Necessitem nous espais verds i de convivència a tots els barris de la Vila.
Ara s’ha configurat un nou govern municipal, que haurà de dirigir la nostra vila els quatre anys vinents. Cal recordar-los als nous regidors i regidores que és vital executar tan ràpidament com es pugui totes les accions d’adaptació al Canvi climàtic: mobilitat sostenible, arbrat i impuls del verd urbà per ampliar les ombres, sense oblidar el clavegueram i evitar inundacions, la lluita contra la sequera i el manteniment d’espais naturals i la llera del riu.
Sens dubte una de les tasques més importants és la d’impulsar decididament el verd urbà, perquè té molts beneficis ambientals i favorables a la salut de vilatans i vilatanes. La primera mesura que ha anunciat el nou equip de Govern per fer aquest any, ha estat molt raonable, ja que es proposen reposar 300 arbres a tota la vila omplint els escocells ara buits o amb arbres malalts. Magnífica notícia, però cal recordar-los que resta pendent de reposar la pantalla acústica d’arbrat al llarg de la carretera C-1413.
Pel que fa al Centre Vila, cal recordar que manquen espais verds, i per això m’ha sorprès que es proposi ara l’obertura del carrer Amadeu Vives. Una obertura ja prevista fa molts anys i que responia a una lògica mediambiental i de mobilitat completament diferent de l’actual.
Curiosament, després de rebutjar la possibilitat de fer dos aparcaments soterranis per a vehicles en el Centre i en el barri del Canal, que haguessin posat els cotxes al subsol i l’espai de superfície per als vianants. Ara es planteja aquesta obertura de carrer com una eina per assolir una nova bossa d’aparcament en superfície i, per tant, nova circulació de cotxes.
És del tot evident a simple vista que l’entrega del trànsit d’aquest nou vial a la plaça de l’Estació comporta afectar-la de manera molt important, pràcticament anul·lant-la i subordinant-la totalment al pas de vehicles de motor. L’obertura d’aquest tram del carrer Amadeu Vives al trànsit suposa un increment de la circulació a la zona de la plaça de l’Estació i al Centre Vila, amb un clar impacte per la mobilitat dels vianants i els espais de convivència ja existents. Per aquest motiu considero que cal obrir aquest espai del carrer Amadeu Vives, però no pels cotxes, sinó per a les persones.
L’espai afectat urbanísticament, incloent-hi algun terreny propietat d’Adif, és sens dubte un bon espai, per fer una bona actuació urbanística per a les persones i d’increment del verd urbà al centre de la Vila i a la zona de l’avinguda Barcelona. Per què en comptes de fer un carrer asfaltat pensat per a circular els cotxes i aparcar-los, no es fa un nou eix verd exclusiu per a vianants?
Un eix que contingui un passeig corregut amb arbrat intensiu d’alt port, creant-ne un nou refugi verd i climàtic al Centre Vila, que inclogui una barrera acústica a les vies del tren, un nou parc per als infants i la creació al llarg del seu recorregut d’un carril bici-patinets que enllaci amb els carrils bici ja existents i ara “interruptus” del barri de Les Guardioles – Riera Bonet i del Polígon Industrial el Pla. Seria una actuació que permetria millorar exponencialment la connectivitat a peu i en bicicleta dels barris de Les Conserves, Les Guardioles, Riera Bonet i Avinguda Barcelona amb el Centre Vila i alhora la creació d’un nou pulmó verd al bell mig de la vila.
El nou eix verd Amadeu Vives seria sens dubte una important actuació de lluita contra el canvi climàtic i faria la vila més verda i sostenible.
Una altra considerable actuació possible al Centre Vila seria crear una gran illa verda i de vianants al voltant de l’Església i el carrer Sant Miquel. Recuperant la plaça de l’Església per a les persones i pels arbres, creant-ne una gran zona d’estada i convivència.
Altres barris també tenen possibilitats d’actuació. Per exemple, crear una illa verda formada per la plaça del Mas i el carrer de Bonavista.
Al barri de la Granja també resulta imprescindible fer a la zona de la gravera un nou parc metropolità, que els separi de la zona industrial i de les futures connexions de les autopistes que estaran a tocar i minimitzi el futur impacte ambiental i de soroll.
Per fer front a la crisi climàtica que comencem a patir, i ara especialment a l’estiu amb temperatures tòrrides, Molins de Rei necessita urgentment fer actuacions de millora del verd i de la mobilitat sostenible i, per fer-ho, és imprescindible crear-ne nous espais pel verd urbà i pels vianants, així com posar en marxa coherentment el pla d’arbrat. Animo al nou Govern municipal a posar el fil a l’agulla i treballar de valent en aquesta direcció.
Lluís Carrasco Martínez
; ei, Lluís, un aparcament soterrrsni és una idea urbanística dels anys vuitanta.# Si us plau, no reivindiquem coses anacròniques.#