L’Aula d’Extensió Universitària de Molins de Rei convida a l’investigador de l’ICREA per abordar un dels àmbits de les noves tecnologies.
El curs 2024-2025 de l’Aula d’Extensió Universitària va continuar abordant la robòtica de la mà de l’investigador Jordi Vallverdú, que ha col·laborat amb diferents recerques d’àmbit internacional. Sense citar-la textualment, va deixar sobre la taula una idea davant una sala d’actes de la Federació Obrera amb molt bona assistència de públic: la tecnologia no és bona ni dolenta, tot depèn de l’ús que es faci d’ella.
La conferència va tenir tal nivell que es podria haver fet perfectament en el Mobile World Congress. I és que Vallverdú és investigador de l’ICREA, l’Institució Catalana d’Investigació i Estudis Avançats. També és professor de Filosofia de la Universitat Autònoma de Barcelona i ha publicat nombrosos llibres i treballs científics, molts dels quals establint col·laboracions d’àmbit internacional.
Soldats i cirurgians
Amb un estil informal i pedagògic, Vallverdú va anar descobrint les mil i una cares de la robòtica. Des de les més fosques fins aquelles que aporten coses positives a la societat, sense deixar de repassar les més curioses. “Es van servir robots per la guerra. Surten molt més barats que els humans”, va relatar. En l’altra cara de la moneda, va explicar els capacitats dels humanoides en les cures a persones grans i de la robòtica en l’àmbit de la cirurgia. “Hi ha sistemes que poden operar millor que els cirurgians”, va sentenciar.
La xerrada va tenir estones molt curioses. Vallverdú va explicar les possibilitats dels robots per practicar sexe amb persones i també com en algunes cultures fins i tot la robòtica desperta àmbits religiosos i espirituals. “Al Japó ja hi ha cementiris de robots”, va dir. Tot plegat no és pa sucat amb oli: les relacions sexoafectives i la religió són dos dels àmbits que més passions desperten entre les persones i tot plegat també té un destacat àmbit de negoci.
Davant un públic interessat en la temàtica que va participar fent diverses preguntes, també va abordar la legislació de tot plegat. “La legislació europea és molt dura, fins al punt d’estrangular les empreses locals”, va relatar. Però segons la seva opinió, aquest fet tampoc serveix de molt avui en dia. “No hi ha un gran acord internacional i les grans companyies fan el volen. Se salten la llei i no passa res”, va advertir.
La conferència es va titular Són els robots un perill per la humanitat?. I en la part final, Jordi Vallverdú, va deixar la següent reflexió: “Potser som els humans els que som un perill per la humanitat”.
¿ Cuando se hizo la charla ?