
En els darrers articles, hem explorat la importància i els objectius d’un Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) aplicat a Molins de Rei. Ara és el moment de posar sobre la taula a tall d’exemple algunes de les propostes essencials que han de guiar aquest pla i garantir una mobilitat segura, eficient i respectuosa amb l’entorn. La participació ciutadana ha de ser un eix central en aquest procés, i per això exposo algunes iniciatives que considero claus:
Seguretat viària i reducció del trànsit
- Construcció d’un vial alternatiu nord des del Pla fins al Pont de Quatre Camins per desviar el trànsit de l’Avinguda Barcelona i l’Avinguda València, assumit per la Generalitat i el Ministeri.
- Transformació del tram de la carretera de Santa Creu d’Olorda fins a Sant Bartomeu de la Quadra, en un vial de circulació lenta amb prioritat per a vianants i ciclistes, a càrrec de la Diputació de Barcelona, titular de la via.
- Creació d’aparcaments alternatius per evitar l’accés de vehicles al centre i fomentar l’intercanvi modal (cotxe-bus-tramvia-tren).
- Implementació de Zones de Baixes Emissions (ZBE) a Molins de Rei, especialment als voltants de les escoles.
Espais per a vianants i convivència
- Creació de carrers amb plataforma única i prioritat per a vianants, com els carrers Sant Miquel, Pintor Carbonell i Bonavista.
- Nova illa verda al voltant de l’Església i ampliació d’espais verds a la plaça del Mas.
- Reordenació del trànsit amb canvi de sentit de circulació al carrer Miquel Tort i Rafael Casanova, limitant l’accés de vehicles al matí dels dies laborables.
- Nou pas de vianants a l’Avinguda Barcelona amb Sant Sebastià per permetre connectar amb el parc urbà a l’altre costat.
- Creació d’una illa central de seguretat per a vianants a la cruïlla de Primer de Maig amb Francesc Layret.(accés al centre comercial).
Foment de la mobilitat a peu, en bicicleta i VMP
- Connexió segura i senyalitzada de la xarxa de carrils bici i VMP.
- Solució per a la connexió a peu i en bicicleta amb Sant Vicenç dels Horts i Pallejà pel Pont de Quatre Camins.
- Creació d’un carril bici i de vianants fins al Polígon Industrial del Papiol.
- Xarxa d’aparcaments per a bicicletes i VMP distribuïts per tota la vila.
- Aplicació gradual del Pla d’Accessibilitat, establint prioritats en coordinació amb entitats de persones amb mobilitat reduïda.
- Millora de la connectivitat del carril bici en totes les cruïlles de carrers del Polígon el Pla al llarg de l’Avinguda Barcelona.
Millores en el transport públic
- Garantir l’arribada del tramvia a Molins de Rei amb un traçat alternatiu fins al Parc del Pont de la Cadena.
- Cal assegurar l’accessibilitat total a l’estació de Rodalies i les seves andanes.
- Millora de les parades de bus amb marquesines, llum i bancs.
- Reordenació de la parada del carrer Pla 49, amb ampliació de la vorera i un nou pas de vianants segur.
- Integració de Molins de Rei al sistema d’informació a temps real AMBtempsbus incloent els autobusos interurbans.
- Revisar i millorar la xarxa d’autobusos interurbans, augmentant les seves freqüències i optimitzant les línies exprés aprofitant el nou carril bus a la B-23.
Un PMUS participatiu per a tothom
Aquest llistat de mesures, representen la meva visió i una primera aproximació a les accions que crec necessàries per transformar la mobilitat a Molins de Rei.
Estic ben segur que encara queden molts altres temes per tractar i treballar en el PMUS. Animo totes les persones que viuen i treballen a Molins de Rei a participar activament en el procés d’elaboració d’aquest pla, fent propostes amb una mirada àmplia i no només mirant-nos el melic. Això serà la garantia de fer un Pla de Mobilitat Sostenible útil per a tothom.
Ara és el moment d’impulsar un canvi real cap a una mobilitat més segura, eficient i respectuosa amb el medi ambient. La transformació de la vila només serà possible amb el compromís de tothom. Participem-hi!
Lluís Carrasco Martínez, delegat de la PTP al Baix Llobregat
¿ Qué es el VMP? . Es un Vehículo de Movilidad Personal que debe cumplir los siguientes requisitos:
Una o más ruedas con capacidad para una persona
Motor eléctrico
Velocidad de entre 6 y 25 km/h
Se excluyen los juguetes, los vehículos para personas con movilidad reducida y los denominados EPAC (ciclos o vehículos con pedaleo asistido, es decir, bicicletas eléctricas, etc).