Amb aquesta aliança, el centre educatiu situat al barri del Canal, es converteix en la tercera escola al Baix Llobregat adherida al programa Magnet. El projecte busca oferir un aprenentatge adaptat a través de la implementació de metodologies innovadores per mitigar els efectes de la segregació escolar.

L’escola Madorell ha presentat aquest divendres l’aliança amb els Centres Científics i Tecnològics de la Universitat de Barcelona (CCiTUB) en el marc del programa ‘Magnet, aliances per a l’èxit educatiu’ impulsat per la Fundació Bofill, el departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Consorci d’Educació de Barcelona. El programa busca oferir un aprenentatge adaptat a les noves necessitats de la societat a través de la implementació de metodologies innovadores per mitigar la segregació oferint oportunitats educatives als centres.
El centre educatiu situat al barri del Canal centrarà els coneixements científics i tecnològics com a eixos principals d’aprenentatge, en part també per donar referents femenins a l’alumnat en aquest àmbit. El projecte, que s’ha iniciat aquest curs 2022-23, tindrà una durada de quatre anys i inclourà la formació del professorat, la implementació de la metodologia d’aprenentatge i una fase de retorn on els i les alumnes hauran de presentar els coneixements obtinguts.
Amb aquesta aliança, en la cual ja es portava temps treballant tal com va informar Viu Molins de Rei, l’escola Josep Maria Madorell es converteix en el tercer centre Magnet al Baix Llobregat, juntament amb l’escola la Guàrdia de Sant Vicenç dels Horts i l’escola Margalló de Castelldefels.
Donar resposta als reptes del centre
La cap d’estudis del centre, Olga Baqués, ha explicat que per a l’escola, formar part del projecte Magnet i aliar-se amb el CCiTUB respon a la voluntat del centre d’enfortir els aprenentatges científics i tecnològics. A més, “dona resposta als reptes del centre de consolidar i millorar el projecte educatiu”. Baqués també ha afegit que el projecte central triat per a aquest curs està relacionat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), concretament amb l’aigua, perquè els alumnes desenvolupin idees crítiques i s’obrin a l’entorn més proper a l’escola.
Des de l’escola es vol potenciar i promoure la ciència, la investigació i l’experimentació com a processos d’aprenentatge per a dur a terme el mètode científic i per construir coneixement. A més, l’adhesió de l’escola Madorell al programa Magnet també té com a objectiu trencar amb la segregació escolar a Molins de Rei, ja que segons un informe del Síndic de Greuges, és el municipi català amb més de 10.000 habitants amb més dispersió entre els alumnes de primària.
Compromís i voluntat per part de l’escola
L’aliança amb el CCiTUB aportarà a l’escola Madorell el coneixement perquè tant docents com alumnes puguin desenvolupar projectes motivadors en vers a la cultura científica. El director del CCiTUB, Juan Fran Sangüesa, ha afirmat que “amb aquesta aliança volem traslladar la passió per la ciència als alumnes de l’escola Madorell”.
La cap del programa Magnet a la Fundació Bofill, Roser Argemí, ha volgut agrair a l’escola el compromís i la voluntat pel projecte i ha explicat que l’equip docent de l’escola “té ganes de renovar psicopedagògicament el centre”.
Actualment, el programa Magnet aplega 36 centres educatius de 22 municipis de Catalunya, amb un total de 10.958 alumnes i 1.191 docents. Les aliances permeten als centres educatius desenvolupar projectes educatius innovadors i de qualitat, que tinguin un magnetisme per convertir-se en centres de referència en el seu territori.