El centre Som Colomina Fisio de Molins de Rei treballa conjuntament amb l’associació EVI realitzant entrenaments adaptats a persones amb autisme o diversitat funcional. Una de les usuàries de l’associació molinenca porta un any fent esport amb ells i la seva evolució és notable.
Viu Molins de Rei és possible gràcies a la comunitat de socis i sòcies que fan una petita aportació econòmica.
L’associació Espai de Vida Independent (EVI) opera a Molins de Rei des de finals del 2019, però fins després del primer confinament no va ser presentada en societat. L’entitat va néixer de la mà d’en Xavier Casas i la seva dona, que tenen una filla adolescent amb autisme. La van dur a l’escola ordinària, però després es van adonar que no quedava cap altre remei que recórrer a una escola d’educació especial situada fora de Molins de Rei.
Amb la intenció que la seva filla no deixés de fer vida al municipi, van crear l’associació EVI juntament amb l’educadora Margalida Maldonado. L’objectiu era oferir a Molins de Rei un espai d’apoderament i d’independència a persones amb diversitat funcional, perquè poguessin desenvolupar la seva autonomia al municipi. Des d’aleshores, treballen amb dues usuàries a les que els hi ofereixen un servei d’assistència personal total, ja que compten amb dues educadores i cadascuna d’elles treballa amb una de les usuàries.
“Cada persona és un projecte, treballem de manera individualitzada, pel que cadascuna necessita un assistent personal nou. Ara mateix tenim problemes per trobar assistents, per això de moment només treballem amb dues usuàries“, confessa Margalida Maldonado en declaracions a Viu Molins de Rei. Esperen aviat trobar a nous treballadors per ampliar el nombre de persones amb diversitat funcional als quals oferir el seu ajut.
Una de les dues usuàries actuals d’EVI, fa aproximadament un any, va trobar una nova motivació en l’esport. De fet, tal com explica Maldonado, “inicialment la seva motivació no era fer esport, era ser una noia sana i gaudir de bona salut, perquè no li agrada anar al metge. Volia evitar possibles visites a l’hospital“. Per aquest motiu, ha començat a entrenar; però també a tenir una alimentació més saludable.
El centre de fisioteràpia ‘Som Colomina Fisio’ tracta a persones amb autisme
Aleshores va aparèixer en el camí d’aquesta jove adolescent en Josep Colomina, fundador de Som Colomina Fisio, un centre de fisioteràpia que va obrir les seves portes aquest passat mes de gener a Molins de Rei. Abans, però, oferien els seus serveis al gimnàs One to one. De fet, els primers entrenaments els van realitzar allà. “A base de treballar amb EVI i aprendre d’ells, he intentat adaptar a poc a poc els entrenaments. Cada sessió té un estímul, una recompensa per a ella. Fem una sessió, ens fixem en com estem, i busco un petit repte assolible”, explica Josep Colomina a aquest mitjà.
De fet, l’entrenament és absolutament igual que el que podria fer qualsevol persona, però adapten el format perquè ella pugui assolir un aprenentatge. L’objectiu és que pugui fer esport a qualsevol espai, no només al gimnàs. “Amb ella treballo patrons motors, que sàpiga fer bé els exercicis perquè després els pugui fer sola“.
Una de les maneres d’aconseguir l’objectiu és treballant amb el que anomenen “full d’elecció“. “En Josep ens envia una proposta d’entrenament i ella escull el que vol fer, tot i que hi ha coses que no es poden saltar, com els estiraments o la dutxa del final“, aclareix Margalida Maldonado. “Però l’elecció és l’eix de tot“. A més del dia d’entrenament al gimnàs, Colomina li envia “deures” per fer a casa. En total, fa tres dies d’esport i, a més, també fa pàdel adaptat i un dia de gimnàstica a l’escola.
“Em vaig adonar que no feia res per ajudar”
Arran de treballar amb l’associació EVI, a Josep Colomina li han arribat propostes d’altres entitats com l’associació ACOSU, que li ha ofert treballar com a fisioterapeuta. “Quan vaig començar a treballar amb EVI, em vaig adonar de les necessitats reals que tenen les persones amb autisme. El primer dia que vam entrenar, em vaig adonar que no feia res per ajudar. Ara intento fer tot el possible“, confessa l’entrenador. “Tot el que sé en aquest sentit és gràcies a EVI. Necessitem a més entrenadors, fisioterapeutes i a gent en general que s’impliqui“, conclou Colomina.