L’Ajuntament designa els representants municipals que formen part d’una comissió per supervisar l’execució del contracte actual amb Aqualia i una altra mixta per coordinar el traspàs de les competències del servei d’aigua a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Primer va ser l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) qui va aprovar la posada en marxa d’una comissió mixta per abordar el traspàs en matèria de subministrament d’aigua de l’Ajuntament a l’ens supramunicipal. Faltaven els altres membres de la taula i uns mesos després els ha designat l’Ajuntament de Molins de Rei, que és qui es despendrà de les competències si finalment acaba tirant endavant l’acord entre ambdues administracions. Aquesta comissió mixta amb integrants de l’Ajuntament i de l’AMB ha d’abordar el traspàs dels actius, definir el procediment i la liquidació del contracte amb Aqualia.
De moment, i per gestionar la situació mentre això acabi de resoldre’s, s’ha creat una comissió de seguiment d’execució del contracte d’abastament d’aigua. Aquesta té com a objectiu avaluar el servei que dona actualment Aqualia. El seu contracte va finalitzar el 31 de desembre del 2023, però en no haver arribat encara a un acord de traspàs amb l’AMB, l’Ajuntament va signar un acord de continuïtat amb la companyia d’aigües per un període d’un any per poder garantir el subministrament als veïns. La comissió serà la responsable d’avaluar el bon funcionament d’aquest servei que actualment, a més, també s’encarrega de la complexa distribució als barris de muntanya.
La creació de les dues comissions específiques relacionades amb el servei d’aigua van passar pel plenari municipal el passat mes de juliol, on es va donar compte del decret d’alcaldia que designa els representants municipals en aquests organismes. El regidor de Medi Ambient, Lucas Ferro, va defensar que l’objecte d’ambdues comissions és garantir el bon servei a la ciutadania, tant durant el contracte vigent amb Aqualia, com durant el traspàs de la competència a l’AMB. El govern municipal està convençut de què el traspàs és la millor solució per Molins de Rei.
Titularitat de l’AMB, però impediment d’Aigües de Barcelona
Tot i això, el futur del servei d’abastament d’aigua al municipi continua sent incert després que una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) impedeixi que l’AMB pugui integrar-lo a Aigües de Barcelona. La societat mixta, que actualment gestiona el subministrament d’aigua a la majoria de municipis metropolitans, està participada majoritàriament per Agbar (70%) i Caixabank (15%), amb l’AMB mantenint un 15% de la titularitat de l’empresa público-privada.
La sentència, de l’any 2020, determina que l’AMB té competència plena sobre els serveis de subministrament d’aigua i que la titularitat del servei és metropolitana. No obstant això, impedeix que Aigües de Barcelona absorbeixi la gestió de l’aigua potable a municipis com Molins de Rei, que encara mantenen el servei a través de concessions a altres empreses. Ripollet es troba en la mateixa situació.
Quins son els representants municipals de la comissió per supervisar l’execució del contracte actual amb Aqualia i una altra mixta per coordinar el traspàs de les competències del servei d’aigua a l’Àrea Metropolitana (AMB) de Barcelona de suministre per tuberia ATLL , Qui és el interés i presses de la AMB per abordar el traspàs en matèria de subministrament d’aigua a l’Ajuntament de Molins de Rei i abordar el traspàs dels actius, definir el procediment i la liquidació del contracte amb Aqualia. ja que el seu contracte va finalitzar el 31 de desembre del 2023, i que l’objecte d’ambdues comissions serà el garantir el bon servei a la ciutadania, tant durant el contracte vigent amb Aqualia, com durant el traspàs de la competència a l’AMB. Quin és el preu actual de l’aigua ? , Quin serà el preu amb la AMB – ATLL d’Aigües de Barcelona ?
Tots sabem que l’AMB ens integrarà a l’empresa privada de Aigües de Barcelona i la gestió serà privada , ja que està participada per Agbar (70%) i Caixabank (15%), i sols l’AMB amb un 15% de la titularitat
Recorde’m les diverses opinions , publicades al Viu del exregidor de la CUP Josep Raventós i Fornós. 47 anys , Geòleg especialista en instrumentació i geotècnia i que treballa en un consultor com a cap de departament d’instrumentació. Sis anys com a regidor Josep Raventós i Fornós va renunciar a la seva acta , va fer el salt a la política activa a les eleccions municipals del maig del 2015 i, i que va formar part del govern municipal de la regidoria de Medi Ambient i va posar sobre la taula qüestions tan determinants com la municipalització de l’aigua que finalment l’actual govern 2024 PSC+Podemos no ho possarà en pràctica.
“Roda el món i torna al Born” ve a dir que per moltes voltes que donis (com el món) sempre acabes tornant al centre de tot plegat ja que molts creuen que Molins de Rei és el centre de l’univers. En especial la publicació del 2012 , en especial sobre l’Ajuntament de Molins de Rei la re negociació de dos crèdits contrets amb una entitat financera privada i a l’Institut Català de Fiances “ni está ni se le espera”, que textualment, segons l’informe d’intervenció “significarà un empitjorament de les condicions financeres (…) Resumint, es tracta de pagar menys quota a l’actualitat a canvi de pagar-la durant més temps, i per tant, pagar més interessos, condicionant els pressupostos d’anys posteriors.
El segon, també es va aprovar el traspass del cobrament de tributs municipals a la Diputació de Barcelona. A favor: la obtenció de bestretes a compte sobre l’ impost del IBI i la possibilitat que s’oferia als ciutadans de pagar via Internet i que mai tinguesin una copia del rebut pagat. Tot va ser una cessió de poder a una administració (la Diputació) de dubtosa utilitat i amb un cost elevadíssim pel conjunt de la ciutadania,
Perquè necessitem els governs locals si són incapaços de pagar les factures, de subministrar directament els serveis (gairebé tots estan privatitzats) i ni tant sols són capaços de cobrar els seus tributs ? El que és evident, però, és que ja fa temps que és insostenible la quantitat de càrrecs de confiança de tipus gerencial en un entorn de pèrdua de poder polític i executiu.
Avui 2024 ho veiem clar que serà imposible recuperar la gestió directa del subministrament d’aigua que amb una bona gestió seria més barat que el mateix servei privatitzat. només dilatem el problema i no el solucionem .
2024. L’any de l’aigua a Molins de Rei
El 31 de desembre de 2023 va finalitzar el contracte amb AQUALIA
On ens vam quedar a maig de 2019?
Es va aprovar una nova estructura tarifària que pretenia penalitzar els consums elevats d’aigua (incrementant els trams de consum més elevats)
Molins de Rei continua al capdavant de l’ús d’aforadors, a un preu de 0,1 € /m3 per comtes dels 3€/m3 actuals un autèntic contrasentit pel que fa al consum d’aigua i posar les bases de la municipalització del servei i accés de Molins de Rei a l’AMAP (Associació de Municipis per l’Aigua Pública). No s’ha tramitat en tota la legislatura cap nova tarifa d’aigua
És imprescindible entendre que hi ha una cosa que es va fer be a Molins de Rei (desconec exactament quan i a qui li correspon el mèrit, si a PSC o a ICV , ) de disposar d’una xarxa de captació pròpia. Això vol dir que l’aigua que consumim a Molins de Rei la traiem de pous i que no hem de comprar aigua a tercers com ATLL el que implica que el cost d’obtenció de l’aigua és baixíssim i podem garantir preus baixos del subministrament.
Les Infraestructures per garantir que retenim aigua de la pluja i la puguem utilitzar, per exemple dipòsits de retenció que podrien servir d’excusa per generar també aparcaments soterrats sembla que serà en un futur molt llunya…