Llibreters, autors i entitats coincideixen en valorar la bona afluència de públic en un 23 d’abril que celebrant-se en diumenge s’estrena a la plaça de la Llibertat. La floristeria Valls esgota les existències de roses al migdia.
El Sant Jordi del 2023 va ser diferent perquè va caure en diumenge i, amb la plaça de l’U d’Octubre en obres, va tenir la de la Llibertat com a epicentre per primera vegada. Allà es va celebrar la Fira del Llibre en Català, els autors de locals van signar llibres i una bona representació d’entitats van aprofitar per visibilitzar-se.
Però tot i aquestes novetats, malgrat que pugui semblar contradictori, va ser una diada que va recordar a les de sempre. Amb la pandèmia de la covid oblidada i amb protagonisme del bon temps –no com ara fa un any– va tornar a ser una celebració massiva, d’aquelles que es gaudeixen.
Les llibreries, satisfetes
“Està anant bé”, valorava Jordi Vilaprinyó, de la llibreria Arola, a l’hora de dinar després d’un matí amb multitud de visitants a la plaça de la Llibertat. “Estic content”, afegia. Fins i tot, durant alguns moments de la jornada es va viure “overbooking“, amb moltes persones fullejant i comprant llibres.
Entre les obres més comprades de la 36a edició de la Fira del Llibre en Català hi eren Les nostres mares; de Gemma Ruiz; 32 de març, de Xavier Bosch i De la Sabana a Mart, de l’economista Xavier Sala i Martín. Ara bé, la sensació és que les adquisicions són repartides després d’un matí amb gran afluència.
Comparteix sensació Marta Padilla, de la llibreria Cent Vides. “Les vendes són variades”, deia la responsable de la nova llibreria de Molins de Rei. “És el nostre primer Sant Jordi i per tant no et puc comparar, però crec que està anant molt bé”, es felicitava. “Estic molt contenta, tot i que també nerviosa”, reconeixia. Coincidia en apuntar la gran tirada de Xavier Bosch i afegia a Aterratge, d’Eva Piquer, com una de les obres més venudes.
Roses exhaurides al migdia
Si en l’àmbit dels llibres tot apunta a un Sant Jordi amb molta circulació d’exemplars, la situació és molt similar a les floristeries. Com a mínim a Valls Flors. “Les roses estan exhaurides”, explicava Pep Valls passades les dues del migdia. Només quedaven els últims exemplars en un establiment que, un any més, va tornar a col·laborar amb la rosa solidària de Gueopic, entitat dedicada a millorar la vida de les persones amb dificultats comunicatives com les que conviuen amb l’autisme.
En aquest cas, una part de la distribució ja s’havia fet anteriorment. “Aproximadament, un terç de les roses les hem venut dissabte”, deia Valls. Són aspectes característics d’un Sant Jordi en diumenge, fet que d’altra banda també pot minvar algunes oportunitats de negoci, sobretot en l’àmbit de les empreses. No obstant això, des dels majoristes de Mercabarna-flor es preveu un Sant Jordi amb sis milions de roses venudes a Catalunya, xifra que van titllar d’“èxit” tenint compte que el 23 d’abril ha caigut en l’últim dia de la setmana.
Cares conegudes entre els autors locals
Un any més, els autors locals es van tornar a reunir gràcies a l’impuls de la biblioteca el Molí. “Està anant molt bé. La meteorologia s’ha convertit en una aliada, no com l’any passat. Pensem que estem tenint una bona acollida”, relatava la directora, Montse Vega. Segons ella, la Llibertat és un “espai perfecte” per celebrar Sant Jordi. “És diàfan i al mateix temps també ens permet estar agrupats”, argumentava.
Des de la biblioteca es fa un esforç per “dinamitzar la cultura i donar suport als autors vinculats a Molins de Rei”. De fet, s’edita una guia d’escriptors km0 i, a més de presentacions els dies previs, “gairebé una trentena” d’autors es van sumar a la proposta de signar llibres durant la diada.
Enguany, algunes de les autores locals eren ben conegudes. Un exemple és la meteoròloga de Rac1, Mònica Usart, que signava El tresor de la Candelera, el conte editat per la Fira de la Candelera. “És el meu primer any signant a Molins”, relatava la molinenca, que fins ara sempre havia tingut compromisos fora del municipi el 23 d’abril. “Trobo que és un espai molt encertat. No ha parat de venir gent”, celebrava.
A pocs metres signava l’actiu i escriptora Estel Solé amb Cap de Grills, també un conte infantil. “Anem ben encaminats, el dia acompanya i la gent ha respost”, considerava.
Novetats, concerts, paelles i preguntes per les Vacances en Pau
Sant Jordi també és una bona oportunitat perquè les entitats mostrin les seves novetats o aconsegueixin finançament venent roses. Per exemple, la revista El Llaç presentava el seu redisseny i nova etapa, el Camell s’exhibia l’endemà de triomfar al Sant Jordi amb la companyia Elèctrica Dharma i El Cuc feia circular unes roses de color blau que cridaven l’atenció.
Les Esventades, les bastoneres de Molins de Rei, van fer una actuació. Al final de tot l’enrenou, una mica més allunyats, alguns partits polítics s’exhibien en plena precampanya electoral. Els Gegants van sortir a la tarda, quan també es van ballar sardanes.
“Per aquí passa gent que ja ens coneix o alguna que potser vol col·laborar”, deia María José Molina des de la carpa de Molins de Rei amb el Sàhara. “Ens pregunten pel projecte Vacances en Pau”, afegia recordant la ingent tasca d’acollir infants sahrauís que fan estiu rere estiu. En el seu cas, també van organitzar un taller de manualitats i durant el matí Lluís Rodríguez, autor d’Una vida junto al polisario, va signar llibres. “El bon temps ha acompanyat i tot i ser diumenge la gent no ha marxat a Barcelona”, rematava Molina.
Precisament d’aquest fet estaven pendents a l’Ateneu Mulei, que celebrava Sant Jordi i el seu setzè aniversari, ja fora de la plaça de la Llibertat: “Un diumenge sempre és complicat. O es queda tota la gent a Molins o marxa a Barcelona”, explicava Joan Casamitjana. En tot cas, segons el membre de l’Ateneu Mulei, el 23 d’abril és una bona oportunitat per retrobar-se. Per això l’entitat va organitzar, al passatge de la Sardana i amb la col·laboració de l’Agrupa, una paella i concerts de la Companyia Minimíssima i de Clara Ayats i Pau Benítez.
Durant el matí, al passeig del Terraplè, el Foment Cultural i Artístic també va organitzar un concert, en aquesta ocasió en format homenatge a Pau Casals. Va anar càrrec de Sveta i Trushka. I per la seva banda l’associació de Veïns del Centre Vila va fer el repartiment dels punts de llibre guanyadors del concurs de dibuix infantil que va organitzar amb motiu de Sant Jordi.