Aquests darrers dos anys, l’impost que potser afecta de manera més general la ciutadania, l’IBI, a Molins de Rei no ha tingut cap increment, estava congelat, tot i que pujaven algunes taxes. Mentrestant, la situació econòmica general ja mostrava un encariment i es preveia una futura disminució d’ingressos a partir d’un altre impost com és la plusvàlua. A més, el 2023 havia de ser any d’eleccions municipals i aquest fet sempre empeny els governs a no apujar impostos. Doncs, au, no s’apugen i tots contents. Això, a la vila i, malauradament, com una pràctica generalitzada arreu.
Passen les eleccions i les informacions sobre l’economia municipal comencen a fer preveure que s’acosten temps en què caldrà estrènyer el cinturó. Poc després arriba la primera proposta d’ordenances per al 2024 i es compleixen les previsions: les taxes que l’any passat havien pujat un 2,5% passen a tenir un augment del 5%, i els impostos que estaven congelats es descongelen i mostren diferents augments; concretament, el general presenta un augment del 5.82%. Alhora, des de l’equip de govern també ens informen d’una revisió del topall del cadastre per a empreses que permetrà uns ingressos amb què no es comptava fins ara.
Davant d’aquestes propostes i d’aquesta situació, el nostre grup municipal ha volgut actuar amb responsabilitat per tal que no se’n ressenti ni la vila ni els que hi vivim. Què volem dir amb això? Per impopular que sigui, ens ha semblat que sí que calia apujar impostos. Hi ha famílies que necessiten ajudes, hi ha entitats que demanen suport, hi ha un comerç local que també demana d’un impuls, com també tots plegats som conscients que la vila necessita millores. Ara paguem la mesura electoralista de no apujar impostos: continuem tenint les mateixes necessitats, o més, i no tenim ni els mateixos ingressos ni un “coixí” que també hi pugui intervenir.
Però això no vol dir que ens estigui bé qualsevol augment. Malgrat l’esforç de contenció que ha fet l’equip de govern, hem proposat que disminuissin la puja de l’IBI, que s’igualés la taxa d’escombraries dels pisos tancats als pisos habitats, que pagui més qui més residus genera en l’àmbit del comerç i que pagui menys qui menys en genera, que se simplifiqui la tramitació de concessió de places d’aparcament per a persones discapacitades i que hi hagi un compromís per revisar el funcionament de la deixalleria i les seves bonificacions.
En definitiva, per responsabilitat hem volgut posar remei a la feina que no s’havia fet en aquests darrers dos anys, però tampoc a qualsevol preu. Hem cregut més positiu aportar millores que emetre discursos buits que no porten enlloc.
Marta Espona, portaveu d’ERC Molins de Rei a l’Ajuntament
Imprsentable la tanta cacaregada “transparéncia municipal” i la xapusa de la presentació la Web de l’Ajuntament a Com s’organitza un Ajuntament/ El ple municipal /XXXX/Declaració de béns patrimonials, declaració d’incompatibilitats i aplicació del codi de conducta, de la Sra Marta Espona que declara que te un patrimoni de un 7,01% de un pis , adquirid al 2008 , de valor cadastral 377.223, 00 €, ¿ Quin deu ser el valor real de mercat del pis ? , ¡ Quin es el IBI a pagar pel 2024 d’aquest pis si el IBI pujarà un 4,97 % ?’ , Mentre bona part dels regidors no tenen patrimoni que declarin.
Sols cal donar-se una volta pel poble i observar que es un poble fantasma , botigues en traspás, una si i l’altre també i els sous d”els que afortunadament tenen treball fora de la vila, no augmenten un 4,99 % , excepte per els que poden pagar 38€ / menú de la Gastro Molins 2023 promocionat per l’Ajuntament amb diners dels nostres impostos i per tant tot es té de congelar , fins que arribin temps económics millors.