Les obres de remodelació de la part inferior de l’edifici del Molí han començat amb un termini de nou mesos de treballs. La planta baixa es rehabilitarà per potenciar el seu ús com un lloc diàfan on dur a terme activitats ben diverses i la primera planta serà un laboratori tecnològic. Amb aquesta actuació s’inicia la fase final de la recuperació de l’emblemàtic espai que ha reviscut amb la biblioteca.

Tret de sortida a la fase final de rehabilitació de l’històric edifici del Molí. Aquest mes d’agost han començat les obres als baixos i a la primera planta de l’antiga fàbrica de filatures Ferrer i Mora. Amb aquests treballs es donarà per acabada la llarga recuperació d’un espai que va començar a plantejar-se fa més de deu anys i que ha conformat una nova centralitat al municipi des del 2019 quan es va traslladar la biblioteca a les plantes superiors.
Les obres donaran com a resultat un espai diàfan i polivalent d’uns 550 metres quadrats a la planta baixa pensats per acollir diverses activitats firals, culturals i expositives. És el que s’ha estat fent durant els dos últims anys en condicions temporals i que ara es consolidarà i s’adequarà amb els equipaments tecnològics necessaris i el corresponent sistema de climatització i d’il·luminació entre altres modernitzacions. La remodelació busca “fer un collage de totes les capes de la història de l’edifici“, segons Rosa Bertrán, arquitecta de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i redactora del projecte, en el qual “es mantindrà el màxim possible l’estructura inicial d’aquest edifici històric”.

Pel que fa a la primera planta, fins ara inutilitzada, es transformarà en un centre d’innovació tecnològica dedicat a la robòtica i el big data. Es vol fer d’aquest espai un lloc que contribueixi a la transformació digital de les empreses i de la ciutadania en general. La zona estarà dividida en dues meitats: un espai de taller on testejar i experimentar les noves tecnologies, format per tres sales connectades que es podran fer servir independentment, i un espai més polivalent, per fer reunions, donar forma a idees i incentivar la creativitat a través d’una zona despatx i una zona més oberta.
“És una aposta de futur en el que serà un edifici ple d’oportunitats, que garantirà la igualtat, promocionarà l’emprenedoria, les noves tecnologies i els negocis”, ha destacat l’alcalde, Xavi Paz, durant una visita d’obres. L’objectiu del govern municipal amb la creació d’aquest espai és fer-lo un lloc de referència en l’àmbit comarcal, de manera que la innovació tecnològica del Baix Llobregat passi per l’antiga fàbrica del Molí. Institucions com la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) s’han implicat en la seva definició.

Nou mesos d’obres amb diversos treballs simultanis
Les obres s’han adjudicat a l’empresa Urcotex per 2,2 milions d’euros, dels quals 1,2 van a càrrec del pressupost d’aquest 2022 i el milió restant al de l’any vinent, quan finalitzaran els treballs. Es calcula que duraran uns nou mesos, tot i que la intenció dels responsables del projecte és tenir enllestida la planta baixa per la pròxima edició de la Fira de la Candelera, de manera que es pugui utilitzar com espai firal, tal com es va fer enguany.
Els treballs es portaran a terme de manera simultània a les obres de rehabilitació de l’edifici C d’El Molí, així com a la intervenció prevista per la plaça de l’1 d’octubre per replantar l’espai amb elements vegetals que donaran ombra i ajudaran a la climatització de l’edifici.