El Consorci treballa per reforçar la resiliència dels boscos davant el canvi climàtic i la sequera dels últims anys. Les accions inclouen mantenir franges i camins, retirar arbres morts i prevenir grans incendis.
La prevenció d’incendis forestals al Parc Natural de la Serra de Collserola continua sent una prioritat. Després d’una campanya d’estiu amb resultats molt positius, les tasques forestals de manteniment s’han intensificat aquesta tardor. Les feines, que tenen com a objectiu reduir el risc d’incendis, inclouen el manteniment dels camins de la xarxa bàsica en bon estat, el manteniment de les franges de prevenció en zones urbanitzades i la preparació dels boscos -com el manteniment periòdic de la vegetació adjacent- per a les èpoques de més perill.
Fins a finals del passat mes d’octubre, el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola ha dut a terme el manteniment de 140 hectàrees dins el municipi de Barcelona, amb especial atenció als barris de muntanya. Aquestes tasques han inclòs tales selectives d’arbres, desbrossada de matolls i l’ampliació de franges de prevenció a zones com Vallvidrera i el Rectoret.
A més, altres municipis com Molins de Rei, Sant Just Desvern, Sant Cugat del Vallès i Valldoreix han continuat amb el manteniment de franges de protecció en urbanitzacions i nuclis de població. Paral·lelament, s’han intensificat les accions de tala i retirada d’arbres morts, especialment aquells afectats per la sequera acumulada dels darrers tres anys. També s’han iniciat actuacions a zones d’alta freqüentació, com Torre Baró, el passeig de les Aigües i Can Borni, amb un total de 51,8 hectàrees de retirada d’arbres amb risc de caiguda.
El vicepresident executiu del Consorci, Xavi Paz, ha remarcat la importància que tenen aquestes feines de prevenció tot apuntant que “la situació d’emergència climàtica exigeix continuar treballant per promoure un mosaic agroforestal resilient que s’adapti a les noves condicions climàtiques”. Tal i com s’estableix en el madat actual del Consorci, les línies prioritàries d’actuació, a més de les feines de prevenció, també inclouen el suport a la ramaderia, el manteniment del contracte agrari i una gestió forestal sostenible que garanteixi la biodiversitat i la vitalitat dels boscos.
Zones d’actuacions específiques
Les zones amb major risc d’incendis, denominades perímetres de protecció prioritària (PPP), estan sent objecte d’actuacions específiques. Aquestes inclouen la creació d’àrees de baixa càrrega de combustible, pistes forestals estratègiques i punts de reserva d’aigua, elements essencials per facilitar la intervenció en cas d’incendi.
En aquest context, la Generalitat de Catalunya ha impulsat treballs d’aclarida forestal al turó d’en Corts i el Peu del Funicular de Barcelona. Aquest hivern, les actuacions s’estan ampliant a zones com el Tibidabo, el collet de la Vinyassa i àrees entre el Papiol i Sant Cugat del Vallès.
Eficàcia del dispositiu de prevenció
El dispositiu de prevenció d’incendis, que va operar al parc entre el 27 de maig i l’1 de setembre, ha estat determinant per mantenir l’estiu sota control. Amb 34 efectius, 12 punts de vigilància fixa i un equip mòbil, es van aconseguir detectar ràpidament els inicis d’incendi i així van evitar-ne la propagació.
A l’àmbit de Collserola, no s’ha registrat aquest estiu cap incendi superior als 1.000 m², una fita que reforça l’eficàcia de les mesures preventives. A nivell de l’àrea metropolitana de Barcelona, el nombre total d’incendis s’ha vist reduït aquest 2024 a 38, una xifra molt inferior als 71 registrats el 2023 o els més de 100 del 2022.