El ple municipal va aprovar per unanimitat la moció presentada per Enlaira Molins per preservar l’edifici de l’estació com a patrimoni històric. La diputada dels Comuns, Aida Vidal; el diputat del PP, Agustín Parra; l’alcalde de Castelldefels, Manu Reyes; i la presidenta de l’ACM, Meritxell Budó, també van mostrar el seu suport a la iniciativa.
Al ple municipal del passat mes de gener la regidora d’Enlaira, Txell Galobart, va portar una moció per preservar l’edifici de l’estació de Renfe de Molins de Rei. L’edifici, construït l’any 1854, no està protegit i malgrat que les obres de millora actuals no contemplen l’enderrocament, altres actuacions futures sí que podrien suposar la fi de l’edifici tal com va passar recentment a Sant Feliu de Llobregat.
Per tal de preservar l’edifici de l’estació com a patrimoni, Enlaira va proposar incloure’l en el Pla Especial de Patrimoni Històric i Arquitectònic (PEPHA) com a bé cultural d’interès local o bé amb protecció urbanística. La moció de Galobart, que va ser aprovada per unanimitat pel conjunt de regidors i regidores al ple, també ha rebut suports externs de líders polítics de diverses formacions durant la Fira de la Candelera.
Aprovada per unanimitat al ple municipal
Durant el debat de la moció al ple, tots els grups municipals es van mostrar favorables a la proposta de la regidora d’Enlaira, Txell Galobart. El regidor d’ERC, Ricard Vinyets, en la seva intervenció va assegurar que actualment “l’estació no es troba en perill” però va matissar que l’edifici és propietat d’Adif i, per tant, això dificulta la preservació d’aquest. En aquesta línia, Vinyets va afegir que Adif “té una xarxa infrafinançada que afecta el dia a dia dels molinencs i, a més, posa pedres per preservar el patrimoni i paisatge urbà”. A més, el regidor d’ERC va afegir que el fet que l’edifici no es trobi protegit “en aquest cas no és culpa de la Generalitat” i va finalitzar el discurs demanant responsabilitats i accions a l’Estat per tal de “preservar el patrimoni”.
Per altra banda, des del grup municipal del PSC, Miguel Zaragoza va fer un repàs de la situació de l’Ajuntament davant la protecció de l’estació. En aquest sentit, Zaragoza va explicar que l’any 2018 “es va aprovar incloure l’edifici de l’estació com a element protegit” però que Adif es va negar, ja que l’edifici és de la seva propietat, al·legant que no era un procediment exclusiu de l’Ajuntament i que si “nosaltres continuàvem amb el procés, ens portarien a un contenciós”. Zaragoza, però, va dir que la proposta d’Enlaira és bona i va assegurar que des del grup donaven suport a la iniciativa, però alertava que “hem de ser conscients que no sabem quin recorregut pot tenir”.
En la mateixa línia que Zaragoza, el portaveu d’Ara Molins, Ramon Sánchez, va remarcar que el fet d’incloure l’estació en el PEPAH ja es va debatre anteriorment. De fet, Sánchez explica que la decisió de no incloure-la es va prendre “amb consciència per protegir la resta del patrimoni del municipi” ja que si Adif iniciava un contenciós, el PEPAH no es podria aprovar, per tant, es va decidir aprovar-lo sense l’edifici de Renfe. Malgrat les advertències i les explicacions dels regidors dels diferents partits, finalment la moció va ser aprovada per unanimitat del conjunt de regidors i regidores.
Portar la proposta al Congrés
La proposta d’Enlaira, durant la Fira de la Candelera, va aconseguir rebre el suport de figures polítiques de diferents partits polítics. La diputada al Congrés de Sumar- En Comú Podem, Aina Vidal, va mostrar el seu suport a la proposta que va portar Enlaira al ple municipal, tot assegurant que el patrimoni “és una de les formes més gràfiques de veure part de la nostra història i, per tant, l’hem de protegir”. La diputada dels Comuns, a més, va afegir que es podia comprometre “a tirar endavant algun tipus de proposta al respecte” al Congrés dels Diputats.
Per la seva banda, la presidenta de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i alcaldessa de La Garriga, Meritxell Budó, va recalcar la importància de preservar els elements històrics dels municipis i es va oferir a ajudar l’Ajuntament a donar “acompanyament tècnic i jurídic” en el procés. A més, Budó, va voler recalcar que la proposta és important i que cal que Adif tingui més sensibilitat amb el patrimoni.
El PP també aposta per la protecció de l’edifici
El líder del Partit Popular a Molins de Rei, Antonio Valverde, va mostrar el seu suport a la iniciativa de la protecció de l’estació en declaracions a Ràdio Molins de Rei. Valverde, de fet, es va mostrar compromès i va assegurar que des del seu partit apostaven per “protegir legalment el patrimoni històric” del municipi. En la mateixa línia, durant la Fira de la Candelera, el diputat del PP al Congrés, Agustín Parra va recalcar les paraules de Valverde, tot afegint que és necessari protegir un edifici d’aquestes característiques i apuntant que “la nostra portaveu a Sant Feliu de Llobregat, Elisabeth Ortega, volia evitar l’enderrocament de l’estació de Sant Feliu de Llobregat”.
Per la seva banda, l’alcalde de Castelldefels, Manu Reyes, també del PP, es va sumar als companys de partit dient que el patrimoni de qualsevol municipi “cal que sigui protegit“. A més, també va proposar l’obertura d’un procés participatiu per tal d’incloure la ciutadania en la decisió i “que puguin dir la seva”.
Una decisió que no depèn només de l’Ajuntament
La responsabilitat per incloure l’estació com a bé cultural d’interès local no és només de l’Ajuntament, sinó també d’Adif, qui és el propietari de l’edifici. De fet, l’ens municipal ja ho va intentar fa uns anys, ja que juntament amb la de Cornellà -que sí que està protegida- és l’estació més antiga en funcionament de tot l’Estat.