
Pot ser un tema tabú, però molta gent pateix dolor a l’àrea de la pelvis, i arriba a la nostra consulta per diferents motius:
- Dismenorrea: dolor durant la menstruació
- Disparèunia: dolor durant les relacions sexuals, pot ser a l’inici, durant aquestes o al final.
- Dolor pelvià crònic
- Episiotomia: tall realitzat durant el part en la vulva.
- Hipertonia: augment del to muscular de la musculatura del sòl pelvià.
- Endometriosi
A més a més, no només les dones pateixen dolor en aquesta àrea, els homes també poden patir de dolor per:
- Prostatitis crònica
- Atrapament del nervi pudent
- Durant les relacions sexuals
I qui tracta aquestes patologies? El fisioterapeuta especialitzat en sòl pelvià
Des de la fisioteràpia en sòl pelvià es poden tractar aquests dolors realitzant teràpia manual, exercicis de la musculatura del sòl pelvià tant per augmentar el to muscular com per relaxar-lo, radiofreqüència, neuromodulació dels diferents nervis pelvians. Totes aquestes tècniques o teràpies es realitzen a la consulta, però també algunes s’han de realitzar al domicili per obtenir millors resultats.
Què ens diu l’evidència científica?
En els últims anys ha augmentat la recerca en aquesta àrea de la fisioteràpia per demostrar científicament els resultats d’aquests procediments.
Ens podem fixar en un estudi realitzat a 37 dones amb disparèunia entre 21 i 61 anys, es va realitzar 8 sessions de biofeedback durant 15 minuts fent exercicis del sòl pelvià i 15 minuts de radiofreqüència amb la màquina D’INDIBA amb capacitatiu i resistiu. Es va observar una disminució del dolor i un augment de la força muscular del sòl pelvià. També hi ha resultats favorables realitzant el massatge de Thiele o massatge perineal en dones amb disparèunia per hipertonia de la musculatura, en aquest altre estudi es van dividir en dos grups; en el grup d’intervenció estaven les dones amb disparèunia i en el grup control, dones amb disparèunia associat a un dolor pelvià crònic. Els dos grups van observar una millora del dolor a llarg termini.
També ens podem fixar en un estudi on 96 dones patien dolor lumbopèlvic de 3 mesos de duració després del part. 48 dones van rebre entrenament del sòl pelvià combinat amb estimulació elèctrica neuromuscular dels paravertebrals durant 12 setmanes i el grup control de 48 pacients només va rebre l’estimulació neuromuscular als paravertebrals també durant 12 setmanes. El grup d’intervenció va obtenir una reducció significativa del dolor ja en la setmana 6.
En una revisió sistemàtica va analitzar la relació entre les disfuncions sexuals dels homes i del sòl pelvià. Una d’aquestes disfuncions era la prostatitis crònica i el dolor pelvià crònic. En aquests pacients es van realitzar durant 4 setmanes 1 sessió setmanal i posteriorment durant 8 setmanes 2 sessions a la setmana d’alliberació dels punts gatells, finalment van realitzar 8 sessions d’exercicis de contracció del sòl pelvià amb tècniques de respiració que també havien de realitzar en el seu domicili. El grup va presentar una reducció del dolor.
Al Centre Casals tenim fisioterapeuta especialista en sòl pelvià. Vine i t’ajudem!

Blanca Rodriguez
Fisioterapeuta i Màster en sòl pelvià