El passat 26 d’abril va ser el 28è Dia Internacional de Conscienciació sobre el Soroll.
Es tracta d’un dia internacional per reivindicar i conscienciar sobre els efectes nocius del soroll sobre l’audició, la salut i la qualitat de vida i la necessitat de reduir els sorolls a les viles i ciutats.
El soroll no desitjat, a curt termini provoca estrès i aquest és molt perillós per a la nostra salut. A llarg termini, el soroll és de les principals causes de la pèrdua auditiva, i aquesta en si mateixa és perjudicial per a la nostra salut i benestar. Un nombre creixent d’investigacions vincula la pèrdua auditiva amb l’aïllament social, la depressió, un augment del risc de caigudes i fins i tot l’aparició de la malaltia d’Alzheimer i altres demències.
Reflexionant sobre aquesta qüestió, m’han vingut al cap alguns pensaments: Estem fent prou a Molins de Rei per reduir el soroll?
I tot seguit he rumiat sobre dos dels fenòmens que ens afecten als vilatans i vilatanes, respecte al soroll: El soroll que provoca el trànsit i les activitats quotidianes i el soroll que provoquen les activitats lúdiques constants.
Veiem…
Pel que fa al soroll del trànsit hi ha diferents fonts d’emissió que requereixen diferents actuacions per part de l’administració.:
- El soroll de vehicles provenint de les autopistes.
- El soroll provocat per vehicles amb tubs d’escapament avariats o trucats. (majoritàriament motocicletes).
També tenim altres fonts importants de soroll diari:
- El soroll provocat per activitats de logística, obres i serveis.
- El soroll provocat per les activitats lúdiques nocturnes de caràcter constant, entre els quals el soroll provinent de locals i bars que causen acumulació de persones en hores nocturnes.
Per fer front al soroll excessiu a la nostra Vila, l’ajuntament va aprovar en el Ple de 25 de març de 2015 l’Ordenança reguladora del soroll i les vibracions i el mapa de capacitat acústica de Molins de Rei.
Donat que l’ordenança és vigent cal preguntar-se: Han fet els deures corresponents els diferents governs municipals des del 2015 al dia d’avui?
Pel que al trànsit que ha fet el govern municipal per assolir les pantalles acústiques, que a Pallejà per exemple han aconseguit que es facin pròximament?
Cal recordar que el Ple Municipal en novembre de 2020, va aprovar per unanimitat una moció presentada pels Comuns i Podem, exigint a l’administració de l’Estat i a la Generalitat, la construcció de 700 metres de pantalles acústiques a la B-23 i l’AP2, per a evitar els sorolls que afecten de manera important als barris de la Granja, Centre Vila i El Canal, afectant milers de persones. Què ha fet el nostre Govern Municipal fins al moment per assolir-ho?
Altra afectació que indicava jo mateix en un article publicat l’abril de 2021, explicant el greu problema i la importància de fer un vial alternatiu per a desviar el trànsit passant de les Av. Barcelona i Av. València, que és una altra font important d’emissió de sorolls a la Vila.
Què fa falta perquè el govern municipal es marqui com a objectiu prioritari la realització d’un nou vial de 900 metres que connecti el carrer del Pla amb el Pont de Quatre Camins i fer totes les accions possibles perquè el govern de l’Estat faci la rotonda sol·licitada ja fa quinze anys?
Pel que fa al soroll provocat per vehicles amb tubs d’escapament avariats o trucats, que ha fet el nostre govern? Quantes campanyes de control ha endegat en aquests quatre últims anys? Quantes denúncies ha fet la Guàrdia Urbana? Quantes sancions s’han imposat?
Pel que fa al soroll provocat per activitats de logística, obres i serveis. Què s’ha fet des del nostre ajuntament? S’han estudiat aquests sorolls i s’ha implantat alguna acció al respecte, s’han programat els serveis de recollida de residus per no provocar sorolls tres vegades en el mateix punt?, s’ha estudiat modificar els horaris de pas d’algunes escombradores mecàniques per evitar sorolls en hores inadequades? S’ha previst renovar els camions de serveis i maquinària i bufadores amb sistemes silenciosos?
Per últim, pel que fa al soroll provocat per les activitats lúdiques nocturnes de caràcter constant, entre els quals destaquen el soroll provinent de locals i bars que causen acumulació de persones en hores nocturnes. Malauradament, la majoria d’actuacions municipals han estat amagar el cap a terra com els estruços, massa vegades mirant cap a altre costat i creant una desempara important a veïns propers a aquestes activitats, permeten a la pràctica l’incompliment sistemàtic de manera flagrant de la normativa de soroll i en alguns casos de l’horari de tancament d’aquests establiments.
Lluitar per reduir el soroll en un entorn urbà no és gens fàcil, des de l’ajuntament cal emprendre un seguit d’accions valentes i exigir a les altres administracions que facin la seva feina.
Per això faig una crida a totes les forces polítiques molinenques a prendre’s seriosament el problema del soroll a la nostra Vila i a què governi, qui governi, després de les eleccions municipals, consensuem una política coherent i efectiva de reducció del soroll a Molins de Rei.
Lluís Carrasco Martínez, membre de Molins en Comú Podem
T’has oblidat de l’impacte acústic del tren que cada vegada hi ha més soroll i que es podria millorar substancialment instal·lant uns panells acústics.
Salutacions
Tens raó.
Ostres demanar a l’ AMB qui governa ? En Comú
Demanar a la Generalitat ? qui dona suport En Comú.
Demanar al Govern de l’ Estat Espanyol ? Qui esta en la coalició de Govern . En Comú
Sr. Lluís Carrasco, membre d’ En Comú