El document consta de 75 accions que contemplen la construcció de la residència, la creació d’un aparcament soterrani o el desenvolupament d’un pla de mobilitat i estan estructurades en tres grans eixos. Va ser aprovat amb els vots a favor del PSC i els Comuns. ERC, Ara Molins i Enlaira es van abstenir.

El ple municipal de Molins de Rei va aprovar el passat mes de gener el Pla d’Actuació Municipal (PAM) per als anys 2023-2027. Aquest document és el full de ruta que seguirà l’Ajuntament per aquests quatre anys de mandat. Aquest pla inclou un total de 75 accions concretes que estan estructurades en tres grans eixos. Al primer eix, anomenat ‘Una vila per a tots i totes’, es busca garantir la igualtat d’oportunitats i l’accés als serveis bàsics amb especial atenció als col·lectius vulnerables; al segon, anomenat ‘Una vila per viure i gaudir’, aposta per potenciar la cultura, l’esport i el comerç local; i el tercer, anomenat ‘Una vila verda i sostenible’, impulsa la mobilitat sostenible, la renaturalització d’espais públics i l’eficiència energètica.
En línies generals, el PAM presenta les mesures concretes que es desenvoluparan al municipi durant tot el mandat. Aquestes accions de fet, coincideixen en gran part amb les signades en el pacte de govern entre el PSC i els Comuns. En aquest sentit, el pla preveu, entre altres, la construcció de la nova residència de gent gran amb 102 places que en aquests moments està encallada, la construcció d’un nou aparcament soterrat a la plaça de la Llibertat, la rehabilitació d’habitatges o l’elaboració d’un pla de mobilitat urbana i un pla director de la bicicleta. També es contempla la millora dels equipaments esportius, el foment del comerç local i la renaturalització d’espais públics, com els aiguamolls o la riera de Vallvidrera.
Segons va explicar l’alcalde, Xavi Paz, durant la presentació del document al ple, el PAM busca impulsar polítiques “que serveixen per millorar la qualitat de vida de tots els molinencs i molinenques” A més, va afegir que el document s’alinea amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per avançar cap a un municipi més inclusiu i respectuós amb el medi ambient.
L’oposició afirma que el PAM arriba tard
Durant el debat d’aprovació del document al ple municipal, els grups de l’oposició van apuntar que malgrat que el document tenia accions necessàries, la seva presentació estava arribant molt tard. Des d’ERC, Ricard Vinyets, va dir que el document s’ha elaborat “només en funció del pacte de govern“, apuntant que no hi ha hagut consens entre tots els grups per tal d’elaborar un pla conjunt que agrupés més punts de vista a l’hora de desenvolupar les accions. A més, també va remarcar “que arriba tard“, fet que, segons va explicar “podria dificultar-ne l’execució dins del mandat“. A més, també va voler afegir que, per aquest any, el pla està condicionat pel pressupost ja aprovat i que tampoc s’especifica quan es començaran a dur a terme cadascuna de les accions.
En la mateixa línia, des d’Ara Molins, Joan Albert Fabra va dir que el PAM presenta bones accions, però “li falta ambició i concreció”. A més, durant la seva intervenció va afegir que el document no té un impacte clar per a la ciutadania i va posar en dubte la seva viabilitat dins del termini restant del mandat. Amb una postura similar a la resta de grups de l’oposició, la regidora d’Enlaira, Xell Galobart, va subratllar que tot i recollir iniciatives positives, el pla no arriba en el millor moment per garantir-ne un seguiment efectiu. De fet, va afirmar que el seu grup s’abstindria perquè, malgrat algunes actuacions correctes, “no s’ha elaborat amb prou consens ni previsió”.
Finalment, el PAM 2023-2027 es va aprovar amb els vots favorables dels partits de govern (PSC i Comuns), mentre que ERC, Ara Molins i Enlaira es van abstenir. El govern municipal, en aprovar-se, va destacar que aquest document representa un compromís ferm amb la ciutadania per millorar el municipi en àmbits clau com la mobilitat, la sostenibilitat i la inclusió social.
; ei, doncs el PAM 2023-2027 és un fulletó del tot irrellevant que reitera el mantra d’una vila verda i sostenible, per a tots i totes i per gaudir i viure, és a dir, retòrica buida, artificiosa i sense cap compromís acreditat, i com a resultat del comportament despòtic del govern local.#