Un manifest reivindica que els drets LGTBI s’han de garantir “sempre” i anima la ciutadania a no callar i a manifestar lliurement la seva orientació i identitat sexual. L’Ajuntament també ha aprofitat l’acte per fer balanç del primer any de vida del Pla Local LGTBI, que reconeixen que ha patit endarreriments a causa de la pandèmia.

Cada 28 de juny es commemora el Dia de l’orgull LGTBI en record dels coneguts com a aldarulls d’Stonewall, que la comunitat LGTBI va començar a protagonitzar el 28 de juny de 1969 a Nova York en protesta contra la repressió policial que patia el col·lectiu. La revolta va durar tres nits seguides i va posar la primera llavor per reivindicar els drets de les persones LGTBI.
Molins de Rei, com d’altres municipis de Catalunya, s’ha sumat aquest dilluns a la commemoració del Dia de l’orgull LGTBI amb la lectura d’un manifest a la biblioteca El Molí que ha reivindicat la necessitat de defensar els drets del col·lectiu més enllà del 28J, sobretot davant l’augment d’agressions LGTBI-fòbiques a Catalunya, que l’Observatori Contra l’Homofòbia xifra en 96 des de principis d’any.
En el text, que han llegit diferents membres del col·lectiu LGTBI de Molins de Rei, s’ha fet una crida a la ciutadania a no callar i a utilitzar tots els canals per reivindicar la seva orientació i identitat sexual lliurement, així com a rebutjar les actituds LGTBI-fòbiques.
També s’han deplorat les limitacions parentals que pateixen algunes parelles LGTBI, les traves burocràtiques amb què es troben persones transsexuals a l’hora de canviar-se el nom, així com les que pateixen activistes perseguits per la seva orientació sexual en els seus països d’origen a l’hora de demanar asil a continents com Europa.
Per això, el manifest ha exigit agilitzar tots aquests processos així com la modificació de textos i impresos institucionals que puguin ser sexistes o binaristes. També s’ha demanat fer campanyes informatives a les empreses per assegurar que no hi hagin discriminacions laborals per qüestions d’identitat i orientació sexual, a més d’exigir que en el camp de la salut tant els homes transsexuals com les dones lesbianes puguin tenir accés a la reproducció assistida.
Un 20% més de visites al SAI
Tot i que a Molins de Rei no consta que hi hagi hagut cap agressió d’aquest tipus, sí que des de l’Ajuntament han notat un increment de visites d’un 20% al SAI, el Servei d’Atenció Integral LGTBI que hi ha a Ca n’Ametller des de fa tres anys.
Fonts municipals atribueixen l’augment a què el servei d’informació LGTBI cada vegada és més conegut per la ciutadania, i ho desvinculen de l’augment de les agressions. De fet, el servei a Molins de Rei només fa tasques informatives i acostuma a derivar a la Generalitat les qüestions de caire més assistencial com la mediació familiar i l’atenció psicològica.

Pla Local LGTBI, endarrerit per la pandèmia
La lectura del manifest també ha servit per fer balanç del primer any de vida del Pla Local LGTBI, que es va aprovar al ple de maig de l’any passat i que té vigència fins al 2023. El pla s’articula en tres eixos: compromís institucional, sensibilització i visibilitat. D’aquestes tres potes, la regidora de Feminismes i LGTBI, Jessica Revestido, ha explicat que sobretot s’ha desplegat l’àmbit de sensibilització amb diferents xerrades als centres educatius. També s’ha fet un cinefòrum a la Biblioteca i una sessió de titelles.
L’àmbit del compromís institucional és un altre eix que, segons la regidora, s’ha desenvolupat amb la commemoració oficial del Dia contra la LGTBI-Fòbia el passat 17 de maig i del Dia per la visibilitat lèsbica el 26 d’abril, entre d’altres jornades. Tot i així, Revestido ha admès que “la pandèmia ha alentit l’arrencada del pla” i que encara hi ha moltes accions que s’han quedat al tinter.
En són exemple la creació d’un Consell de Diversitat Afectiva, Sexual i de Gènere al municipi, així com el bateig d’un dels carrers de Molins de Rei amb el nom de Sònia Rescalvo Zafra, la primera transsexual assassinada per la seva condició de gènere a l’Estat espanyol.
Revestido veu la creació del consell com “una acció a llarg termini”, que preveu que es pugui enllestir el 2023, abans de finalitzar el pla. Respecte a la creació d’un espai públic amb el nom de Rescalvo, la regidora confia que abans d’acabar l’any pugui ser una acció tangible perquè, segons diu, l’equip de govern ja ha decidit quin espai li volen dedicar.
Formació LGTBI al personal municipal abans d’acabar l’any
El que també preveu el pla és la formació al personal municipal en temes LGTBI, unes formacions que Revestido també espera que es puguin fer abans d’acabar el 2021: “Hi estem treballant i creiem que serà possible complir-ho, si més no al personal que estigui més de cara al públic”, ha dit en declaracions a Viu Molins de Rei.
Una altra de les accions és la promoció de l’associacionisme LGTBI al municipi, actualment inexistent després de la dissolució de Violeta com a col·lectiu local. La regidora és optimista i creu que aviat Molins de Rei comptarà amb una nova entitat: “Hi ha diferents persones que s’han unit per organitzar un Pride a Molins de Rei i tenen ganes de crear una entitat, esperem que cristal·litzi”.
Festa de l’Orgull LGTBI dissabte a la Federació
De fet, és un col·lectiu de persones que aquest dissabte organitza, al costat del consistori, una festa per commemorar l’orgull LGTBI al municipi. Ho fa al pati de la Federació Obrera a partir de les vuit del vespre. “Serà com una mena de revetlla, hi haurà música i sopar, i caldrà dur mascareta”, ha recordat Revestido.
Per la seva banda, l’alcalde, Xavi Paz, ha animat la ciutadania a assistir a la festa de l’Orgull LGTBI de dissabte.
