El ple municipal ha aprovat per unanimitat el projecte inicial de restauració del tram final de la riera de Vallvidrera. Les obres, que inclouen la retirada d’espècies invasores, la renaturalització de l’espai i la millora de la biodiversitat, tenen un pressupost de 195.990 euros i començaran el mes d’octubre de 2025.
El ple municipal ha aprovat per unanimitat el projecte inicial de restauració del darrer tram de la riera de Vallvidrera. El projecte, que busca la millora ecològica del tram comprès entre el Torrent de Ca n’Amigonet i la masia de Can Rabella, inclou diverses actuacions com la renaturalització de l’espai, la retirada d’espècies vegetals exòtiques i l’ordenació de l’ús públic del camí. La votació es va dur a terme durant la darrera sessió ordinària del 26 de setembre, amb els vots a favor dels partits de govern -PSC i Molins en Comú Podem-, ERC, Ara Molins i Enlaira.
El projecte d’obres que es va aprovar té un cost total de 195.990 euros dels quals 76.000 aproximadament seran aportats per l’Ajuntament i 120.000 provindran de finançament extern d’altres administracions. La restauració està prevista que comenci el mes d’octubre del 2025 i es preveu que les feines de millora tinguin una durada aproximada de quatre mesos.
Durant la presentació de la nova fase de restauració, l’alcalde, Xavi Paz, va destacar que amb l’execució d’aquest tram es donaran per finalitzades les feines de millora de la riera de Vallvidrera al seu pas pel terme municipal de Molins de Rei. “Amb aquest projecte, reafirmem el nostre compromís amb la protecció del medi natural”, va afirmar l’alcalde.
Dubtes respecte el manteniment
El regidor de Medi Ambient, Lucas Ferro, va destacar durant el ple que les actuacions inclouran la retirada de residus i d’estructures transversals de formigó, així com l’eliminació de la canya americana, una espècie invasora que amenaça la biodiversitat de la riera. A més, s’implantaran estructures de biodiversificació a la llera, es consolidaran els marges i es plantaran arbres, arbustives i herbàcies autòctones. Un seguit d’actuacions que, l’oposició va voler remarcar que cal que es mantinguin per poder garantir el propòsit del projecte de renaturalització.
La regidora d’ERC, Txell Campmajó, va subratllar en la seva intervenció la necessitat de què les actuacions “es mantinguin en el temps per garantir la renaturalització de la riera i evitar de nou la seva degradació”. A més, també va proposar “la realització d’una campanya de difusió i conscienciació per part de la ciutadania per garantir la preservació del projecte”. Per la seva banda, Ramon Sánchez, portaveu d’Ara Molins, va voler advertir sobre la importància de definir adequadament el tractament de les espècies invasores, ja que “cal que es faci bé la retirada per evitar que la canya americana torni a proliferar”.
Darrer tram d’actuacions
La restauració de la riera de Vallvidrera s’ha anat duent a terme en diversos trams al llarg dels últims anys. El tram A, restaurat el 2011, cobreix el tram entre Can Madolell i el Torrent de Can Planes, mentre que el tram F, executat entre el 2020 i el 2024, s’estén des del Torrent de Can Planes fins al Torrent de Ca n’Amigonet. El tram E comprèn el sector urbà de la riera i es va restaurar entre el 2022 i el 2024, i el tram C, iniciat el 2022 i previst finalitzar el 2025, abasta el tram entre Can Planes i el Sector Llicorelles. El tram B, que cobreix el tram entre La Rierada i Can Planes, està actualment en fase de licitació. Algunes d’aquestes actuacions han aixecat crítiques entre entitats ecologistes per insuficients.
El cost total de la restauració de la riera de Vallvidrera ascendeix a 1,2 milions d’euros, dels quals l’Ajuntament de Molins de Rei ha invertit 655.389 euros, mentre que la resta, 585.806 euros, ha estat finançat per diverses entitats, com l’Agència Catalana de l’Aigua, el Consorci del Parc de Collserola i la Societat Catalana d’Herpetologia, a través d’acords de custòdia i col·laboració per a la preservació del medi natural.