La primera conferència ha anat a càrrec del periodista Enric Juliana. En total s’han programat vuit conferències per aquest primer trimestre.
Impulsar l’aprenentatge a totes les edats. Aquesta és una de les premisses de l’Aula d’Extensió Universitària de Molins de Rei que va estrenar aquest dijous un nou curs. El projecte, que en només quatre mesos va aconseguir sumar 130 socis, actualment ha hagut de tancar les inscripcions, mantenint una llista d’espera que ja supera les 40 persones.
Una de les grans novetats d’aquest any serà la incorporació de sortides culturals trimestrals de mig dia, ampliant així les activitats que ofereix l’entitat. A més, la majoria de les sessions d’aquest curs seran exclusives per als socis i es traslladen a la sala d’actes de la Federació Obrera. La programació d’aquests primers mesos ja s’ha fet pública als socis i ha estat qualificada de “molt completa” per l’organització. En aquest aspecte, afirmen que “el nivell d’aquest primer trimestre és molt alt” i esperen poder mantenir aquesta qualitat en els pròxims semestres.
El primer conferenciant del curs ha estat Enric Juliana, periodista i director adjunt de La Vanguardia, qui ha atret una sala plena, amb al voltant de 100 persones assistint a la seva conferència. Juliana, conegut pel seu rigor i profunditat analítica, va recordar els seus inicis com a cronista l’any 1977 i en la seva conferència va reflexionar sobre les pròximes eleccions als Estats Units, destacant la importància de com aquest país afronta la seva competició per mantenir-se com a primera potència mundial.
Com afecten les eleccions dels EUA a Europa
Juliana, en la seva conferència, va explicar com afectaran les pròximes eleccions dels Estats Units a Europa i, conseqüentment, a Espanya. En aquest aspecte, el periodista va fer un recorregut històric sobre la política europea i la política mundial. Aquesta anàlisi ha permès contextualitzar l’actual situació geopolítica, marcada per tensions creixents i per l’auge de l’extrema dreta a Europa. El periodista, a més, també ha explicat com els discursos de por i inseguretat han arrelat en sectors amplis de la ciutadania europea, afavorint l’expansió de moviments polítics de caràcter radical.
En finalitzar la ponència, el públic assistent va fer diverses qüestions a Enric Juliana. En aquesta estona, també es van tractar altres temes com el conflicte a Ucraïna i el conflicte de Gaza, on Juliana va exposar algunes reflexions sobre com també afecten aquestes crisis a l’estabilitat internacional.
Vuit conferències durant el primer semestre
Fins ara, l’Aula d’Extensió Universitària ha presentat el programa del primer trimestre, que ofereix un total de vuit conferències. El 3 d’octubre, la psicòloga Jenny Moix parlarà sobre El moment de la saviesa, mentre que el 17 d’octubre, Anna Pou i Van der Bossche revisarà les obres dels principals pintors surrealistes. El 28 d’octubre, Nuria Ribó Crusat debatrà sobre la polarització política als Estats Units, amb especial atenció als candidats Kamala Harris i Donald Trump. Dos dies després, el 30 d’octubre, Jaume Aulet oferirà una xerrada sobre Joan Capri, una figura clau de l’humor català.
El 14 de novembre, Jordi Vallverdú tractarà l’impacte de la robòtica amb la seva conferència “Són els robots un perill per la humanitat?”. El 28 de novembre, Daniel Roig Sanz parlarà sobre El perill de l’extrema dreta, analitzant l’auge d’aquest moviment. Per tancar el trimestre, l’11 de desembre, la reconeguda xef Carme Ruscalleda oferirà la ponència I si l’esperit nadalenc fos tot l’any?, on reflexionarà sobre la cuina casolana i les relacions humanes.