Enguany ha estat la segona edició del Planter Innov@, un espai dedicat a la innovació agrària on nou empreses han presentat els seus projectes. L’objectiu de l’espai es impulsar la innovació al sector agrari.

La segona edició de l’espai Planter Innov@, ubicat al sector del Planter, ha tornat a convertir-se en un punt de referència per a la innovació agrària dins de la Fira de la Candelera. En aquesta ocasió, el fil conductor tant de la fira com de l’espai ha estat el consum responsable de l’aigua, un tema que ha estat molt present en l’actual context de sequera, canvi climàtic i sostenibilitat. L’espai del Planter Innov@ es va presentar l’any passat com a una zona d’innovació que mostrava projectes tecnològics d’empreses al voltant del sector agrícola. L’any passat l’estand es va presentar com una prova pilot i enguany s’ha consolidat la seva presència a la Fira.
En aquesta edició l’espai ha comptat amb la participació de nou projectes innovadors que han aportat solucions en cinc grans àmbits: producció vegetal, agricultura de precisió, digitalització i robotització, sostenibilitat i valorització. De fet, tres de les empreses participants -Agrotech UPC, Brotàlic i Rohu Innovations- ja havien estat presents a la prova pilot de la fira 2024.
Malgrat que l’aforament estava pensat per a unes 8-10 persones, en diverses sessions es va superar amb escreix aquesta xifra, amb assistents que seguien les xerrades dretes perquè s’apropaven directament a l’estand a escoltar la sessió. De fet, alguns dels treballadors de l’organització que van estar a la carpa durant el cap de setmana explicaven que “aquest any ha anat molt millor que l’any passat” entre altres coses perquè “malgrat que les sessions estaven pensades per acollir uns 10 participants, al final en ser un espai obert, la gent s’anava apropant i es quedava a escoltar”. En aquest aspecte també apuntaven que moltes persones “ja coneixien l’espai” però altres “s’apropaven i es quedaven perquè no coneixien com es podia innovar en aquest sector que sembla tan tradicional”.
Set sessions durant tot el cap de setmana
Enguany, les sessions a la zona del Planter Innov@ es van iniciar el mateix divendres a la tarda amb la presentació de Brotàlic, una empresa especialitzada en la producció de microbrots mitjançant cultiu hidropònic vertical que ja va presentar el seu projecte l’any passat. L’empresa, que està ubicada al polígon Riera del Molí, va destacar els beneficis nutricionals i gastronòmics dels microbrots, un producte molt popular al nord d’Europa però encara força desconegut localment. Per tal que els assistents poguessin comprovar de primera mà la qualitat del producte, es va oferir un tast de microbrots.
Dissabte, la jornada va comptar amb diverses presentacions, entre les quals estava la de Les Refardes, una cooperativa dedicada a la producció agroecològica de llavors locals, que també va tenir una paradeta a la plaça de l’església amb els seus productes on destacaven principalment, els diferents tipus de carabasses. L’empresa, amb la seu Mura (Bages) compta amb més de 300 tipus de varietats locals de llavors provinents de 18 finques, que es dediquen a la venda ecològica i de proximitat dels seus productes. També van participar el Grup de Recerca Agrobiologia i Gestió del Sòl de la Universitat de Barcelona, l’Oficina del Regant i l’IRTA, que van exposar els seus projectes centrats en la sostenibilitat agrícola i la gestió eficient dels recursos hídrics. Diumenge, Viver Tres Turons Cooperativa va explicar la seva tasca en la producció de plantes aquàtiques per a sistemes de depuració d’aigües, mentre que Rohu Innovations va tancar les sessions amb una presentació sobre robòtica i anàlisi de dades aplicades a l’agricultura, seguida d’un sorteig d’una prova gratuïta dels seus serveis.
A més, durant tot el cap de setmana, es va habilitar a la carpa un espai amb un videojoc de realitat virtual en què els participants podien plantar un brot en un hort virtual. Segons van explicar des de l’organització, l’activitat va tenir una gran acollida, especialment entre els infants. “Hem tingut gent tota l’estona, però hi ha hagut moments en què hem tingut cues d’infants que volien jugar”, expliquen els treballadors de l’estand.
Presentar les empreses a la ciutadania i els agricultors
Des de l’organització expliquen que un dels objectius de l’espai és donar a conèixer empreses que desenvolupen projectes innovadors al voltant de l’agricultura tant a la ciutadania com als productors. En aquest aspecte, apuntaven que la participació d’empreses que també posen parada al planter “afavoreix que d’altres paradistes vinguin a interessar-se”. De fet, subratllen que no els interessa tant fer nous clients durant la fira “com sí el boca a boca”, és a dir, “que encara que a un productor no li interessin els serveis d’aquesta empresa, sí que pugui recomanar-la a altres productors que puguin necessitar aquests serveis”.
Les iniciatives innovadores no només han tingut cabuda dins l’espai Planter Innov@ per segon any consecutiu, sinó que també han començat a guanyar presència en altres parades del sector del planter, senyal que pot començar a preveure que la transformació del sector a la Fira pot estar iniciant-se, tot plegat quan les vendes ja fa temps que baixen. Aquest espai, de fet, es l’impuls pel qual l’Ajuntament porta apostant dos anys per tal de reavivar la llavor de la Fira de la Candelera.