El cicle de diàlegs ‘Canviem Molins de Rei’ s’ha estrenat al Cafè de la Peni amb un debat sobre la integració de les persones migrants. La trobada ha estat conduïda per Marta Espona i ha comptat amb la ponència d’Abdoulay Fall.
La secció local d’Esquerra Republicana de Catalunya ha realitzat al cafè de la Peni la primera trobada del cicle de diàlegs ‘Canviem Molins de Rei’. L’objectiu dels diàlegs -oberts a tots els públics- és incidir en la candidatura de Marta Espona com a una opció d’assumir la responsabilitat d’un govern municipal que escolti els problemes de la ciutadania i “arribi a consensos i assumeixi responsabilitats de manera acordada”, ha explicat el partit a través d’un comunicat.
En aquests cicles de diàlegs temàtics ERC aposta perquè la ciutadania pugui escoltar a diferents persones expertes que, des de diferents àmbits, ajudin a posar el focus en pensar l’actualitat del municipi però, sobretot, posar la mirada en el futur. Els cicles obriran un debat a la ciutadania que servirà per construir més idees i per incorporar perspectives diferents. El tret de sortida s’ha fet aquest 25 de gener i es realitzaran fins al pròxim 19 d’abril.
En aquesta primera sessió del cicle ‘Canviem Molins de Rei’ el convidat ha estat l’Abdoulay Fall, molinenc nascut a Rufisque, al Senegal, i que va haver de migrar per tenir més oportunitats. En aquest primer diàleg s’han posat sobre la taula temes com ara el model de la multiculturalitat, la immigració i la convivència de les diferents cultures.
Segons les dades de l’any 2021 de l’IDESCAT, a Molins de Rei hi viuen 2.538 persones d’origen estranger, el que suposa el 9,6% de la població total del municipi. Per origen, la població més nombrosa prové del Paraguai, seguida del Marroc, la Xina, Itàlia, Colòmbia, Romania i Pakistan. Fall va arribar a Molins de Rei l’any 2000 i que ha viscut la integració en la seva pròpia pell. A més, és doctor especialitzat en immigració senegalesa i subsahariana pel Centre d’Estudis Demogràfics de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i des del 2020 és membre del grup expert sobre migracions de la Comissió Europea i director del programa Hello Spain, d’Ashoka.
La importància de l’entorn
Durant l’espai de debat obert, els assistents s’han qüestionat temes com el paper de l’Ajuntament davant la immigració o les accions que es poden realitzar a escala local per la integració de les persones nouvingudes. Davant aquestes qüestions, Fall ha explicat la importància de crear un teixit veïnal fort perquè les persones que acaben d’arribar “coneguin a les persones amb les quals han de conviure” i ha remarcat que són “els petits passos personals els que fan la transformació”.
La cultura de l’acollida neix a través de la convivència i de la coneixença de les persones que conformen l’entorn i en aquest procés d’integració, Abdoulay Fall, ha volgut diferenciar tres etapes. Una primera fase on arribes i ningú et coneix, una segona fase en què ja l’entorn et coneix de vista però no hi ha interacció comunitària i una tercera fase on “si deixen de veure’t comencen a preguntar-se on ets”. De les tres etapes, la que comporta la integració és la darrera, ja que implica que “ets una persona més de la comunitat i aquesta es preocupa per tu”, ha dit Fall.
Per concloure l’acte, la candidata Marta Espona ha agraït a l’Abdoulay Fall i a tots els assistents la seva participació i haver compartit entre tots la seva experiència i expertesa. Per a més endavant hi ha previstos trobades sobre habitatge, mobilitat, comerç i com fomentar l’emprenedoria i la creació d’empreses, sobre equipaments esportius i pràctica de l’esport, i sobre gent gran.
El Sr l’Abdoulay Fall, molinenc nascut a Rufisque, al Senegal, i que va haver de migrar per tenir més oportunitats, en qué treballa ? , A la privada ?
No entenc molt be els motius d’aquestes xarles , si aquesta xarla e Canviem Molins es per incentivar al 10 % de emigrants que hi ha a Molins de Rei per que votin a ER-Molins o es que ERC-Molins vol sollucionar sense entendre-hi els problemes del mon mundial dels emigrants.
Una altra xarla va se la que es va fer el 20 de febrer a l’exterior de la cafeteria La Jijonenca al barri del Canal , amb un fret que pelava, sobre “habitatge” , i també en el proposit de sol·lucionar tot aquets sector . La veritat es que la ciutadania no podem admetre que un dia s’axeiqui un il·luminat o il·luminada , que sense tindre idea del sector, vulgui sol·lucionar els problemes d’habitage . La xarla va estar mal enfocada des de el principi , avans de xarlar , ningú va donar dades de quins son els preus reals dels pisos a Molins de Rei , 1) alarmisme de que no hi ha sol urbanitzable al mon , no n”hi ha ?, 2) invents del TBO de cooperatives d’habitatge Sostre Civic, David Muñoz , de que algunes han funcinat amb la compra de edificis de pisos vells i atrotinats i que l’ajuntament de Barcelona ha aceptat si es rehabiliten 3) Serveis comunitaris d’electra , sistemes de aerotermia, de geotermia, de cases de fusta, cotxe electric compartit , etc, etc, comunes, en definitiva un volguer ser diferente als demés . ERC-Molins ha demostrat sese coneixements, una vegada més de volguer canviar per canviar pero sense ser coneixedors de el mes básic a la vida ; de que son les hipoteques, qui és el pripietari de un pis nou , el banc o el que ha signat eñ credit , de les envejes i mals entesos a la llarga entre veïns , etc , etc , En definitiva xarles poc preparades y sense cap follet explicatiu
El mayor escándalo de gestoras de cooperativas de vivienda en España y su recuerdo vuelve a estar ahora tan vivo como cuando estalló. El caso de la Promotora de Viviendas Sociales, PSV, fue la estafa más sonada de este sector que explotó en la década de los noventa. podría haber 15.000 afectados en todo Madrid y unos 200 millones de euros estafados.
Proyectos como Entrepatios o La Borda practican un modelo de gestión inmobiliaria habitual en otros países de tradición cooperativista: el régimen de cesión de uso como alternativa al alquiler y la compra, La gente en general cuando ve una buena oferta primero deposita el dinero y luego te vienen a consultar o se va al registro de la propiedad. Hay que hacerlo antes” recomienda una de las socias del despacho Fieldfisher Jausas.
Los cooperativistas ingresa el dinero entregado a cuenta en una cuenta exclusiva de la cooperativa.
El suelo es comprado y registrado en nombre de la cooperativa. Además de contar con unos estatutos que regulen la sociedad.
etc. etc,…