
El museu municipal conserva un cànter vinater d’aquella època a les seves instal·lacions. És la quarta entrega de la secció cultural ‘Museu Flaix’, en què Viu Molins de Rei i el museu municipal difonen el patrimoni local.

A Molins de Rei sempre hi ha hagut bon beure, però els recipients on s’han emmagatzemat les begudes han canviat molt al llarg de la història. El museu municipal conserva en la seva col·lecció un dels recipients que els molinencs del segle XVIII feien servir per guardar el vi.
Es tracta d’un recipient semblant a una gerra convencional que rep el nom de cànter vinater i que servia tant per guardar com per manipular el vi. En tavernes, hostals i cases aquesta beguda alcohòlica es consumia en gots i tasses que s’omplien amb gerres o pitxelles –un altre tipus de recipient–. També es bevia en porró.
Però abans d’abocar-los en tots aquests recipients, el vi es conservava en els cànters vinaters, que s’encarregaven de mantenir la beguda a una temperatura òptima per al seu consum.
El cànter vinater que conserva el museu municipal es creu que va ser elaborat pels volts del segle XVIII per uns terrissaires de Sabadell a través de la tècnica del modelat a torn de peu. El broc, en canvi, està fet manualment.
La peça, que es pot visitar presencialment a les instal·lacions del museu a Ca n’Ametller, està recoberta per un vernissatge plumbífer, és a dir transparent, que en aquella època s’aplicava sobre els productes de terrissa.
El vi , aquí a Molins de Rei i a tots els llocs , sempre s’ha “guardat” en botes de fusta o en “tinajas gigantes” de ceràmica com ho feien a Castilla la Mancha. El canter vinater era l’aparell que servia per trajinar el vi , de una bota a un altre o per servir-lo a jerres mes petites, però mai per “guardar” el vi.