
Les entitats signants d’aquest manifest som conscients de la importància de preservar el Parc Natural de Collserola en un estat de conservació que permeti el desenvolupament natural de les diverses espècies de fauna i flora que l’habiten, imprescindible per la nostra salut, la salut del medi, i la salut de les generacions futures. Aquest manifest ha estat entrat per instància a l’Ajuntament a data 1 de març de 2025, acompanyat de 300 signatures.
La crisis de biodiversitat, la contaminació del sòl, l’aire i l’aigua, a més del canvi climàtic, són els principals problemes ambientals que ens trobem a nivell mundial, de Catalunya i també de Molins de Rei.
Des de l’any 1992 Collserola s’inclou al Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN), passant a formar part de la Xarxa Natura 2000 l’any 2006. Finalment, es declarà Parc Natural l’any 2010 pel Parlament de Catalunya, amb les dues reserves naturals parcials de la Font Groga i la Rierada – Can Balasc. Són els màxims nivells de protecció normativa a que pot aspirar un espai natural tan antropitzat com Collserola.
Un dels elements fonamentals per garantir la protecció del Parc Natural és el tractament que es fa dels seus vorals -l’espai urbà situat a tocar del Parc Natural en el seu perímetre exterior i els espais urbans situats a l’interior, que al Pla de gestió del Parc Natural s’anomenen espais funcionals-, i dels espais de connexió amb altres espais naturals, sovint molt pressionats per les infraestructures i per l’urbanisme dels municipis que l’envolten.
Només garantint una protecció dels vorals del Parc Natural i dels espais de connexió amb d’altres espais naturals podrem garantir la salut ambiental de Collserola.
Residus contaminants a dintre i a zones urbanes a l’interior del Parc Natural:
1. Denunciem la presència de residus contaminants procedents del camp de tir -ara sense activitat- situat a 500 metres del Terral, que inclouen:
- Restes de cartutxos, de plàstic i llautó.
- Restes de plats de resines, que contenen hidrocarburs aromàtics policíclics.
- Perdigons de plom (cada cartutx contenia entre 200 i 300 perdigons).
2. Denunciem la presència de residus a la bòbila Marimon de la Rierada:
- Presència d’una coberta de 1.200 m2 d’uralita amb amiant, parcialment trencada i exposada a les condicions ambientals, que afavoreixen el trencament de la uralita i la dispersió de les fibres que contenen amiant.
- Restes de toves abandonades a tocar del torrent de Secalaire, que són arrossegades a la riera de Vallvidrera cada vegada que hi ha pluges fortes.
3. Denunciem la presència de restes de runa i materials de construcció a l’accés al Parc Natural pel Pla de les Bruixes.

Els molinencs i molinenques, i també el seu govern municipal, saben de sobra on hi ha restes de perdigons i de cartutxos, i que quan es va urbanitzar l’avinguda Collserola s’hi van deixar les restes de runa. Els veïns i veïnes de la Rierada conviuen a diari amb la coberta d’amiant de la bòbila Marimon. De la mateixa manera, la presència de substàncies contaminants a l’interior del Parc Natural i al costat dels habitatges de la Rierada és coneguda des de fa temps per les administracions responsables. El fet que, durant tots aquests anys en que Collserola ja ha estat reconeguda com espai natural singular i “protegit”, no s’hagin eliminat aquests residus és indicatiu de la insuficient protecció efectiva que se’n fa.
En el cas del camp de tir, els elements contaminants estan en terrenys de Parc Natural, que son responsabilitat del Consorci del Parc Natural de Collserola, però la recollida i el tractament de residus és un dels serveis que les administracions municipals han de prestar obligatòriament. En el cas de la bòbila, aquesta es troba en espai funcional dins de la zona urbanitzable de la Rierada, i cal que l’Ajuntament de Molins se’n faci responsable.
En ambdós casos considerem que els principals responsables de la retirada dels residus contaminants són els propietaris de les activitats privades i lucratives que s’hi van estar fent durant anys. Però són les administracions, entre elles, la local, les que han d’exigir la retirada dels residus durant la realització de l’activitat o en el moment del tancament.
Exigim al nostre govern municipal i a la resta de les administracions responsables una actitud proactiva, i que gestionin la retirada immediata d’aquests elements contaminants al terme municipal de Molins de Rei a Collserola.
(Hem elaborat un recorregut que permet identificar els punts on es poden observar aquests residus).
Podeu llegir el manifest complet i signar-lo a la web de SOS La Rierada. A més també podeu adherir-vos al seguent enllaç.
Laia Izquierdo, per les entitats signants
