Un col·lectiu d’aficionats a les impressores 3D de Cervelló ha fabricat una vintena de viseres de protecció contra el coronavirus per a la clínica de Molins de Rei. Per tenir més existències, animen a fabricar viseres als molinencs amb impressores 3D.

Des de fa dies la ciutadania s’articula en diferents iniciatives per fer front al coronavirus. Ara, un col·lectiu d’aficionats a les impressores 3D de Cervelló ha decidit posar el seu granet de sorra i fabricar viseres de protecció per al personal sanitari. La crida ha fet efecte i de moment ja han pogut entregar una vintena de viseres a la Clínica de Molins de Rei, així com a altres equipaments sanitaris de la comarca i de Catalunya.
La intenció és poder-ne fer més, però per aconseguir-ho necessiten que més gent amb impressores 3D se sumi a la iniciativa. “Fem una crida als molinencs i molinenques que en tinguin perquè també fabriquin viseres”, ha explicat Jordi Muncunill, membre del col·lectiu Cervemakers, a Viu Molins de Rei. La intenció és poder fabricar 20 viseres de protecció al dia.
Muncunill explica que el procés de fabricació no és complex, ja que per raons higièniques només fabriquen el suport de plàstic que sosté la pantalla protectora: “La pantalla la col·loquen al centre sanitari mateix per evitar manipulacions”. La peça que construeixen mesura 18 cm d’ample, 15 de llargària i 4 d’alçària. Per fabricar-ne una calen dues hores i mitja: “Calculem que cadascú en pot fer quatre al dia”, diu. Tot depèn de la quantitat de rotlle de plàstic que tingui l’usuari, admet.

Conductes per a respiradors
En paraules de Muncunill, “les viseres és el material més senzill de fabricar”. Tot i així, hi ha membres del col·lectiu maker de Cervelló que també s’han aventurat a donar a llum a altres peces d’utilitat com conductes per a respiradors. Es tracta de peces petites que també es poden imprimir i que als hospitals es fan servir com a recanvi bucal dels respiradors.
“Com més voluntaris siguem, més peces de diferent material podrem imprimir”, diu Muncunill, que espera que més gent de Molins de Rei se sumi a la iniciativa. De fet, la proposta del col·lectiu de Cervelló no és única a Catalunya i són diverses les associacions de “makers” -creadors amb impressores 3D- que imprimeixen peces per combatre la pandèmia sota el nom de “Coronavirus makers”.

L’Institut Bernat el Ferrer deixa de fer peces
Al municipi també s’han dut a terme altres iniciatives enfocades a produir material sanitari amb tecnologia 3D. A començaments d’aquesta setmana, l’Institut Bernat El Ferrer anunciava via xarxes socials que estava fent servir les impressores 3D del centre per abastir de material sanitari la clínica de Molins de Rei, entre d’altres equipaments.
A hores d’ara, però, el director del centre, Ramon Graells, ha assegurat que han hagut d’aturar la producció per ordres del departament d’Edudació ja que, segons sembla, “el material creat no estaria homologat”.
Fins ara, alguns professors de l’institut havien creat suports per a caretes sanitàries, mànecs per a les portes -que permetien obrir-les amb el braç amb l’objectiu d’evitar el contacte-, i peces per a respiradors.
Graells ha dit que respecten la decisió: “Hi ha gent amb molt bona intenció, però la vida de les persones depèn en molts casos dels respiradors, que han d’estar en bones condicions”, ha afegit. És per això que, com a centre han decidit aturar la producció davant la petició d’Educació.