local municipal de 1.000 metres quadrats que serà l’oficina de l’àrea de serveis a les persones. De totes maneres, podem garantir que la plaça de la Llibertat hi haurà 70 habitatges i a les Guardioles 80 més per aquest mandat. Les parcel·les de construcció d’aquests últims ja han estat cedides a l’IMPSOL i, per tant, quan acabi la construcció dels mateixos es podran posar a disposició de la ciutadania mitjançant sorteig públic tal com s’ha fet amb els darrers 61 habitatges del barri.
Continuant amb habitatge, fa unes setmanes la Generalitat de Catalunya va tramitar la declaració d’àrees tenses d’habitatge, entre elles Molins de Rei. Quines funcions té l’Ajuntament per limitar els preus del lloguer en cas que finalment es declari Molins com a zona tensa i quines seran les actuacions del govern municipal en aquest cas.
Nosaltres sabem la situació que hi ha a Molins de Rei i de l’encariment del preu al municipi. Com a govern celebrem la primera llei de l’habitatge i que la Generalitat hagi inclòs a Molins en aquest informe. En aquest sentit, nosaltres tenim clar que actuarem amb els instruments que ens doni la llei per posar els topalls als preus dels lloguers.
En matèria d’accessibilitat, també s’ha parlat de millorar l’accessibilitat dels carrers de Molins de Rei perquè siguin accessibles a tothom. A les obres noves, s’estan adaptant els carrers, però, es preveuen actuacions per la millora en aquest mandat?
Nosaltres hem tingut reunions amb les diferents entitats i amb la ONCE. En aquest sentit, ens ajuden a sensibilitzar-nos i a contemplar la incorporació de l’adaptabilitat dels espais públics. S’han d’aprofitar les reformes per a adaptar l’espai públic a totes les persones i no descartem modificar projectes d’espai públic per tal d’adaptar-los a les necessitats de tota la ciutadania.
En els últims mesos ha hagut problemes amb l’empresa de neteja. El contracte amb l’empresa actual ja està exhaurit. L’Ajuntament s’ha plantejat municipalitzar el servei?
Esperem que de cara a finals d’any puguem aprovar uns plecs per poder obrir un nou concurs. Estem en un procés d’impàs i el deure de l’Ajuntament és garantir el servei a la ciutadania. La internalització, però, no pot ser la primera opció i nosaltres actualment estem treballant en la internalització d’un altre servei, que és el de les llars d’infants municipals. En aquest sentit, la internalització d’aquest últim servei és prioritària per nosaltres i, per tant, amb el servei de neteja nosaltres intentarem continuar com fins ara, amb una concessió a una empresa. Això, però, no vol dir que no vetllem per garantir un servei òptim a la ciutadania, el que és una prioritat per nosaltres en aquest mandat.
Per altra banda, el pla de sequera es va presentar fa uns mesos. En el seu moment ens va explicar que no ens el podria concretar perquè estava en tramitació. Ens pot explicar quins son els principals punts del pla de sequera municipal?
Ara mateix la Generalitat ha fet unes apreciacions que s’han redactat i s’espera que es pugui portar al ple al mes de setembre. En aquest moment, ja us podrem donar tots els punts que recull el document. En aquest sentit, cal remarcar que Molins de Rei es continua adaptant a les noves mesures de sequera que s’han aplicat des de la Generalitat i que, malgrat que encara el pla municipal no estigui aprovat, les mesures que s’han dut a terme han estat les indicades per part de l’administració.
I, per finalitzar, quines són les expectatives que té en aquest mandat?
No es tracta de les expectatives sinó de continuar transformant i impulsant Molins de Rei. El passat mandat va ser complicat per les situacions extraordinàries que es van viure i, per tant, només espero que sigui un mandat tranquil en el qual es pugui treballar amb la resta de formacions polítiques. És molt important el diàleg amb la resta de formacions per poder fer les millors accions per al municipi i per continuar tirant endavant projectes com la residència o la transformació de la Gravera. Per part meva, sobretot vull continuar al servei de la ciutadania de Molins de Rei.
Bona tarda,
La millora d’espais públics? No serà pas de tots els barris. A la Riera Nova estem farts de la zona d’esbarjo de gossos. A la 1 h de la matinada fa un parell de setmanes un gos bordant sense parar, truquem a la polícia local i triguen.
S’ha posat queixa al síndic i la resposta de l’Ajuntament és que no es posen pipi-cans a zones urbanitzades. Per tant s’entén que no som persones i només hi ha quadres aquí o alguna cosa així, l’IBI sí el cobren, o sigui que no sabem com categoritzen.
Salut