L’Amenaça totalitària i la fragilitat de la democràcia
En els darrers anys, és evident que cada vegada més persones s’allunyen dels valors democràtics. Aquest fenomen no és casual; respon a estratègies dissenyades perquè la ciutadania desconfiï de la democràcia i consideri formes de govern autoritàries com a solucions ràpides i senzilles.
Desinformació i Fake News: El perill de les mentides
La desinformació s’ha convertit en una eina poderosa per sembrar dubtes i enfrontar la societat. A les xarxes socials i en certs mitjans de comunicació, les fake news i les boles (bulos) es difonen cada vegada més, generant desconfiança i enuig. Aquestes notícies falses es creen intencionadament perquè les persones desconfiïn de les seves institucions i fins i tot dels seus veïns, promovent por i odi.
Blanqueig de personatges als mitjans
Per confondre encara més, alguns mitjans han començat a “blanquejar” personatges amb antecedents dubtosos, presentant-los com a figures vàlides o carismàtiques. En veure a la televisió personatges com Cristina Cifuentes, expresidenta de la Comunitat de Madrid, o figures excèntriques com Pocholo, es dona la impressió que les seves idees són acceptables. Això pot portar que la gent cregui que qualsevol forma de govern és vàlida, sempre que sigui contundent o “interessant”.
Manipulació de la frustració
La desigualtat i el descontentament han crescut, i moltes persones senten que la democràcia no els dona solucions reals. Aquesta frustració és un terreny fèrtil per a aquells que ofereixen solucions simples i autoritàries. Alguns sectors aprofiten aquesta situació, utilitzant fins i tot catàstrofes naturals, com la recent DANA, per alimentar el descontentament social i generar odi. En lloc de recolzar les víctimes, llancen atacs que busquen dividir i desviar l’atenció dels problemes de fons, que ells mateixos han creat quan han governat.
El joc brut polític
La pràctica del joc brut polític, fins i tot a escala municipal, amb l’objectiu de fer caure un rival polític a través de campanyes de desprestigi, la difusió de rumors, informacions esbiaixades o falsedats (boles) per erosionar la credibilitat d’un alcalde, sotmetent-lo a un assetjament intolerable, com va succeir a Molins de Rei. Aquestes actuacions polítiques, basades en mitges veritats o acusacions falses que posen en dubte l’honorabilitat d’una persona (encara que després es demostri que tot era completament fals), han contribuït a consolidar una estratègia de manipulació que ara la dreta utilitza de manera constant.
Educació i polarització: Dividint la societat
La manca d’educació cívica facilita l’expansió d’idees antidemocràtiques. Si la gent no coneix bé els seus drets i responsabilitats, és més fàcil manipular-la. A més, els missatges que divideixen entre “ells” i “nosaltres” polaritzen la societat, fent que qualsevol crítica a certes idees es vegi com una amenaça, justificant així el rebuig a la democràcia.
L’objectiu: Control total
Els moviments autoritaris busquen establir un control total, sense respecte per les idees diferents o la llibertat d’expressió. La seva meta és una societat uniforme i obedient, en la qual qualsevol crítica sigui vista com a traïció. No hi ha lloc per a la diversitat ni la llibertat.
Recuperar la confiança en la democràcia
Preservar la democràcia requereix esforç. Les institucions han de ser transparents i efectives perquè la gent recuperi la confiança. És clau enfortir l’educació cívica perquè tots coneguin els valors democràtics. Els mitjans i les xarxes socials també tenen un paper important en combatre la desinformació i promoure el respecte en el debat. Els resultats electorals als EUA, ens demostren clarament que avui la democràcia enfronta una prova crítica. Davant la manipulació constant i l’estratègia destructiva que busca desprestigiar i deslegitimar l’altre, erosionant-lo sistemàticament, i l’augment dels discursos totalitaris al nostre país i arreu del món, és essencial que defensem els valors i principis democràtics. Encara que imperfecta, la democràcia és l’únic camí cap a una societat justa, lliure i plural.
Lluis Carrasco Martínez
Sr. Lluis Carrasco Martinez , ex G.U. de Sant Feliu, militant i ex regidor de ICV , el felicito per ser un dels únics ciutadans de Molins que s’atreveix a escriure i donar la seva opinió al Viu Molins . Maleuradament molts ciutadans/es de Molins no poden llegir el seu article per deconeixament del mon digital i no tenen un dispositiu cómode com pot ser un ordinador o una tablet, per poguer-ho fer. La manca d’informació municipal i la mala gestio del equip de govern fa que els ordinadors de l’Escola de Adults Rafael Farré que depend de la Generalitat no sapiguen encara, publicitar els seus cursos , aixis com tampoc la Biblioteca Muncicipal El Moli , que depend de la Diputació, sap com potenciar els ordinadors (15) que hi ha a la 1ª Planta , i la manca de interá dels funcionaris responsables de l’Ajuntament en potenciar els coneixaments digitals a la ciutadania i “qui dies passa anys empeny” tots ells , conjuntament amb els politics locals i de l’oposició , muts, segeixen cobrant pntualment cada mes.
Certament , en els darrers anys, cada vegada més ciutadans s’allunyen dels valors democràtics d’ Espanya . Aquest fenomen no és casual; respon a estratègies dissenyades per els propis poder politics , tan a nivell nacional , autonomic com local, perquè la ciutadania desconfiï de la democràcia i tendeixi a votar governs autoritàris com a solucions ràpides i senzilles , com van fer el Nazis a Alemania.
per molt que ens estrany estem ja a lEra de la I.A: ( Inteligencia Artificial) a on la desinformació s’ha convertit en una eina poderosa eina per sembrar dubtes i enfrontar la societat. A les xarxes socials i a els mitjans de comunicació, les fake news ( falses noticies ), sense control dels governs, es difonen cada vegada més, i generent desconfiança i enuig als politics i fan que la ciutadania desconfiï de les seves institucions.
Els mitjans de comunicació , la majoria dopats per un partit o altre, han començat a “blanquejar” personatges amb antecedents dubtosos, presentant-los com a figures vàlides. En veure a la televisió personatges com Cristina Cifuentes Cuencas (60) , hija de militar, abogada, expresidenta de la Comunitat de Madrid, expresidenta del PP Madrid, accidente de moto sin ITV , Caso Púnica en la adjudicación del servicio de cafetería del parlamento Madrid, irregularidades de su expediente académico en lo relativo a la adquisición de su título de máster en derecho autonómico en la Universidad Rey Juan Carlos (URJC) haber elaborado el acta desde cero falsificando la firma de dos profesoras, detenida por intento de hurto en un centro comercial, solicitud de reincorporación a su puesto de funcionaria en la UCM , (Universidad Complutense de Madrid) , se mudó a París tras aceptar una oferta de trabajo como organizadora de eventos en una empresa de recursos humanos de una amiga suya, falsificación del acta del Trabajo de Fin de Máster, en la actualitat comentarista en TV’s Ana Rosa de Tele 5 i a Todo es Mentira de la Cuatro, en definitiva : una inútin más del PP como Mazon en Valencia ; o figures excèntriques com José María Martínez-Bordiú y Bassó, xviii barón de Gotor, más conocido en la prensa rosa española como Pocholo Martínez-Bordiú (62) , aristócrata, economista, empresario hostelero , famoso por ser sobrino de Cristóbal Martínez-Bordiú, marqués de Villaverde, quien era yerno de Francisco Franco, casado con Sonsoles Suárez, hija de Adolfo Suárez, es dona la impressió que les seves idees són acceptables. Això pot portar que la gent cregui que qualsevol forma de vida i de govern és vàlida.
El descontentament han crescut, i la ciutadania sent que la democràcia no els dona solucions reals. Aquesta frustració és un terreny fèrtil per a aquells que ofereixen solucions t fins i tot catàstrofes naturals, com la recent DANA que el politics llancen atacs que busquen dividir i desviar l’atenció dels problemes de fons, que ells mateixos han creat quan governaven.
La pràctica del joc brut polític, fins i tot s’ha fet a escala municipal ? , Desconeixe’m a quin alcalde va succeir, a qui de Molins de Rei ?
La manca d’educació de la ciutadania en mitjans digitals i no poder donar resposta a les noticies locals, Radio Molins , Viu Molins , Facebook El LLaç, facilita l’expansió d’idees antidemocràtiques. Si la ciutadania no coneix bé els seus drets és més fàcil manipular-la.
Els moviments autoritaris com els Plens del actual equip de govern PSC+Podemos busquen establir un control total, sense respecte per les idees diferents de l’oposició o la llibertat d’expressió. A on la seva meta és una societat uniforme i obedient, en la qual qualsevol crítica sigui vista com a traïció. No hi ha lloc per a la diversitat ni la llibertat i l’oposició dopada ( cas Enlaira) ho permet.
Les institucions han de ser transparents i no ho son, Els mitjans i les xarxes socials estan confabulades amb el poder i no poden combatre la desinformació i promoure el respecte en el debat. La gent que es dedica a la politica local o es per gunayar diners o és per que està molt avorrida i necesita relacionar-se, tot hi que uns i altres no estàn preparats per asumir càrrecs de regidors.