La Plataforma de Veïns de la Carretera admet que s’ha sentit abandonada pel consistori un cop feta la primera reforma de la zona i demana tenir més contacte amb l’Ajuntament de cara a la segona remodelació prevista. També exigeixen més manteniment, limitar els vehicles de gran tonatge i que l’equip de govern compleixi promeses com la instal·lació de contenidors de brossa mòbils per alliberar espai.

El juny del 2018, quan les obres per reformar el primer tram de la Carretera encara no havien ni començat, el veïnat de la zona es va agrupar per defensar els seus interessos davant les administracions. En aquell moment, la prioritat era vetllar perquè es complissin els compromisos adquirits de cara a la primera reforma de l’antiga carretera nacional.
Tres anys més tard, i amb el primer tram ja reformat, la plataforma veïnal reivindica que encara continua viva i amb demandes noves. D’una banda, reclamen més neteja de la zona, així com manteniment en l’arbrat i la flora que s’hi va col·locar que, segons diuen, “dona sensació d’abandonament”, i de l’altra, pacificar el trànsit a la via limitant el pas dels vehicles de gran tonatge.
De fet, tal com ja va explicar el membre de la plataforma Agustí Lloberas en un reportatge a Viu Molins de Rei, una altra de les voluntats del veïnat és que l’Ajuntament demani al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) que deixi de considerar la via com una carretera comarcal i evitar així que els GP’s recomanin la carretera als transportistes.
Incoherències en la senyalització del trànsit
Des de la plataforma també volen que es revisin els senyals de trànsit, ja que creuen que hi ha “incoherències evidents” com, per exemple, que a l’entrada a la Carretera pel polígon El Pla sí que hi hagi una limitació a vehicles de gran tonatge, però que al pont de Quatre Camins no n’hi hagi cap.
Per això, el col·lectiu ja treballa en un estudi de senyalització a les avingudes de Barcelona i València per determinar què cal millorar. De fet, defensen que la voluntat de la plataforma és “totalment propositiva”. En paraules d’una de les seves membres, Laura Durán, “la plataforma es vol posar al costat de l’Ajuntament per continuar millorant la zona”.

Això no treu, però, que el col·lectiu també reclami al consistori i a l’equip de govern que compleixi les seves paraules com, per exemple, la promesa de col·locar punts de recollida mòbils –les anomenades illes emergents– a les zones de càrrega i descàrrega perquè quedin lliures en algun moment del dia.
Segons diuen, l’alcalde, Xavi Paz, els va prometre que això seria possible, sobretot arran de la modificació del contracte de neteja municipal, que justament l’any passat es va dotar de més pressupost per arribar a Les Guardioles, i que –en paraules del veïnat– l’alcalde els va dir que també havia de servir per incorporar la gestió de les illes emergents a la Carretera.
També retreuen que la plaça de la Bàscula no s’hagi reformat tal com deia el projecte inicial, on estava previst que la zona tingués un paviment diferenciat i esdevingués una “plaça unitària” enmig de l’avinguda.

A més, lamenten que el pas de vianants en aquesta zona es col·loqués justament a l’alçada del carrer Folqué, per on els vianants només podien passar-hi quan justament el semàfor també deixava entrar cotxes al carrer. De fet, fruit de les queixes, el pas de vianants es va enretirar uns metres més enllà fa uns mesos, però el veïnat creu que no és una bona opció.
Volen més contacte amb l’Ajuntament
Des de la plataforma també volen tenir més contacte amb l’Ajuntament per poder fer arribar els seus malestars i preocupacions. I és que, segons diuen, “el consistori no ha donat cap resposta formal als nostres escrits de queixa” ni tampoc els ha informat –com diuen que els van dir que farien– de l’estat dels processos per reformar el segon tram de la carretera. De fet, diuen que es van assabentar per terceres persones que el projecte executiu de la segona fase d’obres havia estat aprovat per la Junta de Govern de l’AMB el passat 23 de març.
Per això, aquest dilluns el col·lectiu ha convocat els grups municipals i els mitjans de comunicació a una reunió per donar a conèixer les seves peticions. De tots els grups municipals convocats, però, només hi han anat el regidor del PSC Miguel Zaragoza i el regidor de Molins En Comú Gerard Corredera. Zaragoza, que forma part del govern municipal; i Corredera, a l’oposició, han escoltat les peticions que el veïnat ha enumerat en un comunicat i també els han donat resposta a alguns neguits.

El regidor socialista, que en ser membre del govern municipal és qui s’ha endut més deures, ha dit que desconeixia la promesa de les illes emergents i també que la limitació de vehicles de gran tonatge a la zona del pont de Quatre Camins –que és la banda on encara no hi ha cap senyal– depèn del ministeri.
Per a Zaragoza, però, el principal handicap és que “Molins de Rei no disposa d’un vial alternatiu com Sant Feliu per desviar tot el trànsit” i que l’alternativa que ha de servir per esponjar la zona –i que és el vial que es vol fer des de la C-1413 fins a l’institut Lluís de Requesens– encara està molt verda perquè s’han de posar d’acord diferents administracions.
Tot i així, el regidor ha admès que “el manteniment de la via pública és francament millorable”. Respecte a la neteja, Zaragoza també diu que segurament es podria millorar però que també “cal més consciència de neteja per part d’alguns comerciants a l’hora de deixar els residus”, sobretot tenint en compte que a l’hora de fer el paviment es va instal·lar un granit porós. El socialista també ha reconegut que la solució presa al carrer Folqué no és l’adequada.

Més aparcament a la zona
Alguns membres de la plataforma també s’han queixat de falta de zones d’aparcament. Segons diuen, el consistori es va comprometre a instal·lar una zona blava o taronja en el tram del carrer de la Infanta que va cap al passeig Pi i Margall fins a la rotonda del barri del Canal, però encara no ha fet res.
Zaragoza ha dit que és una qüestió que es pot estudiar però que “posar més aparcament va en contra de pacificar el trànsit”, ja que es genera més mobilitat de conductors que busquen una plaça per estacionar. A més, el socialista ha recordat que l’opció de convertir la Carretera en un passeig amb voreres amples va ser justament la que va guanyar al procés participatiu que es va fer el març del 2017 i en què es proposava eliminar un dels dos carrils destinats a l’aparcament per eixamplar les voreres.
Nova reunió pendent
De la seva banda, el regidor de Molins En Comú, Gerard Corredera, ha agraït al veïnat que pressionés l’Ajuntament i l’equip de govern per aconseguir millores. Després de la trobada, Zaragoza ha emplaçat la plataforma a fer una nova reunió per tractar els temes que els preocupen: “Segurament la Covid-19 no ha facilitat la comunicació, però hem de mirar de posar-hi remei, sobretot de cara a la segona reforma”, ha dit.
De fet, tot i que l’alcalde, Xavi Paz, va dir a Viu Molins de Rei que les obres de la segona reforma de la Carretera començarien abans d’acabar l’any, Zaragoza ha admès que ho veu “just” i es decanta més cap a principis del 2022.

Més comentat 1