Després d’incomplir un acord del ple municipal de fer un acte institucional pels 75 anys de l’afusellament de Lluís Companys i a dedicar-li un espai de Molins de Rei, l’Ajuntament ha rectificat amb un any de retard i inaugura el racó de Lluís Companys, a sobre del racó dels Gegants Vells.

Ara fa un any l’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC) es comprometia a tenir un espai per homenatjar Lluís Companys “de cara al 15 d’octubre del 2016”. Just un dia abans del límit, la promesa es complia: el passat divendres 14 d’octubre de 2016 s’inaugurava el racó de Lluís Companys: l’espai que hi ha a sobre del racó dels Gegants Vells, la part de dalt de les escales que van del carrer Major al darrere del pati del Palau.
L’espai s’havia d’arreglar igualment perquè es va decidir als pressupostos participatius per barris, i s’ha aprofitat per reconvertir-lo en el racó de Lluís Companys. Això s’ha traduït, simplement, en posar una placa a la paret i uns ganxos per posar-hi flors quan es facin homenatges. Des d’Esquerra Republicana de Catalunya, impulsora de la moció que ho reclamava, n’estan satifets, tot i que creuen que caldria donar-li més entitat a l’espai, posant-hi “una escultura escollida en un concurs entre artistes locals”, explica la portaveu d’ERC, Sílvia Guillén a Viu Molins de Rei.

En l’acte d’inauguració de l’espai, Guillén va parlar-hi com a membre del mateix partit que Companys, però també per ser impulsors d’aquest espai: El 2014 van presentar una moció al ple municipal aprovada per unanimitat que acordava fer actes d’homenatge pels 75 anys de l’afusellament i per dedicar-li un espai on fer aquests actes. Tot i això, el simbòlic 15 d’octubre de 2015 va passar sense cap acció de l’Ajuntament i va ser al novembre, en una xerrada que desmuntava la figura “mítica” de Companys, que l’alcalde es va comprometre a rectificar i trobar un espai un any més tard.
A la inauguració, la regidora d’ERC va esquivar aquesta polèmica i es va limitar a agrair “el suport de la resta de partits polítics aprovant la moció per unanimitat”, i va reivindicar l’anul·lació dels judicis franquistes en la línia de l’acte propi que va fer el partit el dia anterior. Aquell dia, però, sí que havia criticat que “l’any passat l’ajuntament no va fer cap acte institucional” -com deia la moció- i només va fer “una xerrada a càrrec d’un detractor seu” cosa que els va semblar “grotesca”. Tot i això, també es va declarar “orgullosa” que s’inauguri el racó.

En el mateix acte d’inauguració, el primer tinent d’alcalde, Xavi Paz (PSC) va recordar que fins fa dos anys tampoc hi havia cap monument a Rafael Casanova i “amb la construcció del pati del Palau es va restituir aquest dèficit històric”, com també creu que ho era que no n’hi hagués cap per a Lluís Companys, de manera que “és un pas més en el sentit d’homenatjar personatges històrics en l’espai públic”. El socialista va reivindicar la memòria històrica ja que “espais com aquest no suposen reobrir ferides”, sinó que són necessaris, perquè “quan una ferida està mal tancada la infecció va per dins” així que va reclamar “obrir-les per mirar-nos a la cara i reparar tots els oblits”.
L’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC), va recordar que “ja hi havia el carrer de Lluís Companys però necessitàvem un espai per poder retre-li homenatge”. Va aprofitar per vincular l’assassinat de Companys amb l’actualitat dient que “és molt penós veure un estat espanyol que en ple segle XXI imputa persones escollides democràticament com un president de la Generalitat o una presidenta del Parlament”, cosa que es contradiu amb la postura de Companys: “que les diferències no es poden resoldre per la força ni en contra de la democràcia”.

En la inauguració la historiadora i professora del Col·legi Virolai Maribel Solé va explicar a grans trets la vida de Lluís Companys, però fent denúncia alhora, com ara de “l’oblit”, que ella mateixa va viure quan, fent recerca, des del Museu Militar del Castell de Montjuïc li van negar que allà s’hi hagués afusellat Companys. Per això, va reclamar “fer memòria per construir futur”, posant el racó com exemple de “la grandesa dels petits llocs o racons de memòria”. Els alumnes de l’escola de música van acabar de donar a l’acte l’aire d’homenatge interpretant Els Segadors en acabar.
El dia següent, 15 d’octubre, dia de l’afusellament, les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya (JERC) van fer la commemoració comarcal del Baix Llobregat en aquest mateix espai.
Més comentat 1